CIRC! Vicepreşedinte ALDE Neamţ: “Ponta e trimis în judecată? Nu ştiam! Eu ştiu numai de Ştefan!”

Conferinţa de presă susţinută azi de conducerea Asociaţiei Nicu Albu din Piatra Neamţ a reuşit să îmbine perfect dorinţa de exerciţiu de imagine cu rezultanta circ.

Cu această ocazie, în contextul discuţiei pe un subiect prezentat de Asociaţie, preşedintele acesteia (care e şi vicepreşedinte ALDE Neamţ), Iulian Luca, întrebat despre calitatea de inculpat pe care o are şi premierul Victor Ponta a furnizat bula zilei: “Victor Ponta e inculpat? E trimisi în judecată? Nu ştiam!”.

Mai apoi, când reporterul vestea.net i-a prezentat capetele de acuzare de la DNA şi i-a cerut un răspuns ca reprezentant al societăţii civile (pe care a tot invocat-o), acelaşi Luca a pasat această plăcere lui Petru Marcovici (vicepreşedinte) care a răspuns foarte elegant: “Despre asta mergeţi şi întrebaţi la un bar, poate vi se răspunde acolo. Răspunsul ăsta îl meritaţi”. Probabil că e tipul de răspuns tipic, deprins de Marcovici, de pe vremea unor interesante şi – zice gura lumii – bine plătite C.A. pe la nişte firme ale statului român…

De ce întrebarea legată de inculpaţi? Pentru că tema fierbinte a conferinţei a reprezentat-o propunerea Asociaţiei care poartă numele ilustrului primar liberal de … retragere a titlului de cetăţean de onoare primit de Gheorghe Ştefan înainte ca, la rândul său, să fie primar (în mandatul lui Ioan Rotaru).

“În statutul municipiului Piatra Neamţ scrie că acest titlu se pierde de drept dacă e vorba de condamnare penală. Nu e cazul la Gheorghe Ştefan, el fiind abia în curs de judecată…” a spus Luca care a şi oferit presei copii după adresa înaintată Primăriei şi Consiliului Local.

Unde, surpriză, la motive, primele două fac referire la faptul că Ştefan e judecat şi că a fost văzut de o ţară întreagă cum era dus la DNA.

Fix la acest subiect făcea referire întrebarea vestea despre inculpatul Ponta, la rândul său trimis în judecată, plimbat pe la DNA şi care – spre deosebire de Ştefan care şi-a dat demisia – e în continuare în funcţie.

Un alt ziarist a adresat o întrebare cu… dilemă, făcând referire şi la funcţia politică a lui Luca, cel de militant cu funcţie de conducere în ALDE (vicepreşedinte, după cum a scris vestea de atâtea ori şi nimeni nu a contestat această calitate). Cel vizat a reacţionat prompt, punctând că nu e nicio legătură cu politica, altfel spus Luca de la ONG e una şi Luca de la PLR-ALDE e alta (ca Ponta care spunea că, în calitate de deputat, va avea alt vot faţă de propunerea premierului Ponta).

Că, totuşi, se pot face speculaţii de tipul ALDE e cu PSD-ul, PSD-ul nu-l înghite pe primarul interimar Chitic şi orice atac la Ştefan poate fi, cu mantă şi la Chitic ţine de libertatea de apreciere a fiecăruia.

A urmat o altă întrebare vestea.net: “Facem efortul de a vă extrage, mental, din tabloul unei conferinţe de presă de la PLR unde eraţi în capul mesei. Dar depăşind dilema, hai să lămurim şi trilema pentru că, dacă vine vorba de Ştefan, mai aveţi o calitate: cea de fost partener de afaceri şi apoi de persoană aflată în litigiu de business cu el, după cum spuneaţi altădată. Nu ziceţi nu! Ştiţi, subiectul cu terenul acela de la 1 Mai parcă… Întrebare: credeţi că fiind cunoscută această adversitate care pleacă şi de la afaceri, demersul dumneavoastră nu e un pic lovit la credibilitate?”.

“Nu. Nu e nicio legătură cu afacerile vechi, eu azi aici vorbesc doar ca preşedinte al Asociaţiei Nicu Albu”, a subliniat Luca.

Altfel, pentru corecta informare a cititorilor, adresa Asociaţiei mai menţionează un motiv pentru care fostului primar îi trebuie retras acel titlu: ostilitatea la adresa cetăţenilor şi a oraşului. Iar pretinsa ostilitate a fost tradusă prin împrumuturile făcute de municipalitate (propuse de Ştefan dar votate de toţi consilierii locali, de la toate partidele, inclusiv de cei care azi sunt în ALDE!) pentru realizarea unor “investiţii păguboase”. Rugat să le nominalizeze, Luca a ezitat iniţial – “doar le ştie şi presa, şi dumneavoastră trebuie să vă alăturaţi acestui demers” – dar apoi a enumerat: Stadionul, Telegondola şi Forumul de la Piaţă în care… ţinea conferinţa de presă în spaţiul oferit cu chirie zero de Primărie asociaţiei pe care o conduce! “Trebuia să nu fie mall, ci parcare, cum a vrut iniţial Rotaru!”, a punctat cel care stătea pe un scaun, la o masă, în ceea ce iniţial a fost proiect ca parcare dar a ajuns clădire cu spaţii date gratis şi unor ONG-uri!…

În rest, stând strâmb şi judecând drept, recunoaştem că vestea.net nu înţelege logica demersului de azi pentru că pe principiul ostilităţii unui edil la adresa locuitorilor, oricând, orice primar poate fi contestat de orice ONG condus – cazul de faţă – de un adversar politic şi de afaceri. Şi, da, mai toate partidele au prin apropierea lor (dacă nu chiar le şi conduc pe unele) ONG-uri satelitare.

Iar statutul de inculpat nu anulează prezumţia de nevinovăţie, măcar teoretic. Iar când un ONG ţipă sus şi tare pe un primar-inculpat care între timp şi-a dat demisia din funcţia de edil şi fix pe aceeaşi situaţie a premierului (aflat în funcţie) merge pe NU ŞTIU/ NU RĂSPUND deja vorbim de dedicaţie, de cine ştie ce poliţe sau interese.

Culmea este că, după cum spune chiar Luca, dacă Ştefan primeşte chiar şi o zi de condamnare penală, fie şi cu suspendare, el pierde de drept acel titlu. Atunci de ce graba asta? Care e miza? Crede cineva că o astfel de “săgeată” îi îngreunează starea juridică a lui Ştefan? Ar fi de râs pentru că, cu sau fără titlu, motivaţia acordării acelei diplome nu poate fi anulată. Şi oricum, în faţa unei instanţe, invocarea de către apărare a circumstanţei de “cetăţean de onoare” e mai mult discurs avocăţesc în vânt decât argument solid. Că un dosar nu se judecă nici pe diplome, nici pe ctitorii la biserici, nici pe pomenile făcute de-a lungul vieţii…

Cert e că votarea propunerii lui Luca de către actualul CL (care a fost, pe această logică, părtaş cu “ostilul” Ştefan când erau votate credite şi investiţii) ar fi chiar savuroasă (înainte de pronunţarea instanţei) şi ar echivala cu un adevărat autodenunţ pentru “complicitate la… ostilitate”.

Oricum, întrebarea despre miză rămâne. Mai ales că nu poţi să nu te întrebi de ce un ONG tine să iasă în faţă cu astfel de abordări riscând să-şi compromită imaginea, că doar toată lumea din oraş, din judeţ, din galaxie crede că nu e nicio legătură între Luca de la ONG, Luca de la ALDE şi Luca care se certa cu Ştefan, la tv, de la nu ştiu câte miliarde de la un teren de la 1 Mai. Hai, nu serios!?

D.VINCA

cop luca

One thought on “CIRC! Vicepreşedinte ALDE Neamţ: “Ponta e trimis în judecată? Nu ştiam! Eu ştiu numai de Ştefan!”

  1. Luca si Marcovici, Stan si Bran, Lolek si Bolek… Cupluri celebre!!! hihihi

Lasă un răspuns