City-managerul Bogdan Puşcaşu a venit cu „teme pentru acasă” de la Formul Naţional al Administratorilor Publici

Timp de 2 zile (17-18 Dec 2016), Hotelul Eden din Predeal a fost gazda celei de a III-a editii a Forumului Naţional al Administratorilor Publici din Romania (AAPRO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala, care militeaza pentru profesionalizarea actului de guvernare cetatean,  pentru dezvoltarea sustenabila si durabila a comunitatilor locale.

Intalnirea anuala a Administratorilor Publici de la toate nivelurile (comune, orase, municipii si judete)  a avut o agenda informala care a starnit interesul participantilor si a devenit rapid una interactive,in sala fiind prezenti aproape 100 de administratori publici, sponsori, reprezentanti ai gazdelor si 3 primari, din afara judetului Brasov.

Conferinta a debutat din start la un nivel foarte ridicat, datorita primelor interventii, cele ale invitatilor speciali : Alex Cumpanasu, Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei si Presedintele Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei, Mihai Adrian Grosan, Directorul Directiei pentru Descentralizarea Administratiei Publice din MDRAP si prof.dr. Florin Nemtanu de la Universitatea Politehnica Bucuresti, care au prezentat realizarile din ultima perioada si proiectele de viitor ale societatii civile, administratiei centrale si mediului academic, in ce priveste actul de guvernare locala, dezvoltarea mecanismelor de monitorizare si evaluare ale performantei administratiilor locale, promovarea unor concepte inovative (cum ar fi smart city, mobilitatea urbana, etc) si relatia Asociatiei cu cilelalti parteneri institutionali.

De asemenea, Presedintele AAPRO, Marian Florea si Prim-Vicepresedintele Bogdan Puscasu au transmis mesaje si informatii importante referitoare la activitatea din ultimul an si proiectele de  viitor ale Asociatiei.

Timp de cateva ore, fiecare dintre city / county manager din sala (unii dintre ei aflati la primul mandat) s-a prezentat, fiind expuse idei si aspecte considerate esentiale pentru sistem dar si solutii, exemple de buna practica, iar in timpul liber ramas dupa lucrari fiind dezbatute – pe larg si cu multe argumente – problemele, directiile si solutiile de descentralizare, de eficientizare a administratiei publice din Romania si de orientare spre cetatean, insasi ratiunea de a exista a oricarei administratii.

Persoane din conducerea Asociatiei si cativa administratori publici care au participat la intalniri, conferinte sau schimburi de experienta in strainate, au adus in fata participantilor imagini, idei,    solutii, exemple de buna practica si au facut propuneri pentru imbunatatirea activitatii AAPRO,      dupa fiecare din aceste interventii urmand discutii libere cu argumente pro si contra, cum sta bine  unei structuri asociative a unor profesionisti.

Nu au lipsit interventiile critice, la adresa structurilor centrale sau legislatiei si nici discutiile centrate  pe aspectele organizatorice interne sau referitoare la valorizarea si mediatizarea pozitiei si rolului acestuia in administratia romaneasca

Unii dintre cei mai activi si experimentati city-manageri dar si cativa dintre cei mai tineri, cum este      si Bogdan Mosescu de la Medgidia. au fost cooptati in structura de conducere a Asociatiei (Vicepresedinti si Secretar General)

Dintre “temele pentru acasa” amintim :

  • modificarea si completarea legislatiei in sensul ca UAT-urile cu o populatie minima prestabilita (cel putin orasele si municipiile) sa aiba obligatoriu in organigrama pozitia de city-manager
  • modificarea numelui de “administrator public” (care poate crea confuzii si contravine cu calitatea acestuia de manager) si inlocuirea lui cu cel de city-manager (pentru orase), county-manager (pentru consiliile judetene) si community-manager (pentru comune)
  • formularea de amendamente legislative si proceduri care sa imbunatateasca functionarea binomului politic / administrativ si absorbtia fondurilor europene de catre UAT-uri.

Amintim aici ca AAPRO este afiliata la International City / County Management Association (ICMA – organizatia mondiala cu aprox 10.000 de membri din peste 70 de tari, cu care Asociatia din Romania are acum si un protocol de colaborare) si membru observator al UDITE (Asociatia Europeana)

 

V.N.

2 thoughts on “City-managerul Bogdan Puşcaşu a venit cu „teme pentru acasă” de la Formul Naţional al Administratorilor Publici

  1. manageri primari etc etc fonctii de unde se poate mulge bine populimea

  2. Le-o fi spus si altoradin tara cum sa faci terasa pe trotuarul public la restaurantul la care esti actionar? Asta e o inventie care merita inpartasita la scara larga. Cum care restaurant? ” NOIR ” !!

Lasă un răspuns