Ciudățenie sau penal? Ruperea digului de la Bălănești anunțată după 3 ore!

Ruperea digului de la unul din iazurile din Bălănești (Bârgăuani – Neamț), administrat de SC Petrol Fish SRL, acum 2 zile a fost la un pas de a genera tragedii ireparabile, atâta timp cât în proxima vecinătate sunt vreo 18 gospodării care au și fost alertate și, mai în aval, o inundație majoră putea afecta sute de case.
Evenimentul extrem a băgat în ședință și intervenție nu doar autoritățile din Neamț (ISU, Prefectură) ci și pe cele guvernamentale (Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, la care au participat specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale ‘’Apele Române’’, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și ai altor instituții de profil). Soluțiile extreme aplicate (deversări prin diguri, dar și deversări laterale, spre zone mai joase, prin spargerea malului) au fost eficiente dar…

… ESTE DEJA DE NOTORIETATE CĂ EVENIMENTUL A FOST ANUNȚAT LA 112 DUPĂ 3 ORE!

Din informațiile culese de Vestea chiar de la autorități foarte responsabile pentru ce declară, rezultă că ruperea digului a avut loc pe la ora 10 iar apelul la 112 a fost… după ora 13!

„ISU Neamț a fost alertat despre situația cu digul spart la Bălănești la ora 13.03. Prin 112 a venit apelul”, a declarat, pentruVestea, colonelul Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, după ce a mai verificat încă o dată acuratețea informației.

Subprefectul Ionuț Meraru confirmă și el ora anunțului dar și ora 10 (aproximativ) pentru producerea evenimentului.
„Am fost anunțat de domnul colonel Mitrea la câteva minute după ora 13. Mi-a spus că deja s-a pus în mișcare spre Bălănești și el și asta am făcut și eu. La scurt timp după ce am ajuns la fața locului am întrebat pe câțiva muncitori de la iaz la ce oră a intervenit problema și mi-au răspuns, citez, „Pe la ora 10!”. Situația de la fața locului confirma chiar și pentru cineva care nu e expert că acea breșă majoră nu a apărut atunci și, nici măcar, instant…”, spune subprefectul Meraru.

Colonelul Mitrea confirmă și el că e vorba de câteva ore între cele două momente: „Da, așa cred și eu. Aș spune că e evident că ruperea digului a avut loc cu câteva ore mai devreme”.

Punerea în pericol, cu intenție, a vieții și sănătății oamenilor, a bunurilor acestora, dar și a mediului, fie și prin neanunțarea autorităților este faptă penală, făcând obiectul mai multor articole din Noul Cod Penal.

Probabil că instituțiile abilitate vor cerceta motivele acestei neglijențe (?) care putea avea efecte criminale, dacă nu cumva s-au și autosesizat deja.

Reamintim că în județul Neamț a avut loc, nu de mult, o situație similară pe fond. Poluarea cu apă amoniacală (concentrație 20 la sută) a Râului Bicaz, printr-o deversare realizată în curtea Fabricii Moldocim nu a fost anunțată deloc autorităților de compania care administrează fabrica (Heidelberg Cement), situație care a dus la poluarea extremă a râului respectiv și a mai multor păstrăvării din aval.
La Bălănești, una din ipotezele (subliniem, UNA) legate de neanunțarea evenimentului ar fi tocmai încercarea de a nu pierde peștii din iaz în perspectiva intervenției mai rapide a autorităților.
În cazul Moldocim-Râul Bicaz, Garda de Mediu Neamț a bâlbâit câteva zile situația, amânând sesizarea Poliției (după cum a acuzat chiar prefectul George Lazăr), fapt care a obligat IPJ Neamț să se autosesizeze.
Rămâne de văzut care vor fi (sau nu) procedurile judiciare aplicate în cazul omisiunii de alertare pentru digul spart la Bălănești. Mai ales că sunt de notorietate legăturile dintre unii membri ai familiei care administrează aceste iazuri și unele nume cu rezonanță din istoria recentă a IPJ Neamț.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns