Consilier județean la 4 ani de la 10 august 2018: „Oare când se va face dreptate?”

Consilierul județean (USR) Laurențiu Crețu remorează – azi, la 4 ani – agresarea protestatarilor de la 10 august 2018 și face un remember al plimbării dosarelor între Parchete și Instanțe cu privire la tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de abuzurile flagrante ale jandarmilor.

„10 august 2018: Aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei în încercarea de a opri asaltul PSD asupra justiției. O manifestație împotriva Guvernului Viorica Dăncilă, care s-a încheiat cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă ale jandarmilor. Peste 700 de oameni au făcut plângeri penale după ce au fost loviți de jandarmi sau au inhalat gaze lacrimogene. Cine răspunde pentru acele violențe? Un răspuns așteptat patru ani, timp în care dosarul penal s-a plimbat între parchete și instanțe.

Doar fostul secretar de stat din MAI Mihai Dan Chirică a fost pus sub urmărire, alături de foștii șefi ai Jandarmeriei. Ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, și fostul lider PSD Liviu Dragnea nu au fost nici măcar învinuiți, deși au fost audiați de procurori.
După decizia de redeschidere a dosarului,, în aprilie 2022, foştii şefi ai Jandarmeriei Laurenţiu Valentin Cazan, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile au fost puși din nou sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals. Apoi, în iunie 2022, 19 jandarmi, printre care 3 colonei în rezervă, au fost puși sub acuzare pentru reprimarea violentă a mitingului”, spune Crețu.

Consilierl USR își încheie mesajul cu o întrebare retorică referitoare la viteza cu care se face Justiție în România: „Oare când se va face dreptate?”.

D.V.