Computere cu aplicaţii speciale pentru 30 de nevăzători din Neamţ! Donaţie LIONS Club

30 de nevăzători din judeţul Neamţ au primit computere cu aplicaţia Bat-Pro de la Asociaţia Lions din Piatra Neamţ, cu sprijinul unor parteneri implicaţi în acest proiect.

Computerele donate celor 30 de membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor sunt recondiţionate şi au preinstalat softul BatPro – un soft ce permite nevăzătorilor să utilizeze calculatorul şi să navigheze pe internet cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta).

Cu ajutorul softului BatPro, persoanele cu deficienţe de vedere pot accesa o colecţie de peste 40.000 de cărţi audio, ziare, posturi de radio pe internet, informaţii meteo, horoscop, curs valutar şi rezultate sportive.

Aplicaţia conţine şi câteva cursuri interactive dezvoltate special pentru nevăzători: curs de învățare a tastaturii, curs de navigare pe internet şi un curs de utilizare a unui editor de texte. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber există şi câteva jocuri încorporate: Spânzurătoarea, Șah şi Trivia.

Cele 30 de calculatoare au fost donate de către Clubul LIONS Deva Sarmizegetusa. Cu ajutorul proiectului „BatPro – Calculator pentru nevăzători” peste 350 de nevazatori din 15 localităţi din România au acum un calculator şi au învăţat să-l folosească rapid datorită uşurinţei de navigare.

Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este iniţiat de LIONS Club Arad şi este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 222.500 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

Acţiunea ilustrată şi de fotografiile de mai sus a avut loc joi seara, în una din sălile Bibliotecii judeţene de la Piatra Neamţ şi au fost prezenţi şi membri ai LIONS Piatra Neamţ dar şi beneficiarii din zona Piatra Neamţ (la cei din zone mai îndepărtate urmând ca pachetele să le fie duse direct la domiciliu, în zilele următoare). La acţiunea de la Piatra Neamţ au participat şi reprezentanţii clubului din Deva Sarmizegetusa (vicepreședintele Marin Florin Ilieș însoțit de trei copii voluntari care au instalat programul).

<<Doresc să transmit din partea Clubului nostru mulțumiri colegilor de la Deva pentru că iată, împreună, am reușit să ajutăm semeni de-ai noștri. De altfel, serviciile umanitare dedicate vederii au devenit principalul sector de acțiune Lions încă din 1925, la Convenția Internațională de la Ohio USA, când sa propus ca Lions să devină, „Cavalerii celor fără vedere în lupta împotriva întunericului „>>, a precizat preşedintele clubului pietrean, Lucian Corneliu Agăleanu

Lions Club Piatra Neamţ are în prezent 10 membri din tot spectrul profesional şi care, alături de alţi circa 1,4 milioane de membri din mai mult de 200 ţări, face parte din marea familie Lions Club International. Motto-ul lionsilor este „WE Serve”, (noi servim) iar proiectele acestora s-au îndreptat în cei 3 de ani de lionism pietrean cu precădere către domenii precum cultura, educatia, mediu, dar si problemelor de vedere, deopotrivă la copii şi la adulţi, atât ca prevenţie, cât şi ca tratament.

D.V.

 

 

Lasă un răspuns