Consilieri locali terorizaţi în şedinţă de salariaţii Primăriei chemaţi cu SMS-ul de Primar! Scandalagiu șef: secretarul comunei!

Imagini terifiante în ședința de CL de ieri de la Poiana Teiului (vezi VIDEO de mai jos) în care consilierii din tabăra majoritară (care nu e pe aceeași lungime de undă cu primărița Ana Ancuța) sunt insultați, amenințați de ceea ce legea numește „aparatul de lucru al Primarului”. Adică de salariații din Primărie care, în afară de primar, aveau ca vârf de lance fix pe omul pus să vegheze la legalitatea și buna desfășurare a ședinței, adică pe… secretarul UAT (în cayul Poiana Teiului, e vorba, de fapt, de o doamnă secretar).

Am zis “doamnă”? Da, doar ca pronume de politețe pentru că imaginile care o arată pe respectiva nu au nicio treabă cu înțelesul educativ al cuvântului: cu siguranță, la tarabe în piață, veți găsi femei care sunt mult mai doamne în exprimare, mesaj și ton decât ceea ce vedeți pe imaginile de mai jos.

Contextul

Toată această circotecă penibilă care încalcă prevederile legii 215 (care stipulează că ședința de Consiliu Local are un caracter solemn și că aleșii locali voteayă conform propriei conștiințe) a plecat de la faptul că a picat la vot un proiect inițiat de primăriță, vizând creșterea salariilor angajaților și (foarte important) a conducerii Primăriei.

Din start, primărița și secretara a refuyat să răspundă taberei majoritare (cu viceprimarul Paul Constantin Enache în frunte) punctual la întrebările adresate, mai ales la cea referitoare la cuantumurile acestor salarii. “Salariile sunt confidențiale”, au șuierat cele două „doamne”. Însă deja transpirase informația că vicele ar urma să aibă vreo 5700, cu vreo 10-20 de lei mai puțin și secretarul iar edilul șef undeva pe la 7000 de lei.

Tabăra majoritară consideră că ar fi vorba de salarii nesimțite în comparație cu veniturile oamenilor din comună și golirea bugetului prin aceste cuantumuri ar lăsa comuna fără minimele investiții prognozate.

După o ciorovăială tip „dar nu-s astea sumele!”, „dar care sunt?”, „dar nu vă spunem, că-s confidențiale” (a naibii confidențialitate, de parcă anual salariații Primăriei nu sunt obligați să declare lefurile în declarația de avere), la vot, proiectul primăriței a picat. Și a început circul! Cu consilierul primarului în frunte (un angajat foarte competent de pe la… Tîrgu Frumos), salariații din Primărie au dat buzna în ședință. “I-a chemat primărița, le-a dat SMS!”, au tunat consilierii care, dintr-o dată au constatat că ședința e afost detunartă într-un fel de extemporal oral la care trebuiau să răspundă la o ploaie de întrebări și acuzații lansate simultan de câțiva salariați mai vocali, de secretar și primar.

Un fel de Turnul Babel (vezi imaginile de mai jos) care nu a mai avut legătură nu cu ideea de solemnitate a ședinței (scăpată, de mult, din mână de președintele de ședință) ci nici măcar cu conceptul de discuție civilizată, între oameni normali la cap.

“Spuneți-le oamenilor, întorceți-vă cu fața la ei”, strigă Primărița, împungând aerul cu pixul din mână, în timp ce alți doi salariați urlă și vocile tuturor sunt acoperite de secretara care ca într-un fel de blestem ritualic, țipă, invocă legea, zice de ratele oamenilor, amenință cu instanțele etc…

Dar vedeți acest material video, marca tvmneamt.ro:

Ce spunea Legea 215 a Administrației Publice Locale și Statutul aleșilor locali:

-Ședințele sunt publice dar și solemne. La ședință participă consilierii (ei dezbat și votează), secretarul comunei (pentru a oferi consultanță pe probleme juridice) și poate participa și primarul.
-Ședința e condusă de un președinte de ședință care el dă și retrage cuvântul participanților. Adică și conilierilor și secretarului și primarului. Nu vorbește cine când vrea pentru că nu ar mai fi ședință ci… talmeș-balmeș ca în imaginile de mai sus.
-Caracterul public al ședinței înseamnă că pot asista la această întrunire și cetățeni. Cărora le poate fi dat cuvântul de către același președinte de ședință. Fie la dezbaterea unui proiect de pe ordinea de zi, înainte de vot (că asta e logica, cetățeanul să aducă o precizare, o informație importantă pentru proiectul respectiv), fie la finalul ședinței (când poate fi vorba de o informare sau de o solicitare pentru viitor).
-Este ilegal să reiei un vot deja exprimat. Logica legiutorului e simplă și corectă: dacă s-ar permite așa ceva, pe un anume proiect s-ar relua un vot până iese cum vrea cineva interesat (cu posibile negocieri, presiuni, oferire de foloase…)
-Votul pentru un proiect picat azi poate fi reluat doar într-o ședință viitoare.

Interesantă atitudinea secretarei, în imaginile de mai sus, și cu privire la acest subiect, al unei posibile ședințe viitoare, când țipă “Nu, nu vrem altă ședință, ce, noi suntem la cerșit?”. Cam fix cerșit agresiv face în imaginile de mai sus doamna respectivă care aduce o ofensă întregii bresle a secretarilor de UAT-uri prin așa comportament.

Încheiem amintind Anei Ancuța și secretarului (in)competent pe care îl are comuna Poiana Teiului, că aceeași Lege 215 stabilește ca principală atribuție a primarului faptul că “duce la îndeplinire Hotărârile Consiliului Local”. Deci nu invers…

Suntem curioși ce părere vor avea autoritățile răspunzătoare de buna funcționare a administrației publice când vor vedea imaginile incredibile de mai sus.

Vom reveni…

Daniel VINCA

Nota Bene 1 – Finalul clipului de mai sus e elocvent. Secretara se mai răstește o dată la consilieri, în timp ce o altă doamnă din CL spune că nicăieri în activitatea sa (cadru didactic) nu a avut de suportat așa presiuni precum cele făcure acum de conducerea Primăriei.

Nota Bene 2 – Am încercat să luăm un punct de vedere despre imaginile halucinante de mai sus și primăriței Ana Ancuța. Ghinion! Nu a răspuns la telefonul mobil. Evident că dacă dorește, găzduim și punctul ei de vedere.

 

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “Consilieri locali terorizaţi în şedinţă de salariaţii Primăriei chemaţi cu SMS-ul de Primar! Scandalagiu șef: secretarul comunei!

  1. Peste 20 de salariati la o primarie de comuna?!Dar ce activitati au doamnele si domnii astia de vor salarii marite?!Nu stiu cum e la Poiana Teiului, dar pe alte primarii din judet nu mai gasesti decat 2-3 oameni dupa ora 12….

Lasă un răspuns