Concert inedit – “Tablouri într-o Expozitie” – în deschiderea Neamț Piano Festival

În perioada 15-17 septembrie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț va avea loc o manifestatie artistică inedita , pusă in miscare de tineri artisti trimfatori pe marile scene muzicale ale lumii.

Festivalul “Neamt Piano Festival” isi propune a fi ca o intalnire intermediala diferitelor experiente propuse prin fuziuni intre muzica clasica al repertoriului pentru pian cu teatru, proiectii video, jazz si pictura.

 

Concertul din data de 15 septembrie de la ora 19.00 “Tablouri intr-o expozitie”, promite a fi un spectacol care sa aduca împreună muzica și artele vizuale, oferind publicului oportunitatea nu numai de a asculta muzica de pian dar privind de asemenea cum prinde amploare intr-o experienta vizuala la fel de puternica,prezentata simultan prin proiectii video pe partitura faimoasei lucrari “Tablouri intr-o Expozitie” de Modest Mussorgsky.

Responsabili de ”traducerea” muzicii în limbaj vizual sunt Radu Barbu – videomapping artist și light designer – impreuna cu Alexandra Constantin – arhitect și scenograf.

Spectacolul este semnat de regizoarea Cristina Giurgea, iar ”actorul” principal este pianistul deja bine cunoscut în rândurile publicului nemțean – Daniel Ciobanu.

”Tablouri într-o expoziție” este pentru noi un spectacol foarte important. Am fost extrem de impresionați de intensitatea prieteniei dintre compozitorul Modest Mussorgski și pictorul Viktor Hartmann, Mussorgski compunând această lucrare după moartea pictorului și prietenului său, lăsând în urmă un omagiu care să depășească bariera timpului. Această poveste de prietenie și apropiere artistică de o profunzime atât de intensă, care ne leagă și pe noi, ne-a inspirat și sta la baza acestui spectacol. Întreg festivalul ”Neamț Piano Festival” avand ca leitmotiv întâlnirea dintre muzică, arte vizuale și teatru și mai mult decât atât întâlnirea și apropierea dintre artiști recunoscuti international care au ocazia să se exprime împreună pe scena Teatrului Tineretului în fața publicului nemțean, face ca acest concert de deschidere sa fie unul extrem de organic si reprezentativ weekendului muzical propus.” ( Cristina Giurgea si Daniel Ciobanu vorbind despre concertul de deschidere din cadrul festivalului)

Cristina Giurgea, nascuta la Piatra Neamt, a studiat muzica, sectia Canto, la Liceul de arta “Victor Brauner”. În această perioadă a fost coordonatoarea şi regizorul unui grup de teatru amator în limba engleză “Teen Act”, după care şi-a continuat studiile în regie de teatru la Unniversitatea Naţională de Arte Teatrale şi Cinematografice din Bucureşti.

În 2013  a obţinut din partea Universităţii de Teatru premiul “Cel mai bun regizor” in interpretarea piesei „Titanic Orchestra”, de Hristo Boythcev. În 2016 a fost aleasă de către Universitate şi Ambasada Irlandei la Bucureşti pentru a primi “Bursa Teatrului Irlandez”, oferindui oportunitatea de a regiza o piesa irlandeza. Alegerea sa a mers înspre “Eden” de Eugene O’Brien – o piesă ce s’a regăsit pe toata perioada stagiunii Teatrului Naţional Bucureşti in 2016.

Daniel Ciobanu, tanar pianist pietrean , absolvent tot al Liceului de Arta “Victor Brauner” sub tutelajul profesorilor Cosma Magdolna, Iulian Arcadi Trofin si Mihaela Spiridon , a cucerit scena pianisticii mondiale cu premii internationale si evenimente culturale fara precedent orasului nostru.

Incepand pelerinajul artistic prin castigarea unei burse de studii “Constantin Silvestri” care avea sa ii acopere nu numai un an de studiu la colegiul privat “Stewarts Melville College” din Edinburgh (Scotia) dar sa ii pecetluiasca cariera care avea sa rasune din rasputeri pe toate scenele mari ale lumii continandu-si studiile in Glasgow la Conservatorul Regal al Scotiei, ca un raspuns ulterior anului cu bursa Silvestri.

Absolvent “magna cum laude” al aceluiasi conservator din Glasgow, dupa 6 ani cu bursa de studii integrala, tanarul pietrean urmeaza a fi recipient a mai multor alte distinctii enumerand printre cele mai emblematice,  “Tanarul Muzician al Anului 2008” oferit de Rotary Club Edinburgh,  Bursa “Yamaha Europe Foundation” 2010  si cele doua diplome de excelenta pe parte de “Tehnica si Executie” si Diploma de “Pianist-Concertist” , ambele obtinute la “Ecole Normale de Musique-Alfred Cortot ” in Paris.

Momentan student la al doilea masterat in Berlin la “Universitat der Kunste” sub tutelajul renumitului pianist francez  Pascal Devoyon , tanarul pianist pietrean si-a lansat cariera dupa succesele uriase la 4 dintre concursurile cele mai respectate global obtinand premiul 1 la “Morocco Philharmonique” in Casablanca (Maroc) , “UNISA International Piano Competition” in Pretoria (Africa de Sud) , “BNDES International Piano Competition” in Rio de Janeiro (Brazilia) si nu in ultimul rand, apogeul competitiilor castigate internationale , premiul al doilea la concursul international de pian “Arthur Rubinstein” din Tel – Aviv (Israel) .

Corespondență – Valentin ANDREI

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns