Copacii de la… Moreni

13 octombrie a fost zi de aducere aminte, de lacrimi și bucurii în școala de la Văleni.

Parfum de copilărie din alte timpuri, lumea magică a satului românesc dar și amintiri dragi, au fost aduse în fața copiilor de astăzi printr-o carte. 

La cei 70 de ani, Maria Candet-Laic, este unul dintre oamenii frumoși ai satului Moreni, din comuna Văleni. Și pentru asta, Maria a ales școala în care a deprins tainele învățăturii, pentru lansarea cărții „Atunci au murit copacii”.

Copii, părinți și bunici, profesori, autorități locale dar și oameni ai locului au fost cei care au ascuns cu grijă câte o lacrimă, pentru că, „Atunci au murit copacii, este o carte pe care o citești cu o lacrimă în colțul ochiului” așa cum spune și Magdalena Cheța.

“Este o onoare și o mare bucurie pentru noi! O fostă elevă a școlii ne-a arătat cum țăranul roman de peste veacuri, destoinic, harnic, chibzuit, căznindu-se să înțeleagă lumea cu schimbările ei, caută să găsească o cale pentru a împăca trecutul cu prezentul. Maria Candet-Laic ne-a dat o lecție frumoasă despre cum se construiesc amintirile, a declarat directorul Școlii Gimnaziale Comuna Văleni, prof. Gabriela Macsim.”

Banii din vânzarea acestei cărți vor fi donați pentru construirea bisericii cu hramul Cuvioasa parascheva din Moreni.

I.D.V.

Lasă un răspuns