Complicități! Condamnatul penal Olariu, ținut NELEGAL în partid, în funcții politice și în Consiliul Local prin încălcarea Statutului PNL!

Într-o țară în care respectarea legii nu ar fi imperativă doar pentru „ceilalți” ci pentru toată lumea, consilierul local PNL Adrian Olariu (condamnat penal) ar fi demis din toate funcțiile politice și administrative conexe… IERI!
De fapt și de drept, situația actuală, cu Olariu ÎNCĂ membru de partid, ÎNCĂ deținător de funcții politice (președinte TNL Piatra Neamț, membru BPL Piatra Neamț), ÎNCĂ membru în Consiliul Local Piatra Neamț devoalează un sinistru lanț de complicități din PNL Piatra Neamț unde cel puțin câțiva șefi și șefuleți știau situația lui (comdamnarea rămasă definitivă este din luna mai 2018) dar nu au făcut nimic pentru respectarea STATUTULUI PNL, adică a legii (statutul de partid este aprobat prin hotărâre judecătorească dată de Tribunalul București).

Despre condamnarea penală a lui Olariu, pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP)” am scris ieri. Cei care nu au văzut pot citi acum, inclusiv sentința DEFINITIVĂ de pe portalul Ministerului Justiției – Cum a scăpat consilierul local Olariu de pușcărie? 8 luni de închisoare pentru „influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, cu termen de încercare de 2 ani!

Astăzi vă prezentăm ce spune Statutul PNL – un partid raliat la conceptul „Fără penali în funcții publice” – document, repetăm, întărit de o sentință judecătorească a Tribunalului București. Publicăm și pasaje luate cu copy-paste din Statutul aflat chiar pe siteul PNL dar și printscreenuri:

Art. 22
Calitatea de membru al PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere.
2. Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizației pe teritoriul căreia era membru cel în
cauză, în următoarele cazuri:
f) condamnarea penală definitivă, pentru infracțiune săvârșită cu intenție;
Pierderea calității de membru din cauzele enumerate la Art. 22 alin. 2. lit. (f)-(h) nu poate fi contestată la niciunul din
organismele partidului.
3. Excluderea se hotărăște în conformitate cu prevederile din prezentul Statut.
4. Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de
membru PNL.
5. Persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL.

Infracțiune comisă cu intenție înseamnă – așa spun specialiștii în Drept și legislația românească – orice infracțiune care nu e comisă din culpă. Mai popular, infracțiunile din culpă sunt cele comise cu vinovăție dar fără intenție, gen accident rutier, accident de muncă.

Dar să te urci la volanul mașinii sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, punând în pericol viața, sănătatea, integritatea fizică a celorlalți participanți la trafic este evident o INFRACȚIUNE COMISĂ CU INTENȚIE. De fapt și judecarea faptei, în procedură simplificată, cu acord de recunoaștere a vinovăției, arată că și avocații l-au sfătuit pe inculpatul Olariu că nu are nicio șansă să scape basma curată.

Revenind la pasajele din statut. Aliniatul 2 al articolului 22 spune că Olariu trebuia RADIAT de către BPJ (conducerea județeană) la propunerea BPL (conducerea de partid municipală). Iar ieri, mai mulți membri BPJ spuneau (și îi credem) că au aflat de situație din articolul din Vestea și că BPL-ul nu informase. Normal că BPL-ul PNL Piatra Neamț nu informase pentru că președinte era (că și-a dat demisia) Dragoș Chitic iar unul din cei doi prim-vicepreședinți este Romel Bîrjoveanu. Chitic este cel care l-a pus pe Olariu (înainte de a fi inculpat și condamnat penal) pe listă și care credea că junele liberal este omul lui, Bîrjoveanu este însă cel care l-a convertit pe Olariu la apartenența în propriul grup (vezi și lista cu consilieri liberali indezirabili pentru aliații de la PMP – Consilierii liberali „non-grata”! Nu vor primi NEVER vot la persoană, în Consiliul Local, de la aliații de la PMP!.

Dacă pentru prevederea de mai sus BPJ-ul poate invoca și necunoașterea situației dar și faptul că BPL Piatra Neamț i-a fost complice lui Olariu, începând de ieri și în baza aliniatului 5 („5. Persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL), conducerea județeană PNL nu mai are nicio scuză dacă nu-l exclude IMEDIAT din partid pe condamnatul penal definitiv Olariu.

Da, ar putea spune unii că „băiatul a comis o greseală”. Așa e și, din punct de vedere judiciar, nimeni nu poate propune o altă pedeapsă peste cea a instanței. Însă moral și politic (bașca Statutul – repetăm, confirmat de o Hotărâre Judecătorească), Olariu nu mai are ce căuta nici ca simplu membru PNL, cu atât mai mult ca lider (deci model pentru tinerii liberali pietreni) TNL Piatra Neamț sau drept consilier local în CL Piatra Neamț (unde și așa nu s-a remarcat cu nimic în acești ani de mandat).

Aseară am stat de vorbă cu 3 avocați pe acest subiect (unul, chiar membru PNL). Toți 3, analizând situația consilierului condamnat penal în oglindă cu Statutul partidului, au spus că nu există loc pentru nicio interpretare favorabilă, că formularea „ pierde de drept și automat calitatea de membru PNL”. „Este o situație care – acceptând că unele foruri de conducere nu ar fi știut până acum – obligă la o decizie imediată, de îndată, chiar prin convocarea extraordinară a forurilor decidente. Cu atât mai mult cu cât situația datează de aproape un an de zile”, a spus unul dintre avocați care, ca și ceilalți 2, era convins că nu poate crede că o astfel de încălcare a Statutului unui partid este comisă și tolerată chiar de către cei care au ca obligație respectarea Statutului PNL.

De ce au fost complici cei din conducerea PNL Piatra Neamț cu condamnatul penal Olariu până dincolo de nerespectarea propriului Statut PNL? Dincolo de interese de grup, de găști, de orice altă ipoteză nu poate fi omisă nici varianta că UN CONSILIER VULNERABIL, ȘANTAJABIL este un ales local care poate fi ușor manevrat de către cei interesați.

Poate unii dintre liderii PNL Neamț sau PNL România (că de la PNL Piatra Neamț doar naivii mai au așteptări) nu au dat click pe linkul de mai sus către articolul cu condamnarea definitivă a celui care este șef peste toți tinerii liberali din Piatra Neamț. Le reamintim infracțiunea comisă de colegul lor, „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP)” și, dacă tot am dat printscreenuri cu Statutul, mai publicăm încă o dată și sentința:

Domnilor de la PNL, domnule Ludovic Orban, cum e cu strigarea aia frumoasă cu „Fără penali în funcții publice?”. Vedem, în Statut e desenată foarte fain dar mai și respectăm Statutul?

 

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Complicități! Condamnatul penal Olariu, ținut NELEGAL în partid, în funcții politice și în Consiliul Local prin încălcarea Statutului PNL!

  1. Buna seara! Aveti pe email-ul redactiei dreptul meu la replica.
    In speranta publicarii lui, va multumesc anticipat!

    Admin – Cu placere.
    Dreptul dvs la replica a fost publicat.

Lasă un răspuns