Colectarea selectivă, viitor verde – soluția pentru aer curat şi copii sănătoşi!

Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț se implică în educarea cetăţenilor pe direcţiile „colectare selectivă” şi „reciclare a deşeurilor”.

Startul unei campanii aplicate a fost dat în urmă cu câteva zile, obiectivul fiind informarea comunităţii despre ce și cum se poate recicla din gunoaie, astfel încât să crească gradul de reciclare și valorificare a deșeurilor.

Este o întâlnire a tuturor factorilor implicați. E un pas mic în a informa și conștientiza cetățenii din Neamț cu privire la colectărea selectivă a deșeurilor chiar din casele lor. Încercăm să facem pași mici, mărunți, dar mulți, pentru ca deșeurile să coste cât mai puțin”, a declarat Claudiu Pădure, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor.

La lansarea acestui proiect au participat prefectul Vasile Panaite, vicepreşedintele de la CJ Neamţ Ion Asaftei, Mihaela Popa – managerul proiectului SMID, al Consiliului Județean Neamț -, Ioana Bontaș din partea ADI Eco Neamț, primarul Vasile Ciubotaru, al comunei Girov, Andrei Carabelea de la Asociatia Sens Civic, reprezentanți ai ADRNE.

Dar cei importanți invitați ai acțiunii au fost elevii din Girov, deoarece tânăra generaţie este principalul actor dar şi beneficiar al colectării selective. Mai mult, copiii, împreună cu cadrele didactice, au deja ani de experiență în proiecte prin care încearcă să aibă grijă de mediul înconjurător, sunt zece ani de când în școlile din Girov se face educație ecologică și, după cum au explicat profesorii: ”Utilizăm toate resturile posibile, am făcut cu copiii exponate extraordinare, lucrări din deșeuri, chiar un bal ecofashion cu ținute create din deșeuri”.

Prefectul Vasile Panaite i-a felicitat pe toţi cei implicaţi şi i-a încurajat pe toţi cei care organizează astfel de lecţii practice în județul Neamț: ”Este important că se trece, în mod profesionist, la colectarea selectivă. Am auzit, la un moment dat, într-o discuție, că este posibil ca, în loc să ne coste, colectarea selectivă a deșeurilor să ne aducă bani. Mi s-a părut atunci puțin deplasată, dar, făcând cercetări pe subiect, într-adevăr, dacă se face colectare selectivă, o parte din ce se obține se poate refolosi, atât în modelul energetic, cât și în materialele care pot fi refolosite. Vă felicit pentru ce faceți! Vreau să fim cei mai buni din România și vă urez succes în tot ce faceți în continuare!”.

Primarul Vasile Ciubotaru a explicat de ce elevii și profesorii din comună s-au alăturat acțiunii SMI: ”soluția pentru un viitor verde sunt copilașii, ei sunt viitorul verde!”.

“Azi județul Neamț făcut un prim pas în direcția care trebuie pentru îmbunătățirea ratei de reciclare a deșeurilor. Dacă vrem rezultate trebuie să realizăm că toți suntem parte a aceleiași comunități: copii, părinți, bunici, salubriști, inspectori, primari, președinți sau voluntari avem fiecare un rol aparte de îndeplinit în colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor”, a spus şi Andrei Carabelea, de la ASC.

Mihaela Popa a explicat proiectul Consiliului Județean: ”într-adevăr, colectarea selectivă este soluția pentru un viitor verde, pentru că ne dorim îmbunătățirea calității vieții, a aerului, ca oamenii să trăiască într-un județ curat”, iar Ioana Bontaș, de la ADI Eco Neamț, a punctat că ”Succesul colectării selective se bazează pe sprijinul cetățenilor, ca generatori de deșeuri. Cu toții să tratăm deșeurile ca pe o resursă și nu ca pe un gunoi”.

Acțiunea de la Girov s-a încheiat cu o lecţie practică de colectare selectivă, dar și cu un atelier de creație, în care copiii au transformaț PET-uri, carton și hârtie în ornamente și decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă.

D.V.

 

Lasă un răspuns