Contre în triunghi la Primărie: Florentina Moise – Andrei Carabelea – Alin Lehăduș

Situația celor 2 viceprimari suspendați de la Primăria Piatra Neamț care, sub titulaturi de „voluntari” sau „onorifici”, sunt prezenți în birourile lor (de la Pimărie) nu doar că poate fi subiectul unei dispute juridice de tipul „Câți voluntari pot primi birouri de la Primărie?” dar a devenit deja  și obiect de dezbatere pe frontual dual ședință CL – facebook.

În ședința de ieri de la CL Piatra Neamț, Florentina Moise (PSD) a stârnit subiectul, primarul Andrei Carabelea (PNL) i-a răspuns (cam nevonvingător, de astă dată, zicem noi) și azi, pe facebook (unde aleasa PSD postase și ea tema) i-a răspuns și ea colegei de CL.

Pentru dramaturgii care ar putea fi tentați, pe viitor, să scrie o continuare la „O scrisoare pierdută” (cică I.L. Caragiale s-ar fi inspirat de la Piatra Neamț în scrierea acelei opere), facem așa, o trecere în revistă a acestor abordări în triunghi…

Florentina Moise: „Domnii Irimia și Lehăduș, imoralitate maximă!”

Florentina Moise a făcut ieri, în ședința de CL, o interpelare legată de statutul legal (dincolo de sintagma „voluntari”) al celor doi viceprimari suspendați care au, în continuare, birouri în Primărie. Ca să nu facem „steno” după materialul video din ședință, publicăm cu copy-paste (esența e aceeași) postarea ei, post-factum, de pe facebook:

„În ședința de astăzi a Consiliului Local Primăria Piatra Neamț am așteptat un răspuns de bun simț de la primarul ales, referitor la cei doi consilieri locali votați inițial viceprimari, apoi suspendați întrucât există suspiciunea că desemnarea lor în respectivele funcții s-a făcut cu încălcarea legii, dar care se autodeclară consilieri onorifici ai șefului administrației locale. Culmea, aceste posturi nu se regăsesc în organigrama instituției!
Nu aș fi adresat întrebarea legată de statului celor doi, dacă nu li s-ar asigura condițiile specifice viceprimarilor: birouri, consumabile, birotică, acces la informații din instituție.
Am vrut să știu de ce, dacă sunt suspendați din funcțiile de viceprimari, nu le este suspendată și activitatea în executivul local. Am solicitat să mi se pună la dispoziție, pentru a afla toți pietrenii, ce fișă a postului au cei doi consilieri locali, care le sunt atribuțiile și responsabilitățile, inclusiv cele referitoare la securitatea în muncă.
Domnule primar, nu este corect să țineți pe lângă dumneavoastră doi consilieri locali, în condițiile în care ei aparțin legislativului, dar prin ceea ce fac zi de zi îi integrați în executiv!
Domnilor consilieri locali, Irimia Marius și Lehaduș Alin vă impingeti singuri la limita incompatibilității , iar imoralitatea este maximă! Nu e firesc să aveti acces la documente – unele dintre ele confidențiale și chiar clasificate . Nu aveți dreptul să faceți asta.
Atitudinea dumneavoastră frizează bunul simț și vă arătați disprețul față de pietreni, oameni pe care eu îi respect și pentru drepturile cărora voi lupta până în ultima zi a mandatului de consilier local!”.

Andrei Carabelea: „Doamna consilier, am o ofertă de nerefuzat!”

La interpelarea din ședința de CL de ieri, primarul Carabelea i-a răspuns ușor (?) ironic consilierei Moise, folosind de cel puțin 2 ori sintagma „ofertă de nerefuzat”.

„Nu mi-am permis să întrerup pe doamna consilier pentru că citea foarte frumos și sunt un om care-și respectă colegii. Am să dau un răspuns care vine mai degrabă ca un răspuns de nerefuzat pentru dumneavoastră: vă fac aceeași invitație să vă implicați tot ca și consilier onorific asumându-vă, de fapt, un rol cât se poate de îndreptățit ca și consilier local. Nu trebuie semnat niciun document pentru asta…
(…)
„V-am făcut o ofertă de nerefuzat, după cum v-am zis…”, a spus, în plină ședință, ieri, primarul Carabelea.

Alin Lehăduș: „Doamna Flori…”

Probabil că cineva din echipa primarului Carabelea a sesizat că, dincolo de glumițele cu „ofertă de nerefuzat”, din afară se poate vedea că acesta nu a răspuns, pe fond și pe formă, la acea interpelare. Iar completarea a venit astăzi, nu de la primar ci de la unul din cei doi viceprimari suspendați (dar cu birouri în Primărie). De la Alin Lehăduș (Pro România) care trece lejer de la „doamna consilier local Florentina Luca Moise” la „doamna Flori”.

<<Pentru că doamna consilier local Florentina Luca Moise, mânată de dorința puternică de a ajunge viceprimar de Piatra-Neamț, continuă cu acțiunile exclusiv politicianiste și a făcut o obsesie pentru numele meu, aș vrea să fac câteva precizări pentru opinia publică și pentru colega mea din CL.

Din momentul în care am fost suspendat din calitatea de viceprimar, am rămas în continuare dedicat muncii în interesul comunității din Piatra-Neamț. O fac fără salariu, fără telefon de serviciu, fără mașină de serviciu și cu consumabile aduse de acasă. Încerc să îmi ajut colegii din administrația pietreană cu ce pot, în condițiile date până la soluționarea situației.

Nu-mi depășesc prerogativele de consilier local. În această calitate nimeni nu mă poate opri să fiu implicat și responsabil, să țin legătura cu executivul și să mă implic activ în actul administrativ. Exact în limitele legii! Sunt consilier la primul mandat și așa consider eu că ar trebui făcute lucrurile.

Doamna Flori, intuiesc că pentru dumneavoastră e greu de înțeles cum cineva poate face muncă pro-bono, dar să știți că se întâmplă. Nu-i nevoie de concursuri cu dedicație în „instituții” prietene pentru a munci (parcă îmi spuneați dumneavoastră ceva mie de imoralitate și incompatibilitate, nu?). În loc să fiți preocupată doar de destabilizarea Consiliului Local și a executivului Primăriei Piatra-Neamț, haideți să ne concentrăm împreună pe lucrurile cu adevărat importante pentru pietreni. În ce privește poziția mea de viceprimar suspendat, v-aș recomanda să lăsați justiția să decidă dacă voi fi, sau nu, în continuare viceprimar. Până atunci, să lăsăm deoparte vendetele politice, să punem osul la treabă, căci pentru asta ne-au ales pietrenii.

Cu colegialitate,

Alin Lehăduș>>.

Răspunsul lui Lehăduș (evident mai elaborat decât al primarului) răspunde la partea cu non-salariu și non-logistică dar evită precum o dronă Coloana Infinitului (stilizată într-un logo inițial al Pro România) partea cu birourile în care își desfășoară activitatea voluntarii/viceprimari suspendați.

Pentru că apare întrebarea legitimă: dacă și Florentina Moise și alți 5 sau 10 sau 15 consilieri locali ar deveni peste noapte consilieri onorifici ai Primarului, ar beneficia de aceleași facilități, ar primi și ei birouri pe etaj cu primarul, cu secretare în anticameră?

Și nu ar fi ok dacă unor consilieri locali cu zel de voluntari le dai birouri la clasa business și altora în pod sau la subsol…

Dincolo de gâlceava politică, subiectul în sine nu e unul de ignorat. A fost tratat și la nivel central când imberbul ex-ministru de la Sănătate, Vlad Voiculescu (USR) ticsise Ministerul cu fel de fel de băieți și fete pe care, la fel, îi numise „consilieri onorofici”.

Funcția onorifică e una, există peste tot în lume, dar când un „onorific” vine toată ziua la Primărie/Minister e ca și cum ai spune că schema stufoasă de personal ori nu este suficientă, ori e bucșită cu sinecuriști incompetenți. La fel ca Voiculescu (USR), nici Carabelea (PNL) nu a atacat acest front, al competenței salariaților.

Și, doar așa, pentru un real remember, amintim că destui lideri și promoteri PNL au criticat clar și vehement moda „onorificilor” lui Voiculescu…

Iar cât privește tonul demnitarilor-bărbați în relația/controversa cu colega lor, Vestea e ultima publicație care ar putea fi acuzată că ar presta avocățește pentru consiliera PSD.

Aluzia lui Lehăduș („incompatibilitate, nu?”) nu ar fi existat dacă Vestea nu ar fi scris despre posibila situație de incompatibilitate a respectivei, subiect neabordat anterior de către politicienii din Neamț (oare au așa avocați sau juriști slabi prin partide sau e vorba și de subecte tabu opozabile oricărei echipe politice?).

Dar nici „propunere de nerefuzat”, nici „doamna Flori” așa ironic (parcă am mai auzit formularea și tonul…) nu au ce căuta în dispute administrativ-politice…

Daniel VINCA

Lasă un răspuns