Construcţie plătită de Primăria Rediu la preţ de Arabia Saudită! 150.000 euro pentru 140 mp!

„E normal ca o construcţie făcută de stat sau administraţie să coste mai mult decât cea făcută de privat!” – aceasta a fost explicaţia halucinantă vânturată pe net de postacii care, în urmă cu câţiva ani, găseau absolut normal că toaleta unei grădiniţe (Zăneşti) costase peste 1000 Euro/mp.

Ca fapt divers menţionăm că blocurile ANL costă (finisaj complet, cu tot cu instalaţii de electricitate, apă, gaz, căldură) sub 400 E/mp (TVA inclus) şi constatăm că preţurile de clădiri de lux sunt achitate în continuare, cu voioşie, de unele administraţii locale.

De data aceasta subiectul analizei de cost este o clădire ridicată de Primăria Rediu lângă „Blocul Specialistului”.

Astfel, în condiţiile în care primarul Vasile Motfolea a refuzat să răspundă întrebărilor Vestea pe subiect (anunţând, tot numai zâmbet, pretenţia unei solicitări scrise – i-am trimis-o pe mailul Primăriei dar nu a binevoit încă să răspundă) şi dacă luăm de bune detaliile date de reprezentanţii Opoziţiei din comună ajungi la concluzia că un asemenea preţ se justifică doar dacă interiorul e mobilat ca pentru vreun şeic din Arabia Saudită, că o fi având mobilier de nuc cu feronerie de platină şi inserţii de fildeş…

Clădirea e chiar în centrul comunei, încă nu a fost dată în folosinţă şi la ora documentării era închisă. În lipsă de informaţii oficiale de la Primărie, ne mulţumim (aşa cum scrie la manual) cu percepţie proprie şi cu măsurătoarea cu pasul: 10 metri pe 7 metri amprentă la sol, adică 70 de mp suprafaţa parterului plus 70 de mp suprafaţa etajului şi rezultă o arie desfăşurată de 140 de metri pătraţi…

DSC_2199

Pe placa din faţa construcţiei (vezi foto de mai jos) sunt date diverse informaţii dar lipseşte preţul. De ce oare?

DSC_2201b

Şi dacă nu avem preţ pe placă şi dacă primarul Motfolea nu are chef să dea informaţii presei (reamintim replica memorabilă „Mă controlează Curtea de Conturi, mă controlează alte instituţii, acum vrea să mă controleze şi presa?”) lucrăm cu ce avem. Adică – din păcate – doar cu informaţiile date de cei din Opoziţie.

„150.000 de euro costă clădirea asta”, spune Vasile Braiş, consilier PNL la primul mandat.  Afirmaţia este întărită de colegul acestuia, de consilierul Neculai Aftanase.

Un calcul simplu arată că (150.000 euro împărţit la 140 mp) minunăţia de construcţie din fotografii a fost realizată cu peste 1.070 de euro per metrul pătrat. Adică cu mai mult de două ori şi jumătate cât plăteşte ANL per metru pătrat pentru blocurile de locuinţe (finisate, cu utilităţi).

Cei interesaţi de astfel de detalii legate de preţul pieţei pot verifica pe net şi ofertele firmelor de construcţii (şi pentru construcţii „la gata” şi pentru cele „la roşu”) sau, de asemenea, pot consulta şi documentele legale prin care, de exemplu, Ministerul Dezvoltării a stabilit standarul de cost de 380 euro/mp pentru unităţile locative ANL. La Rediu, şeful administraţiei locale, primarul Motfolea semnează documentele de plată pentru preţuri de peste două ori şi jumătate mai mari, dacă luăm de bune afirmaţiile consilierilor din Opoziţie. Şi cum primarul Motfolea trage de timp în a da explicaţii despre chltuirea banului public, din păcate nici nu avem alte informaţii legate de preţuri şi sume.

În schimb, alte informaţii venite din zonă spun că nu e exclus ca pentru a ocoli procedura de achiziţie, investiţia să fi fost „bucăţălită” de s-a ajuns la asemenea sumă. Nu ştim dacă e adevărat sau nu – aşteptăm detaliile de la acelaşi primar – dar până atunci putem presupune că negocierea beneficiar – furnizor a fost foarte dură… Aşa, ca între cumetri, că cică ar fi destule fotografii de la nunta în care patronul de la DANOS MAR SRL (constructorul) era naşul de cununie al fiului primarului.

Vom reveni.

D.VINCA

Nota Bene – „Valoarea de înlocuire pe metru pătrat, valabilă în anul 2015, este de 1.691,29 lei/mp inclusiv TVA şi a fost stabilită prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 373/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 568, din 29 iulie 2015”. Echivalentul a 380 de Euro/mp, cat este şi standardul de cost…

cop rediu

3 thoughts on “Construcţie plătită de Primăria Rediu la preţ de Arabia Saudită! 150.000 euro pentru 140 mp!

  1. Puteti sa faceti o cercetare sa vedeti si cine se afla in spatele firmelor Creativ Proiect Srl si Danos Mar Srl?

  2. Domnule primar Motfolea, dar de ce nu este trecuta pe pancarda aia din fata constructiei si suma??? Aveti ceva de ascuns? Si e normal asa sa faceti lucrarile publice pe care nu le platiti din banii dumneavoastra de acasa cu firmele rudelor si prietenilor? Nu e bine domnule primar…

  3. Tare constructie , dar si bani frumosi ! Cat o fi fost partea primarului din acesti 150.000 euro ? Abia acum se intelege de ce in localitatea Rediu in ultimii 10 – 12 ani, nu a mai putut construi nimeni nimic, decat firma cumatrului DANOS MAR. Pacat ca nu mergeti mai des in comuna asta. Ati putea sa ne aduceti la cunostinta si alte minunatii, care v-ar ajuta pentru contituirea imaginii de la tara, unde banii se cheltuie cum vrea nea primaru, fara sa fie intrebati si cei din Consiliul Local.
    Mai donati ceva din comisionul dumneavoastra nea primaru !

Lasă un răspuns