Consilierul judeţean Agăleanu: „PNL Neamț NU este de acord cu umilirea și distrugerea simbolului Teatrului Tineretului”! Petiţie online!

Consilier județean PNL Cornel Agăleanu: PNL Neamț NU este de acord cu umilirea și distrugerea simbolului Teatrului Tineretului

Simbolul Teatrului Tineretului din municipiul Piatra Neamț, unul cu tradiție și valoare culturală, este pe cale să fie dat uitării în urma unui așa numit exercițiu de schimbare a ”identității vizuale”.

”Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor, iar unii, care au tânjit după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu multe dureri” este textul din Biblie ( 1 Timotei 6:10) care mi-a venit în minte când am văzut cum este tratat simbolul Teatrului Tineretului.

”Îngerul” a fost străpuns, dintr-o rătăcire sper, pentru că altfel gestul nu arată decât o sfidare crasă față de credința în ceea ce reprezintă acest simbol pentru cultură, pentru Neamț.

Putem înțelege nevoia de modern în cultură, dar totodată cred că tradiția își are importanța ei. De dragul noului, niciun funcționar vremelnic nu ar trebui să aibă cutezanța să distrugă un simbol frumos, de care alții sunt mândri.

Ca o persoană care s-a implicat foarte mult în acțiuni culturale, cu autoritatea oferită de calitatea de consilier județean al PNL, consider că trebuie să ne respectăm simbolurile, să respectăm cultura, tradițiile și patrimoniul imaterial al județului Neamț. La următoarea ședință de Consiliul Județean voi supune dezbaterii această ”crimă”. Să nu ne mai străpungem îngerii! PNL Neamț NU va fi de acord cu umilirea și distrugerea acestor valori.

Dacă vreți ca simbolul TT să rămână același semnați petiția accesând acest link

https://www.petitieonline.com/nu_distrugei_simbolul_teatrului_tineretului_din_piatra_neam#form

Să salvăm împreună un simbol cultural de mare valoare.

Cel care a creat simbolul – Actorul Înger – este Mihai Mădescu scenograful piesei Tinereţe fără Bătrâneţe, care a fost montată în 1975 la Teatrul Tineretului.

Premiera absolută: 9 octombrie 1975

Distribuţia:
Dorde: Horaţiu Mălăele; Murgu: Gheorghe Dănilă; Scorpia / Ghionoaia: Eugenia Balaure; Doina / Slăbiciunea: Rozina Cambos; Ciocârlia / Îndoiala: Luminiţa Gheorghiu; Ciocârlia / Îndoiala: Marina Kanya; Bistriţa / Neştiinţa: Catrinel Paraschivescu / Carmen Petrescu; Fântâna / Închipuirea: Ioana Pavelescu; Brânduşa / Măgura: Raluca Zamfirescu; Doica: Elena Jitcov; Michiţiru: Eugen Apostol; Sforăică: Mircea Bibac; Minte bogată / Tatăl: Gheorghe Birău; Bradul: Mihai Cafriţa / Paul Chiribuţă; Hlizitul: Alexandru Lazăr; Curechi cu varză: Florin Măcelaru; Piatra de hotar / Bărdacă: Ion Muscă; Năsosul: Eronim Crişan
Regia: Cătălina Buzoianu
Scenografia: Mihai Mădescu
Muzica: Corneliu Cezar
Mişcarea scenică: Adina Cezar şi Sergiu Anghel
Asistent de regie: Alexandru Lazăr

Premii:

Premiul pentru fantezie şi popularitate la public – FESTIVALUL DE ARTĂ TEATRALĂ, Iaşi, 1975
Cătălina Buzoianu – Premiul pentru regie – FESTIVALUL DE ARTĂ TEATRALĂ, Iaşi, 1975
Mihai Mădescu – Premiul pentru scenografie – FESTIVALUL DE ARTĂ TEATRALĂ, Iaşi, 1975
Horaţiu Mălăele – Premiul de interpretare masculină – FESTIVALUL DE ARTĂ TEATRALĂ,
Iaşi, 1975

Turnee peste hotare: FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU, Nancy – Franţa, 1977 

Consilier județean PNL Neamț Cornel Agăleanu

Comentarii Facebook