Consiliul Judeţean: PSD-PNL, care pe care! Video şi declaraţii după meci

A fost show total, meci care pe care în şedinţa extraordinară de joi de la Consiliul Judeţean Neamţ. Consilierii judeţeni liberali au avut parte de o inedită galerie formată din parlamentari (în frunte cu deputaţii Cozmanciuc şi Leoreanu şi senatorul Ţapu), primari de municipii (de la Piatra Neamţ şi Roman) sau de comune în timp ce, din tabăra PSD meciul a fost abordat ca un solo de tenis de Ionel Arsene care a avut pe post de „rachetă” majoritatea din Consiliul Judeţean şi pe post de „prim-serviciu” atributul de a conduce şedinţa (şi, implicit, de a da sau a lua cuvântul).

Parcă anticipând meciul politico-administrativ, echipa liberală a început cu declaraţii de presă în faţa Consiliului Judeţean date de cei 3 parlamentari şi de cei 2 primari de municipii. Detaliu: la declaraţiile dinainte de şedinţă, nu a vorbit niciun consilier judeţean.

Şi a urmat. Şedinţa. Sau meciul. Cu liberalii care au vrut dezbateri şi mesaje de la început, în încercarea de a obţine o modificare a proiectelor referitoare la bani (rectificare plus alocarea către UAT-uri a cotelor defalcate din impozitul pe profi) dar fără înţelegere sau succes în faţa lui Arsene care, cu zel, le-a replicat cu „procedură”, „regulament”. Cu uşoare urme urme de diplomaţie („o să vă dau cuvântul”, „dar când vreau eu”, „dar înainte de proiectele respective”) dar şi cu replici contondente (Ţapu – „Eşti un baron local!”; Arsene – „O să fiu nevoit să chem jandarmul să evacueze sala!)”.

La finalul textului, ataşăm câteva secvenţe video postate de jurnalistul Gabriel Apetrii (vom reveni probabil şi cu toată înregistrarea, când o va face disponibilă CJ). Până atunci, ca la un mare meci mare, urmăriţi declaraţiile de după contrele de pe teren ale reprezentanţilor celor două tabere.

Cozmanciuc: „Consilierii liberali au formulat amendamente, toate au picat…”

„Astăzi am sperat că voi găsi la Consiliul Județean Neamț persoane care să fie deschise dialogului, care să înțeleagă care este scopul nostru: acela de a-i servi pe nemțeni! Din păcate, s-a dovedit că am fost de un optimism exagerat. Trecând dincolo de unele momente, care poate unora li s-au părut tensionate, în care unele persoane au dat dovadă de lipsă de tact, regret că prin deciziile care au fost luate, de majoritatea PSD&ALDE, mai bine de 50% din populația județului Neamț a fost privată de niște sume, care li se cuvin, pentru că au muncit pentru asta. Este vorba de niște bani necesari pentru continuarea unor proiecte de dezvoltare! Nemțenii trebuie să știe care este adevărul. Sunt prea deștepți pentru a se lăsa manipulați! Pe final de zi, deși am un gust amar, sunt convins că nemțenii merită mai mult decât PSD! Comportamentul lor de astăzi dovedește asta!
Scurt rezumat: Proiectul rectificării bugetului Neamț: Consilierii liberali au formulat amendamente, toate au picat, şi proiectul a fost votat de social-democraţi, sprijiniţi de ALDE şi vicele Laurenţiu Dulamă, cu 17 voturi pentru, la 12 abţineri.
Proiectul cu repartizarea a 7,5% a trecut tot în forma dorită de majoritatea PSD, ALDE şi vicele Laurenţiu Dulamă. Amendamentul propus de consilierii liberali a fost respins prin vot. Potrivit proiectului adoptat repartizarea sumelor se face astfel – potrivit foto” – Mugur Cozmanciuc.

Arsene: „Bine că am reușit să depășim impasul!”

„Astăzi am condus ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț în care, în ciuda multelor contre venite din partea colegilor din opoziție, am reușit să aprobăm rectificarea bugetară pe acest an și să repartizăm pe unități administrativ-teritoriale cota de 7,5% din impozitul pe venit, reprezentând Fondul la dispoziția Consiliului Județean Neamț pe anul 2019.
Deși probabil sunt și primari care ar fi vrut mai mulți bani la repartizarea celor 28.492.000 de lei de la nivel de județ, am încercat să facem o împărțire în ansamblu și să avem în vedere necesitățile edililor locali.
Intrarea în cel de-al patrulea trimestru nu mai înseamnă temeri pentru instituțiile subordonate, că nu au fonduri pentru buna funcționare.
Am alocat fondurile necesare pentru susținerea Programului guvernamental corn și lapte în școli și grădinițe.
Reușim să asigurăm cofinanțarea pentru achiziționarea de aparatură medicală la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și se vor da la timp salariile angajaților de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Văratic.
Tot în urma acestei rectificări reușim să plătim cheltuielile aferente racordării celor trei case de tip familial și trei centre zonale pentru persoane aflate în dificultate.
În perioada imediat următoare vor demara lucrările pentru refacerea drumului județean DJ 157C către Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Societatea Drupo va primi ajutorul de minimis, pentru achiziționarea unor utilaje cu care să își desfășoare activitatea.
Regret că au fost câteva săptămâni de întârziere până am aprobat această rectificare, dar bine că am reușit să depășim impasul și toate unitățile administrativ-teritoriale din Neamț și instituțiile și societățile subordonate Consiliului Județean vor funcționa în condiții normale până la sfârșitul anului”. – Ionel Arsene.

Cei doi lideri de la PNL şi PSD au postat pe facebook, alături de mesajele de mai sus, şi fotografii. Fiecare set de poze, probabil, cu propria morală. Spicuim câteva.

Foto Cozmanciuc:

 

Foto Arsene:

Dincolo de vorbe şi imagini, partidul care s-a remarcat iarăşi la nivel de „tămbălău intern” a fost PMP-ul. Prin limbaj non-verbal dar prin votul în care cei doi aleşi judeţeni din partidul lui Băsescu au mers fiecare cu câte o tabără, PMP Neamţ a mai punctat încă o dată la capitolul DEZORGANIZARE.
Aşa că ce pretenţie să mai ai să se înţeleagă două grupuri din două partide diferite, cu puternice orgolii, când o formaţiune ca PMP defilează cu doi consilieri judeţeni (DECÂT DOI!) care votează unul cea şi unul hăis?

Daniel VINCA


 

Lasă un răspuns