Co-preşedintele PNL (ex-PDL) Piatra Neamţ acuză pe liberali de “reşaparea traseiştilor”!

DSC_0005

*” Practic partenerii noștri de import au devenit un fel de ușă din dos, ca la un cinematograf la care rulează un film bun, își cumpără unul singur bilet, intră în sală, se duce la ușa de serviciu, o deschide și mai bagă 20 în sală
* “Am reconstruit de la jumătatea lunii  martie 2014, (…) PDL, după plecarea traseiștilor și oportuniștilor consacrați”
* “traseismul și trădarea, oportunismul deșănțat ca manifestare în societate reprezintă adevărate ziduri cu care merită să te lupți să le spargi”
* “practici bizantine al calculelor și înțelegerilor subterane, nestatutare, nerespectarea propriilor reguli, nerespectarea de către partenerii noștri a programului de fuziune”

Paul Rîtan, co-preşedintele PNL Piatra Neamţ (ex-PDL) lansează o ploaie de acuzaţii la adresa noilor colegi de partid. Vizaţi sunt “liderii de pe alte meleaguri”, „partenerii noștri de import”, adică, deşi nu sunt nominalizaţi, este evident că săgeţiile bat spre deputatul Mugur Cozmanciuc (ales în judeţul Iaşi) şi Radu Surugiu (nemţean de loc dar, de asemenea, cu mandat parlamentar luat în alt judeţ).
Iar motivul la fel de evident bate spre primirea în PNL, de către “liderii de import” a “traseiştilor”, adică a celor care au fost înainte în PDL şi au optat apoi pentru statutul de independenţi (Dragoş Chitic, Laurenţiu Leoreanu etc).

Publicăm mai jos, punctul de vedere exprimat astăzi, într-o conferinţă de presă, de co-preşedintele Paul Rîtan. Sublinierile aparţin vestea.net.
…………………..

Tocmai pentru că suntem într-o perioadă aniversară săptămâna liberală 140 de ani de la înființare de la Tradiție la Modernism,, – am considerat că cetățenii Municipiului Piatra Neamț, din respect pentru adevăr, merită câteva lămuriri cu privire la câteva evenimente ce au avut loc în ultima vreme.

Conform noului statut al noului PNL constituit din membrii vechiului PNL și ai  PDL, formațiune politică nouă nu doar d.p.d.v. juridic are la bază următoarele VALORI LIBERALE:

Libertatea individuală (baza iniţiativei şi progresului)
Proprietatea privată (baza bunăstării şi a tăriei naţiunii)
Familia (sursă şi fundament al conştiinţei civice şi a continuităţii naţionale)
Demnitatea persoanei (bază a funcţionării societăţii moderne, europene)
Responsabilitatea (fundament al respectului faţă de societate şi faţă de libertatea celorlalţi)
Egalitatea de şanse (baza încrederii în statul de drept şi a iniţiativei)
Solidaritatea (baza coeziunii sociale)

Și următoarele principii care evidenţiază valorile liberale:

Respectarea statului de drept şi a democraţiei
Respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale (Carta europeană)
Respectarea dreptului la liberă iniţiativă şi a competiţiei loiale
Promovarea pluralismului şi a dialogului
Respectarea şi promovarea tradiţiilor şi a spiritului naţional.

De ce le-am enumerat ? Pentru că exprimă cel mai bine tradiția: s-au păstrat valorile tradiționale ale Liberalismului, și modernitatea respectiv valorile fundamentale ale marii familii politice Europene din care facem parte Partidul Popular European.

Acestea sunt valorile în jurul cărora am reconstruit de la jumătatea lunii  martie 2014, practic în plină campanie de Europarlamentare un partid autentic de dreapta, PDL, după plecarea traseiștilor și oportuniștilor consacrați, din acest partid. Reconstrucția s-a făcut cu oameni cu caractere puternice, oameni care au principii de viață sănătoase, de responsabilitate și competență, care ne-au fost și ne-au rămas alături și pentru care traseismul și trădarea, oportunismul deșănțat ca manifestare în societate reprezintă adevărate ziduri cu care merită să te lupți să le spargi.

Tot cu acești oameni am pregătit și susținut Campania pentru alegerea președintelui României. Am făcut tot ce a fost necesar pentru a ca Alianța Creștin Liberală să fie o alianță câștigătoare, să dea României un președinte unificator, cu un program clar de modernizare a țării și implicit de reformare a clasei politice românești și în mod special a PNL. Nu am pierdut timpul cu gestionarea unor adversități, cultivate sistematic, ani la rând de către propaganda USL, și le-am arătat colegilor noștri că suntem oameni valoroși, serioși, loiali și consecvenți, promovând ceea ce ne unește, și că lucrurile care ne-ar fi putut îndepărta unii de alții sunt superficiale,  lipsite de consistență, și care în cea mai mare parte au fost generate fie de atitudini ambigue, duplicitare, fie de necunoașterea realităților Pietrei Neamțului și respectiv a Județului Neamț în ansamblu și nu în ultimul rând prin neasumarea unor responsabilități elementare din fișa postului ca să zic așa, pe care deasemenea o pun doar pe baza  imaturității și nu a relei credințe, a liderilor de pe alte meleaguri care ne-au fost parteneri în acest demers. Procedând astfel, am câștigat alegerile în Piatra Neamț.

Astăzi le mulțumesc încă odată pietrenilor pentru votul pe care l-au dat, pentru maturitatea, responsabilitatea și decența de care au dat dovadă.
Pentru ei sunt astăzi în fața dumneavoastră. Ei au votat ,, Punct și de la capăt,, Ei au votat altfel de politică cu altfel de politicieni.
Evenimentele politice ce au avut loc în Piatra Neamț, în ultima perioadă, generate de practici bizantine al calculelor și înțelegerilor subterane, nestatutare, nerespectarea propriilor reguli, nerespectarea de către partenerii noștri a programului de fuziune, la un an de la anunțarea unificării celor două forte politice și cu un an înaintea alegerilor locale și parlamentare, partenerii noștri de pe alte meleaguri nu au reușit încă să-și înfiinţeze organismele comune de lucru deși termenul final unanim agreat a fost de 31.03.2015. Și noi şi vechii PNL-işti nemţeni avem suficientă resursă umană valoroasă în Piatra Neamț , ne-am cunoscut și ne-am dovedit forța împreună. Ştim că principiile constituirii noului PNL se referă la corectitudine, transparenţă, la promovarea oamenilor capabili şi renunţarea la legăturile de orice fel cu oportuniștii. Cum să faci o nouă politică dacă stăruieşti în vechile metehne ?

Practic partenerii noștri de import au devenit un fel de ușă din dos, ca la un cinematograf la care rulează un film bun, își cumpără unul singur bilet, intră în sală, se duce la ușa de serviciu, o deschide și mai bagă 20 în sală. Această atitudine de a primi în partid în mod nestatutar, netransparent, fără a fi trecuți prin filtrul birourilor de conducere, oameni care de-a lungul timpului și-au dovedit inconsecvența, incompetența, lipsa de viziune, dedicați doar intereselor personale, oameni a căror moralitate poate fi pusă oricând la îndoială și a-i promova în conștiința electoratului pietrean ca fiind viitorii candidați ai Partidului Național Liberal pentru funcțiile publice, noi nu ne-o însușim.

O astfel de atitudine, precum și dezinformarea prin practici puerile, de asumare a unor funcții pe care nu le au , sunt de natură să compromită definitiv dorința mea în calitate de copreședinte al acestui partid, ca noul Partid Național Liberal să fie un vehicul politic care să îşi asume public declaraţia de principii, și anume că va face „o altfel de politică” pentru redarea strălucirii Pietrei Neamţului şi a bunăstării cetăţenilor municipiului şi nu reşaparea traseiştilor care sunt dispuşi la orice compromisuri pentru a se menţine la masa gestionării banului public.

O astfel de atitudine nu face decât să ne producă vulnerabilități în fața singurilor adversari ai modernizării și prosperității Românilor, partidul suprimării democrației, partidul suprimării decenței.

O astfel de atitudine calcă în picioare orizontul de speranță al pietrenilor, al nemțenilor, și nu în ultimul rând al românilor, exprimat foarte clar în noiembrie 2014. Dorim, într-adevăr, sprijinul cetăţenilor oneşti şi instaurarea în interiorul partidului a meritocraţiei !

Ei reprezintă dragi invitați ,, partea ignorată,, a noului PNL, cetățenii de dreapta ai Pietrei Neamțului.

Dorim ca din rândul liberalilor nemțeni să avem un candidat la primăria urbei și o echipă la consiliul local, performantă, cu viziune, dedicată intereselor cetățenilor, care să redea Pietrei Neamțului în mod real, denumirea de Perlă a Moldovei.

A venit vremea să punem în discuție moralitatea aleșilor și nu legalitatea faptelor lor, ca în orice stat modern care-și respectă cetățenii. Noi nu ne-am vândut, nu ne vindem şi nu vrem vânzători ! Alegerile sunt, şi trebuie să fie înţelese aşa, o chestiune de încredere între politician şi alegător.

OBIECTIVUL NOSTRU – Primar şi consiliu municipal care să reclădească „Perla Moldovei” !

A călca în picioare speranțele unui neam îl consider un act de trădare și-l voi trata ca atare așa cum am fost învățat de valorile bunilor și străbunilor mei care au luptat cu arma în mână pentru ca eu, noi să avem un loc căruia să-i spunem acasă.

Paul Rîtan, co-prepreşedinte PNL Piatra Neamţ

……………………. 

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns