Concurs! Comisia care stabilește noul manager de spital, formată din 2 economiste și o șefă de Cărți de Muncă de la CJ

Concursul care stabilește noul manager al Spitalului Județean Neamț (la care este un singur înscris, Alexandru Filimon, pietrean revenit din Canada unde s-a ocupat cu… afaceri imobiliare) este foarte interesant și sub aspectul componenței Comisiei de Consurs.


După cum aflăm din documentul de mai sus, onorabila comisie este formată din 3 doamne: 2 economiste de profesie cu vechime de o viață în instituții publice și o șefă de Cărți de Muncă (pardon, de Personal, cum se spune acum).
Comisia de concurs a fost propusă de Ionel Arsene (președinte CJ Neamț și PSD Neamț) și votată de plenul CJ din fostul mandat, în care PSD și aliații aveau majoritatea.

Pe cine a trimis Arsene să noteze competențele în management medical ale candidaților cu chef și dorință de a conduce cea mai importantă unitate medicală din județ?

1.Veronica Vasiliu (este membră în CA-ul Spitalului, votată de aceeași ex-majoritate PSD and comp) dar jobul ei este de Diector Executiv al Direcției de Management din cadrul CJ. E oarecum pompoasă denumirea de Direcție de Management, te poți aștepta la cine știe management din ăla wow. Din documentele interne ale CJ aflăm că această direcție cu denumire pompoasă se ocupă de fapt (pentru că asta are în subordine) de: Serviciul resurse Umane (șef serviciu Nicoleta Buzenschi, a 3-a membră a Comisiei! / 6 angajați din 8 prinși în schemă), Serviciul Patrimoniu (7 angajați din 8), Compartimentul Managementul Unităților Sanitare (sună wow dar are 1 angajat din 2 – deci nu putem vorbi de management real când acel angajat, singur, ar avea nevoie de vreo lună numai să numere ușile din spital…) și Compartiment Cultură și Învățământ Special (1 angajat din 1 posibil / CJ are în subordine multe instituții sociale cu Învățământ special și 4 instituții mari de cultură – Complexul Muzeal, Centru pentru Cultură și Arte, Biblioteca Județeană și Teatrul Tineretului).
Amalgamul tematic al celor câteva servicii și compartimente arată că e vorba de o direcție inventată parcă special, ca să fie…

2.Adriana Elena Bosovici – este director general al Direcției Generale de Buget Finanțe din cadrul CJ. De când a ajuns pe această funcție (circa 8 ani) s-a remarcat drept yesmanul perfect pentru cei care au condus CJ-ul în această perioadă (Culiță Tărâță și Ionel Arsene). Surse care urmăresc activitatea CJ spun că semnătura ei este pe foarte multe documente dubioase care ar trebui verificate de instituțiile statului de drept (dacă statul de drept ar funcționa).
Ea este cea care a făcut referat „pentru” în favoarea asocierii CJ cu un ONG (Federația de Dans Sportiv) cu articol 1 în hotărârea respectivă ca plata (vreo 200.000 lei) să fie făcută către un alt ONG care… nu e membru al asocierii. Este o deturnare de fonduri de manual după cum spun juristii și economiștii cu școală, detaliu care nu a fost anchetat niciodată nici de Parchet sau de Poliția Neamț. Să conteze atât de mult influența unui secretar dintr-o instituție de la Târgu Neamț, foarte implicat nu doar în organizarea acelui eveniment ci și în deschiderea ușilor la CJ sau Primăria Piatra Neamț, la acea vreme? Sau, în general, afacerile marca Arsene (Federația respectivă fiind condusă de șeful PSD Târgu Mureș, fost deputat, condamnat penal) din fruntea administrației județene sunt anchetate foarte greu spre deloc și judecate foarte lent?

3.Nicoleta Buzenschi este șefa Serviciului Personal din același CJ. Sau șefă la Cărți de Muncă, cum se spunea și încă se mai spune. Din organigrama CJ aflăm că Serviciul condus de Buzenschi face parte din Direcția de Management condusă de Veronica Vasiliu. Deci Nicoleta Buzenschi se subordonează ierarhic direct unui alt membru al juriului. Va vota la concursul de la Spital cum crede ea sau cum crede că ar dori directoarea Vasiliu care îi dă calificativul anual?
Nicoleta Buzenschi nu are umbra unor scandaluri sau subiecte dubioase. Dintotdeauna, ea este funcționarul zelos și discret care rezolvă angajările cerute, adică găsește maniera legală ca în CJ să fie angajate persoanele dorite de președinți (și nu referim la Cabinet Președinte, unde șeful instituției poate angaja pe cine vrea el). Așa a fost mereu la CJ!

Ce l-ar putea întreba cele 3 membre ale comisiei de concurs sau cum ar putea aprecia proba scrisă a oricărui candidat (fie el Filimon sau altceva) în ceea ce privește managementul sanitar (componenta cea mai importantă, cea care trebuie să facă diferența între ADMIS și RESPINS)? Pedigree-ul profesional al celor 3 membre ale comisiei le-ar recomanda, mai degrabă, pentru evaluarea directoarei economice de la Spital, celebra Maricica Drăgan („Regina Facturilor”, cum i se spune în Spital sau combinatoarea angajărilor, după cum a punctat prefectul George Lazăr într-o conferință de presă în care a subliniat că respectiva are peste 50 de rude angajate). Dar de Maricica Drăgan nu îndrăznește nimeni să se apropie cu o evaluare ca la carte, ea fiind cea care rezistă pe funcție de ani buni (în timp ce în ultimii ani au fost vreo 20 de manageri si directori medicali la Spital).

Rămâne de văzut acum dacă Alexandru Filimon va câștiga cursa în care e înscris de unul singur (!!!). Oricum, indiferent de rezultat, componența Comisiei de examinare arată că este vorba de un veritabil… concurs de împrejurări.
Și ca de obicei, dacă mai apare vreo boacănă sau tragedie la acest Spital al Morții, Ionel Arsene poate spune cu mâna pe inimă că nu el conduce Spitalul și că managerul a fost desemnat de o profesionistă comisie. Formată exclusiv din subordonate ale sale. Curat!…

Rămâne retorică întrebarea: câți oameni trebuie să mai moară cu zile la Spitalul Județean Neamț pentru ca aici să fie organizat un concurs pe bune pentru funcția de manager, cu membri ai Comisiei care chiar să aibă expertiză pe management medical?

Daniel VINCA

2 thoughts on “Concurs! Comisia care stabilește noul manager de spital, formată din 2 economiste și o șefă de Cărți de Muncă de la CJ

 1. Foarte corecta observatia despre componenta comisiei..Ca dl. Filimon a lucrat in imobiliare, insa, nu e relevant!Are cursuri de management sanitar, pe cand doamnele din comisie habar nu au de management, in general!De altfel, cred ca nu se va ocupa postul…Problema e ca niciun „erou in halat alb” din spital nu vrea sa fie manager.E si firesc, e mai bine sa freci menta pe 14.000 de lei lunar , in loc sa iti risti libertatea pentru 12.000 lunar!Bineinteles, exceptiile confirma regula, sa nu uitam ca 1800 angajati ingrijesc , acum, cca 200 de bolnavi!

  Admin: ati auzit pe cineva care a urmat acele cursuri si nu a luat atestatul?
  Să fim realisti, aceste cursuri (neprecizate foarte bine de lege) au ajuns să fie oricum, de oricine. Cică și pe comandă specială pentru ăia puși interimari și care nu e musai să le aibă (la numire), dar trebuie să le urmeze, adică se califică și teoretic în paralel cu funcția.
  Deci cursurile alea au devenit un fel de tinichea, le poate cumpăra oricine, la fel ca si pe celebrele doctorate de la Fabrica lui Oprea.
  Nu avem nimic cu dl Filimon (să aibă succes!) dar agenți/patroni imboliari f buni și f onorabili sunt destui prin Neamț dar până acum nu s-au gândit să conducă Spitalul. Mna, nu toți au norocul să-și ea cafeaua cu cineva din CA-ul Spitalului…
  App, si Micu avea civă cursuri de management sanitar și era bâtă-bâtă…

 2. Cam toți cei trecuți de 50”! Cati lucrează în domeniul mai sus mentionat le este frică să vb (știu și ei de ce), despre ce să începi o discuție dacă știi care e finalul domnule reporter!
  Trăim într un oraș închis de multă vreme, conservatori, tradiționaliști, temători de oameni mai rău ca de animale. Adevărul doare la orice colț, când nu vrem să l acceptam facem din profesional personal! Trăim ca să ingrasam cernoziomul! Apropo, mai dăm vina și pe alții.

Lasă un răspuns