Firma Ava Sting Săvineşti furnizează produse şi servicii iar Liceul Teologic plăteşte – aceasta e reţeta clasică a unei afaceri cu banul public decontat de o instituţie ale cărei cheltuieli administrative sunt finanţate de Consiliul Local Piatra Neamţ
Problema apare când cel care apare lângă ştampila firmei este… consilier local în Consiliu Local Piatra Neamţ, deci face parte din “parlamentul local” care gestionează banul public din care o parte ajunge la unitatea şcolară şi din care o parte şi mai mica ajunge la firma unde “director general” este onor consilierul (acţiunile firmei sunt ale lui sau ale unor membri din familie).
Mai jos, documente:
După cum vedeţi, suma nu este colosală, vreo 270 de lei. Evident că cei care se pricep la afaceri ar putea specula şi să se întrebe câte din şcolile şi liceele din Piatra Neamţ (în total, vreo câteva zeci) mai fac astfel de achiziţii de la aceeaşi firmă.
Interesant este altceva: pentru afaceri similar derulate de firma sa (asta sau alta, nu mai reţinem), cu firme ale Consiliului Local, acelaşi consilier Valentin Ciobanu este cercetat de ANI, fiind acuzat de conflict de interese.
La vremea respectivă, Valentin Ciobanu spunea că nici nu ştia de combinaţiile respective, că se poate întâmpla să meargă omul la magazin, să comande şi că angajaţii săi nu sunt funcţionari de la registrul Comerţului sau de la ANAF care să ştie cui aparţine o firmă sau alta. (Vezi AICI – „E vorba de vânzări care au loc în magazin. Nu m-am dus eu să fac presiuni la vreo firmă a Consiliului Local să vină să cumpere de la mine” / <<Anchetă pe incompatibilitate! Primăria cere informaţii despre afacerile firmei consilierului Valentin Ciobanu cu o societate CL! >> )
Bun! Dar în fotografiile de mai sus, lângă ştampilă este nu doar numele ci şi SEMNĂTURA LUI VALENTIN CIOBANU. Nu o fi a lui? Semnează altcineva în numele lui?
Ca dovadă suplimentară că este greu de crezut (spre imposibil) că banul public ajunge în contul firmei lui Ciobanu fără ştiinţa lui, publicăm mai jos alte două documente (format printscreen) cu… procedură de achiziţie pe SEAP:
Probabil că acum urmează să aflăm că şi procedurile de achiziţie de pe SEAP sunt operate în numele firmei de vânzătorii de la magazin sau de… Sfântul Duh.
Rămâne la fel de interesant faptul că, în urmă cu câteva săptămâni, prin votul colegilor din CL şi cu acordul său, consilierul Valentin Ciobanu a fost trimis să facă parte din AGA Locativserv, adică să conducă firma CL Piatra Neamţ pentru care este anchetat de ANI pentru un presupus conflict de interese.
Evident că primează prezumţia de nevinovăţie dar corect şi politic şi juridic era ca alesul local să nu se apropie de respectiva firmă până când ANI sau Justiţia nu decid ce şi cum. Teoretic, aşa cum poate primi verdict de „nevinovat”, Ciobanu poate primi şi decizie de „vinovat”. Iar dacă la reclamaţia veche se adaugă una nouă pe cezul şi documentele de mai sus, tot ca ipoteză paralelă cu prezumţia de nevinovăţie se poate vorbi şi de „recidivă” sau „formă continuată”.
Vom reveni.
Daniel VINCA
Caz tipic al politicianului roman care una spune si alta face. Baietasul asta o facea pe Ingerul Dreptatii intr-o conferinta de presa dar el a ajuns in Consiliu Local sa-si rezolve problemele personale. Ba se certa (exista filmare) ca sa aiba locuri gratis de parcare in fata magazinului lui, ba vinde la greu pe la firme si scoli care platesc cu bani de la Primarie.
Trai, nineaca, pe banii fraierilor!!!
Art. 90. – (1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
Art. 92. – (1) încălcarea dispozițiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.
(4) Constatarea încetării mandatului de consilier local sau consilier județean se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unității administrativ-teritoriale.
LEGEA 161/2003
Cati bani o fi dat taranoiul asta sa ajunga consilier local? Oricum e meltean rau si are chemare spre parnaie!
am vrut sa scriu si eu ceva dar cand am citit postarea lui cristi iancu..m-am abtinut, i-a iesit descrierea perfect..