Conducerea Apaserv despre acțiunile sindicatului: „Cum introducem disciplina, cum sunt proteste!”

Sindicatul de la Apaserv care a demarat în ultimele zile acțiuni de protest este motivat de deranjul cauzat de faptul că noua conducere a coborât disciplina din pod – aceasta este concluzia afirmațiilor făcute în conferința de presă susținută ieri directorul Bogdan Musat si Constantin Iacoban, presedintele Consiliului de Administratie.

Transmitem problemele Apaserv prin intermediul presei si pentru angajatii care sunt la distanta mai mare de centru, sa zic asa. La Roman, la Bicaz, la Targu Neamt si in alte zone. E bine sa afle si ei problemele companiei, daca nu vor sa le afle direct de la sursa, le pot afla si prin mass media”, a declarat Iacoban in debutul conferintei de presa, ca ironie la adresa faptului că sindicaliștii au întrerupt negocierile pentru că nu le-au fost acceptate, bloc și din prima, toate solicitările.

Iacoban a punctat faptul că protestele sunt generate de faptul noua conducere a început să coboare disciplina din pod: ”S-a cam terminat cu ciubucul, cu lucruri ascunse prin vestiare, cu alcoolul la serviciu, de asta si-au adus aminte acum ca au drepturi. Ati auzit pana acum sa protesteze cineva? Nu. Pentru ca vechile conduceri își faceau treburile acolo sus, iar angajatii își faceau si ei treburile acolo jos. Nu-i vedea nimeni, ca era fiecare cu treaba lui. Acum, cum am inceput sa introducem disciplina, cum sunt proteste”. În urma respectivelor controale s-ar fi descoperit în vestiarele unor angajați diverse piese, inclusiv contoare.

Potrivit directorului Mușat, cel putin 10-15 muncitori Apaserv au primit pana acum avertismente verbale si se va merge pana la concedieri daca angajatii nu se vor disciplina.

Negocierile s-au suspendat pentru ca sindicalistii au pretentii aberante. Vor mariri de salarii intre 10 si 20%, bonurile de masa sa aiba valoare de 20 de lei de la 15 lei, decontarea transportului, prime de vacanta de 1.500 de lei pe an. Mi se pare prea mult, sa te duci in vacanta pe bani publici, in timp ce multi dintre consumatorii care platesc apa, nu-si permit sa mearga ei in concediu”, a mai precizat Constantin Iacoban, presedintele CA Apaserv.

La acest moment, Apaserv are aproximativ 550 de angajati, din care 120 sunt personal TESA, iar restul, peste 400, fac munca de teren.

Directorul Bogdan Musat a tinut sa aminteasca si ca Apaserv ”are un echilibru financiar fragil la aceasta ora, fiind disponibili doar 2,9 milioane de lei pentru investitii”.

O alta problema a Apaserv este si gradul mic de conectivitate, care se situeaza undeva la 60-65%. Sunt comune unde Apaserv a preluat retele intregi de distributie a apei, insa s-au conectat la retea doar cativa consumatori. Din aceasta cauza, costurile de operare pentru cei cativa abonati ajung chiar si la 300 de lei pe metrul cub de apa, insa compania incaseaza pretul de lista, ceea ce genereaza pierderi financiare. Solutia ar fi cresterea gradului de conectivitate, insa multi cetateni nu-si permit sa suporte costurile bransarii la retea, care pot varia intre 500 de lei si 5-6.000 de lei.

La asta se adauga si lucrari proiectate si realizate gresit, cum ar fi la Gîrcina, unde au fost montate tevi in rampa, ceea ce duce la avarii, la presiune redusa si implicit, la costuri mari de operare pentru Apaserv.

Referitor la scumpirea apei, directorul Apaserv a precizat ca a fost depusa deja o cerere la A.D.I. „AQUA NEAMT”, prin care se solicita majorarea tarifelor. Astfel, acestea ar putea ajunge la 5.07 lei/mc de apa si 4,85 lei pentru canal. La aceasta ora, judetul Neamt este pe locul 3 in tara la tarifele pentru apa.

V.N.

Lasă un răspuns