Contre între USR și PNL. Iulian Bulai: „Nu trebuie lege pentru colind, baronii locali vor cheltui bani pe pâine și circ!”

Marea majoritate a deputaților USR PLUS nu a votat, miercuri, un proiect de lege privind sărbătorirea colindului românesc în perioada 6-31 decembrie. Proiectul de lege inițiat, printre alții, de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu (PNL), are ca scop încurajarea transmiterii colindelor generațiilor viitoare și „salvgardarea” tradiției în țară și peste hotare.

Ce prevede legea:

 • Se instituie perioada 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc

 • Zilele colindului din România pot fi marcate de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către societatea civilă, precum și de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. De asemenea, consacrarea acestei perioade poate fi făcută și prin participarea la orice astfel de evenimente.
  (asta se întîmplă și acum, fără lege specială)

 • Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor, în limita alocărilor bugetare aprobate.
  (asta se întîmplă și acum, fără lege specială)

 • Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare și instituțiile culturale pot participa la acțiuni de promovare a practicării colindului, precum și de identificare și creare s fondului de colinde.
  (asta se întîmplă și acum, fără lege specială)

 • În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Culturii întocmește un calendar de evenimente pentru zilele colindului din România

47 de deputați USR PLUS nu au votat

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, cu 255 de voturi ‘pentru’, 8 voturi ‘contra’ și 42 de abțineri. Legea va merge la promulgare la șeful statului.

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a anunţat că formațiunea nu susţine această lege.

„Mie îmi place de Ştefan Hruşcă şi de colindele lui, dar nu avem nevoie de o lege pentru aşa ceva. (…) Nu putem să dăm o lege pentru a substitui cutume şi tradiţii sau pentru a le întări. Dacă am avut colinde de sute de ani, nu o să dispară mâine pentru că am intrat în UE şi nu o să se mai colinde. Avem nevoie să susţinem, dacă vrem, cercetarea pentru folclorul popular, avem nevoie să folosim resursele noastre de folclor, dar nu avem nevoie de o lege care să ne spună că trebuie sau că putem să ascultăm colinde, pentru că asta fac românii în mod natural. Această lege este dată cu dedicaţie pentru autorităţile locale, ca ele să poată folosi acest prilej pentru a aloca mai mulţi bani pentru petreceri în comunitate, deci pâine şi circ. Nu este corect”, a argumentat Iulian Bulai.

La vot, 41 de deputați USR PLUS s-au abținut, 6 au votat contra, dar au fost și 4 deputati USR PLUS care au sustinut proiectul de lege. Au mai fost două voturi contra ale deputatilor UDMR. Printre cei care s-au abținut se numără vicepremierul Dan Barna și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

PNL: Colindul înseamnă identitate și unitate creștină

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a spus la dezbateri că liberalii susţin adoptarea acestei iniţiative.

„De ce sunt importante colindele ştim cu toţii. Mai presus de orice, nu trebuie să uităm că existenţa colindelor în folclorul nostru, existenţa lor în tradiţiile şi obiceiurile legate de Crăciun şi naşterea Domnului este una din peceţile a ceea ce reprezintă continuitatea creştină în România. (…) Colindul are latura sa creştină, cu toţii, indiferent de cultul nostru nostru religios, colindăm. Cântecele acestea de Crăciun sunt o tradiţie a tuturor creştinilor. O parte din colinde provin din perioada mai recentă şi sunt creaţii culte, o parte sunt creaţii folclorice care s-au dezvoltat pe lângă biserică şi pe lângă comunităţi şi în mijlocul vieţii săteşti, iar o parte sunt chiar mai vechi, provin dintr-un substrat, au origine pre-creştină şi au caracter inclusiv iniţiatic, totemic şi se estimează faptul că unele din colindele care încă se mai păstrează în România astăzi au rădăcini în tradiţia getică, dacică. Colindul ne uneşte, înseamnă tradiţie, înseamnă identitate creştină şi înseamnă unitate creştină”, a spus Daniel Gheorghe.

Deputatul Ioan Vulpescu a menţionat că grupul PSD o să susţină acest proiect de act normativ.

„Cred cu tărie că nu prin recurs la statistica publicată de barometrul de consum cultural creştem şansele includerii colindelor în patrimoniul UNESCO, ci prin bune practici, care în acest moment nu sunt transmise. Sigur că vom susţine acest proiect, însă atragem atenţia asupra unui decalaj extraordinar în ceea ce înseamnă accesul la cultură şi la bune practici, inclusiv în acest domeniu al păstrării şi conservării tradiţiilor şi colindelor”, a afirmat Vulpescu.

Deputaţii AUR au menţionat că susţin acest proiect de lege.

„Colindul vine din ancestralitatea civilizaţiei memoriei. Civilizaţia memoriei a fost practicată de rădăcina neamului nostru şi s-a păstrat nu doar ca o tranformare religioasă a cântecului într-o anumită perioadă a sărbătoririi. Civilizaţia memoriei păstrează modelul de viaţă şi comportamentul pe care îl găsiţi descris în cuvintele colindice”, a afirmat deputatul AUR Mircia Chelaru.

V.N.
preluare P.O.G.

Lasă un răspuns