Constantin Chiriac: Dacă judeţul Neamţ era condus de oameni adevăraţi, puteaţi candida pentru “Capitala Culturală a Europei”!

visniec chiriac alui gheorghe stiri neamt biblioteca (1)

Afirmaţia din titlu a fost făcută de cel care face parte şi din juriul românesc şi din cel european al confirmării candidaturilor şi stabilire a oraşelor (mai nou, şi al asocierilor) care primesc acest onorant statut anual.

Întrebat care din cele 11 oraşe româneşti înscrise în cursa pentru 2021 (când capitala culturală va fi dată iar de România) au vreo şansa de a câştiga, Constantin Chiriac (directorul Teatrului din Sibiu şi cel care a pledat la momentul respectiv cauza “Sibiu – Capitală Culturală”) a spus că este prematur să se pronunţe dar că, din păcate, majoritatea pretendenţilor au mers pe copierea unor modele anterioare în loc să se axeze în aceste proiecte pe specificul local, pe amprenta proprie a locurilor.

“Dacă judeţul Neamţ era condus de oameni adevăraţi şi făceaţi un proiect, voi nemţenii, în acest sens, aţi fi putut candida cu succes! Eu am rămas uimit când mi-a spus domnul Adrian (Adrian Alui Gheorghe – directorul Bibliotecii Judeţene Neamţ) ce comori aveţi în acest fond de carte al lui GT Kirileanu. Sau gândiţi-vă cum ar fi arătat o asociere Dorohoi – Târgu Neamţ – Piatra Neamţ? Ce se putea pune într-un proiect pe o astfel de axă?”, a spus Constantin Chiriac în faţa asistenţei prezente ieri la Bibliotecă.

Acesta a povestit demersul său, munca, pledoaria pentru ca Sibiul să fie Capitală Europeană Culturală. De asemenea, tot pe cazul Sibiu, Chiriac a explicat că, în acest moment oraşul alocă 12 % din buget pentru cultură “şi se întoarce 16%. Dar aşa cum a spus şi Matei Vişniec (N.R. – vorbise înaintea lui), investiţia în cultură aduce profit nu imediat, ci în timp”.

Constantin Chiriac şi Matei Vişniec au fost prezenţi miercuri la Piatra Neamţ în cadrul Zilelor Matei Vişniec, manifestare care a inclus un program foarte dens care a cuprins, pe lângă acţiunea de la Bibliotecă, reprezentanţii ale unor piese de teatru, conferinţe şi recitaluri în licee şi chiar la Biserica de la Curtea Domnească.

D.VINCA

 

 

Lasă un răspuns