Ciudat tare! Primarul a cerut vot secret (?) pentru un nou credit (prin obligațiuni) pentru Piatra Neamț…


LE – propunerea primarului de a se vota secret a fost asumată, înainte de respectivul vot „de procedură” și repetată și de 2 consilieri PNL. Ceea ce, tehnic, înseamnă, că acea propunere supusă la vot venea și de la cei doi consilieri PNL (din care unul era chiar președintele de ședință).
Facem această precizare deoarece în Codul Administrativ nu este reglementat expres dacă primarul poate propune sau nu ideea de vot secret, fapt care poate genera dezbateri pe acest subiect. Însă în cazul dat, rămâne doar un detaliu că primul a propus primarul atâta timp cât imediat ideea a fost preluată de alți consilieri, deci se poate considera că la vot s-a supus propunerea consilierilor…

Ciudățenii majore la CL Piatra Neamț în ședința unde la final e pe ordinea de zi și celebrul proiect de (re)îndatorare a Municipiului cu un nou credit (tehnic, o emisiune de obligațiuni).
Dincolo de alte detalii (vom reveni pe subiect), în urmă cu câteva minute, consilierii au votat la limită (12 voturi pentru) ca votul pentru acest proiect să fie unul secret.
Dacă am urmărit bine ședința (care are o trasmisie live modestă, inclusiv Andrei Carabelea a spus ăntr-o intervenție online că nu înțelege nimic), propunere de vot secret a fost făcută chiar de primar.
Asta înseamnă că:
1.Probabil unor consilieri liberali le e rușine să vadă lumea cum votează (primarul fiind și șeful PNL Piatra Neamț).
2. Rămâne de văzut cum bate ideea de a propune primarul vot secret cu prevederile Codului Administrativ în condițiile în care primarul poate iniția proiecte, poate participa la dezbateri dar el nu votează, nefiind membru al Consiliul Local.

D.V.