CJ Neamţ, asociat cu o Federaţie Paravan condusă de un condamnat penal! Miza? 200.000 lei!


Asocierea Consiliului Judeţean Neamţ cu Federaţia (Paravan – vedeţi mai jos de ce acest termen) Română de Dans Sportiv pune cea mai importantă instituţie administrativă din judeţul Neamţ în situaţia interesantă de a fi parteneră cu un ONG (că asta sunt federaţiile, conform legii) condus de un condamnat penal.
Şi nu cu orice condamnat penal ci chiar cu un fost deputat PSD, condamnat la un an de închisoare cu executare pentru conflict penal de interese.
Numele lui? Vasile Gliga, onor preşedintele Federaţiei de Dans. Fapta pentru care a fost condamnat ţine profilul egoist şi hulpav al politicianului român: şi-a angajat propria nevastă la propriul cabinet parlamentar, încălcând legea. Cităm mai întâi o sursă (Q Magazine) care ştim că e foarte credibilă pentru unii din administraţia nemţeană:

<<Gliga, condamnat cu suspendare

Instanța Supremă i-a respins ca nefondat apelul împotriva sentinței din februarie anul acesta. În 12 februarie 2015, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, informează agerpres.ro.
Vasile Ghiorghe Gliga a fost trimis în judecată în ianuarie 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind acuzat de conflict de interese, după ce și-a angajat soția în cadrul biroului său parlamentar, cu încălcarea prevederilor legale.
Ancheta a demarat în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate, notează sursa citată. Potrivit ANI, Vasile Ghiorghe Gliga și-a angajat soția, Elena Gliga, în perioada 5 ianuarie 2009 — 28 martie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar — Circumscripția electorală nr. 28 Mureș. Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial obținut de soția deputatului PSD a fost de 27.095 lei (6.451 euro)>>, informa în 30 06 2015 publicaţia care îi aparţine cunoscutei / controversatei / interesantei Floriana Jucan.

Ca să nu fie vorbe şi să se bucure şi fanii siglei Q Magazine, mai jos, printscreenuri după întreg articolul:
Să nu creadă cineva că i-a căşunat publicaţiei unde semnează articole Floriana Jucan pe fostul deputat PSD. Ar fi şi greu de crezut asta, date fiind sentimentele de apreciere exprimate public de respectiva faţă de membri marcanţi ai formaţiunii politice respective.

Dacă funcţionarii cu funcţii de conducere din CJ care au semnat Raportul de Specialitate ar fi vrut să vadă cu cine asociază instituţia pentru o miză de 200.000 lei o simplă căutare pe google după formula „vasile gliga condamnat” ar fi întors… 4700 de rezultate. Da, 4700 de articole sau de referiri conţin informaţia că „asociatul” CJ este un condamnat penal care au fost ignorate atât de iniţiatorul proiectului de asociere (preşedintele Ionel Arsene), şi de directorii grei din CJ (inclusiv de directorii Adriana Elena Bosovici – Economic şi de Bogdan Bosovici – Juridic), şi de cei care sunt la Cabinet Preşedinte (care ar trebui să urmărească astfel de vulnerabilităţi de imagine) dar şi de toţi consilierii judeţeni care au votat proiectul respectiv.

Mai jos, câteva exemple care arată cum presa vremii a relatat generos despre condamnarea lui Gliga:

 

Un ochi chiar neantrenat în mod deosebit reţine că Gliga a prins ediţia, cum se spune, şi la presa preferată de dreapta (Realitatea, Digi, Mediafax, Hotnews, Adevărul, G4 Media, ziare.com, România Liberă, Revista 22 etc), şi la cea preferată de stânga (Antena 3, EVZ, România TV, DC News, PC News etc). Ba a intrat şi în wikipedia (cea din care a copiat Cumpănaşu la greu texte pentru care a luat un sac de bani de la Ministerul Culturii) şi chiar şi în facebook-ul cel de toate zilele. 

Bun, dar s-ar putea găsi vreun cârcotaş să spună ce treabă are ex-deputatul PSD (condamnat penal) cu Federaţia de Dans parteneră cu CJ pentru 200.000 lei. Ne lămureşte articolul de mai jos, din altă publicaţie (nu că ar fi singura dar am ales Libertatea lui Tolontan pentru că acesta ar putea fi acuzat de orice numai că ar fi fan de dreapta în condiţiile în care anchetele lui despre PDL-istele Udrea şi Ridzi s-au soldat cu dosare penale pentru „favoritele preşedintelui Băsescu”, iar mai nou l-a cam destructurat şi pe Ministrul PNL al Sănătăţii arătând ca acesta a semnat documente ăn favoarea clinicii private la care lucrează):

Aţi citit ultimul paragraf din articol, da?, cel care spune că Vasile Gliga de la Federaţie este chiar cel condamnat penal de Justiţia din România. Nu că ar fi acesta singurul subiect care îl pune într-o lumină discutabilă pe respectivul (poate mai revenim)… 

De ce cuvântul „Paravan” în titlu? Pentru că aşa cum scriam şi într-un articol anterior, prin HCJ votată acum câteva zile la pachet cu actele anexe, de consilierii judeţeni, CJ se asociază cu Federaţia condusă de ex-deputatul condamnat penal dar varsă cei 200.000 de lei nu în contul acestui ONG (federaţiile sunt ONG-uri) ci a altui ONG, unul local: Ray’s Dance Piatra Neamţ. Mai pe româneşte, odată ce banii direct în contul ONG-ului nemţean (care nu este menţionat drept partener al CJ-ului), federaţia condusă de Gliga pare a fi doar aşa un fel de paravan care pune ştampila, evident în cunoştinţă de cauză, că nu bănuieşte nimeni de naivitate un fost parlamentar român, nu? 

Ca să nu o lungim, pe scurt, „fenta” stă cam aşa: ONG-urile normale (a se citi fără mega-proptele) din Neamţ, când vor un ban de la CJ pentru diverse acţiuni, nu au decât să se înscrie în aşa  numitul concurs de proiecte pe Legea 350 (referitoare la finanţarea ONG-urilor). ONG-urile mai şmechere, tot din Neamţ, când vor banii mai repede şi (mai ales mai mulţi!) faţă de plafoanele standard (care au fost ba 30.000 lei, ba 50.000 lei) sunt ajutate, de consultanţi şi chiar funcţionari de „bine” să ia bani şi mai mulţi şi fără cota de participare proprie de minim 10 la sută printr-un fel de tertip.
Astfel au apărut la un moment dat ba asocieri cu DJTS Neamţ (care juca doar rolul de „bidon”, nu avea nicio treabă cu organizarea, doar primea banii şi îi dădea cui trebuie, adică unui ONG, în general), ba cu alte instituţii (hai să nu-i supărăm chiar pe toţi dintr-odată) ba – absolut ciudat! – cu nişte ONG-uri mai pompoase numite Federaţii.
Prin lege, Federaţiile din România sunt tot nişte ONG-uri… 

(2) Potrivit prezentei legi federațiile sportive naționale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, autonome, neguvernamentale, apolitice și fără scop lucrativ (spune art. 35, alin 2, din Legea 69/2000)…

… care stabileşte că singurul detaliu în plus pe care îl au aceste ONG-uri este o semnătură de la Ministerul Sportului (tocmai pentru ca pe o ramură sportivă să fie o singură Federaţie). 

În rest, şi ONG-urile ne-federaţii sunt înfiinţate tot prin sentinţă judecătorească, sunt menţionate într-un Registru Special, depun bilanţ la ANAF etc. Iar dacă le lipseşte ceva ONG-urilor astea normale spre deosebire de ONG-urile/Federaţii poate e cantitatea de scandaluri (penale, administrative, sexuale…) de care geme internetul. Că unde sunt bani mulţi sunt şi pofte pe măsură…

Rămâne totuşi un mister de ce Gliga şi ai lui s-au ferit să intre banii mai întâi în contul ONG-ului Federaţiei (auto-asumând astfel statutul de „Paravan”) şi să facă plăţi spre prestatorii de servicii şi au preferat să ajungă cei 200.000 lei în contul Asociaţiei Ray’s Dance.
-Să aibă măreaţa Federaţie vreo problemă cu conturile?
-Sau poate pentru că totuşi o Federaţie are mai mulţi membri (cluburi sau persoane) care îşi permit să întrebe de anumite cheltuieli şi mai apar dezvăluiri, din când în când, mai ales când au loc alegeri?
-Sau pentru că nu toţi membrii din forul de conducere sau toţi cenzorii sunt, în limbaj aşa, mai codificat, „siguri”?

Pentru cei care nu au citit primul articol publicat pe tema asocierii CJ Neamţ cu această Federaţie PARAVAN revenim cu Hotărârea de Consiliul Judeţean şi cu Acordul de Asociere (votat odată cu aceasta) pe care preşedintele Ionel Arsene urmează a-şi pune semnătura alături de condamnatul penal Vasile Gliga:

Pe prima pagină, după ce apar partenerii de drept, CJ şi Federaţia, aţi observat cum apare din senin destinatarul real al banilor, ONG-ul local…

Bun. Şi ca să nu fie iar interpretări, reamintim că toţi consilierii judeţeni prezenţi la şedinţă (PSD, PNL, PMP, ALDE) au votat proiectul respectiv care însă, mai întâi (nu că asta ar fi o scuză) s-a bucurat de un referat de aprobare favorabil (semnat Ionel Arsene) şi de un Raport de specialitate la fel de favorabil din partea specialiştilor (scuzaţi repetiţia) instituţiei, semnat de 3 Directori, inclusiv de cei de la Economic (Adriana Elena Bosovici) şi de la Juridic (Bogdan Bosovici).

 

Vom reveni!

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns