Comuna Podoleni în sărbătoare! FOTO

Gospodarii din Podoleni au avut parte de două zile pline de cântec, dans și voie bună pentru că, la finalul săptămănii trecute, comuna lor a îmbrăcat straie de sărbătoare.

După slujba oficiată (ca la orice casă de buni gospodari și creștini), oficialitățile au transmis gânduri bune, urări de sănătate și putere de muncă. Apoi, în fața tuturor au fost invitate cuplurile care în acest an au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Astfel, 17 familii au primit aplauze, felicitări dar și mici atenții din partea Primăriei și a Consiliului Local Podoleni.

Croitoru Gheorghe și lorica,
Oprică Gheorghe și Teodora,
Vîrlan Mihai și Ana,
Bulai Gheorghe și Ana,
Stoian Neculai și Lucreția,
Pricope Dumitru și Maria,
Pricope Dumitru și Elena,
Timaru Ștefan și Maria,
Pricope Ioan și Maria,
Anghel Alexandru și Maria,
Vieru Vasile și Maria,
Rotariu Mihai și Genoveva,
Anghel Mihai și Maria,
Ploscariu Dumitru și Valeria, Chelariu Ștefan și Maria,
Ploscaru Maricel și Eugenia,
Humă Ștefan și Ecaterina

sunt oamenii frumoși care au dat și dau exemplu comunității din Podoleni despre ce înseamnă înțelegere, respect, iubire, familie, de jumătate de secol.

Pe scenă, au urcat apoi tinere talente din comună. Copiii cu vârste între 5 – 9 și 10 – 12 ani, membri ai Ansamblului folcloric „Busuiocul” al Școlii Gimnaziale „Alexandru Podoleanu” au prezentat o suită de dansuri și muzică populară din zona Moldovei, coordonați de către învățătorul Marcel Chelaru. Au urmat Fabiana Simion, Alexia Sava, Cerasela Radu, Roberta Scurtu care au încântat publicul cu melodii de muzică ușoară, dar și Andrei Bălan care a venit cu muzică populară din Moldova.

Publicul tânăr s-a bucurat de ritmurile melodiilor cântate Anișoara Puică,  Los Anonimos și Andreea Bănică. Timp de două ceasuri, terenul din fața scenei a devenit o discotecă ad-hoc în care spectatorii au cântat și au dansat împreună cu artiștii pe ritmuri pop, dance, latino, muzică ușoară, etc.

Dar evident, că într-o comună cu oameni care pun mare preț pe păstrarea și cultivarea tradițiilor strămoșești, au fost foarte apreciate și recitalurile interpreților sau ansamblurilor folclorice. Ca într-un adevărat spectacol de “Tezaur folclori”, ansamblul “Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț a dat chiot de joc și voie bună să se audă peste șapte munți și șapte ape că la Podoleni e mare sărbătoare. Interpreții vocali, instrumentiștii și dansatorii ansamblului au prezentat cântece din lada de zestre a folclorului de pe Valea Bistriței dar și suite de dansuri din Moldova și din alte regiuni ale țării. Cât pe ce să sară podeaua scenei de la felul în care fetele și băieții din echipa de dansuri au bătut ritmul horelor și sârbelor moștenite de la străbuni.

Perla coroanei au reprezentat-o recitalurile susținute de către doamnele cântecului popular din Moldova, Mihaela Gurău și Laura Lavric. Melodii de petrecere și voie bună, de dor sau de joc, au făcut să tresalte inimile spectatorilor tineri și bătrîni deopotrivă facându-i să dea un calificativ de top programului artistic rânduit de primarul Cristian Croitoriu și echipa sa de colaboratori.

Iar tot acest tablou al lăzii de zestre din strămoși a fost fericit completat de un expo-stand organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, în care meșterul popular Vasile Ciocârlan și ucenicii săi au prezentat diverse obiecte tradiționale (ii, cămăși bărbătești, opinci, măști, chimire, etc).

Primarul Croitoriu s-a arătat foarte mulțumit de felul în care munca echipei de organizare a întregului evenimet a fost apreciată de consăteni:

<<Nu facem ziua comunei nici pentru primar, nici pentru consilierii locali, nici pentru angajații din primărie, ci ca să bucurăm sufletele tuturor membrilor comunității. Dacă consătenii mei sunt mulțumiți – și vedem că sunt foarte mulțumiți – atunci imi crește și mie inima de bucurie că am făcut un lucru bun, împreună cu echipa din jurul meu.  Mă bucur că de fiecare dată, în ultimii ani, în această frumoasă zi din luna august, penultima zi din august, organizăm ziua comunei, un prilej de mare sărbătoare pentru locuitorii comunei noastre. Pentru ca foarte multi concetățeni de-ai nostri sunt plecați din țară, ziua comunei este un prilej foarte bun de a se reântâlni cu prieteni și cunoscuți și vin aici împreună cu cei dragi. Ne bucurăm alături de ei și, ca în fiecare an, le-am pregătit un program foarte frumos, cu artiști de renume. Zilele comunei au început cu sfințirea bisericii “Sfânta Treime” din Parohia Luncași. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1998 și acum, în 2017, am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu și al locuitorilor comunei noastre sa terminam lucrările atât la biserică dar și la casa parohială. Cu această ocazie a venit Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a fost alături de noi și a binecuvântat rodul muncii de atâția ani>>, a declarat primarul Cristian Croitoru.

O astfel de sărbătoare s-a încheiat cum nu se putea mai fericit, după două zile cu atâtea momente gândite pentru a bucura suflete: cu o ploaie de lumină pe cer. Focul de artificii care a durat circa 15 minute s-a văzut până hăt departe, peste șapte văi și șapte sate, de a aflat toată zona cum știu să se distreze locuitorii din Podoleni.

Zilele Comunei Podoleni au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local din comună. După cum au punctat şi primarul dar şi prezentatoarea Talida Cozma, manifestările au fost organizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi al centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

Ad. V. – foto VESTEA