Circ total la Consiliul Județean! Alianțe rupte, alianțe noi și… tot nu au fost aleși vicepreședinți!

Cu 3 zile înainte de ziua Eminescu, aleșii din Consiliul Județean Neamț chemați să voteze noii vicepreședinți au arătat – încă o dată! – că administrația județeană este și rămâne în Zodia Caragiale.
Anunțând o nouă alianță PSD – Pro România – PMP, șeful PSD-ist Ionel Arsene a anunțat, în fapt, decesul alianței știute până acum, PNL-USR/PLUS-Pro România-PMP.
Numai că, după extragerea din alianța electorală Modernizarea Neamțului (PSD-PPUSL) a celor doi consilieri din partidul breloc al lui Voiculescu (Dulamă și Văcaru), deși în sală au rămas 18 consilieri (PSD-PRO România-PMP) care asigurau cvorumul, cele 2 propuneri ale taberei Arsene nu au primit decât 17 voturi (un vot a fost abținere) adică fix sub majoritatea necesară de 18 voturi.

Meciul ședinței
1.la ședință participă toți cei 35 de aleși cu drept de vot (34 de consilieri județeni plus președintele)
2.se votează între două moduri diferite de exercitare a votului. Câștig de cauză are propunerea lui Arsene, cu 20 de voturi, deja un semnal care arată că alianța majoritară de până acum (PNL-USR/PLUS-Pro România-PMP) scârțâie.
3.Primele 2 propuneri pentru cele 2 funcții de vicepreședinți sunt Florin Hopșa de la PNL și Florin Zaharia de la USR/Plus. Aproape concomitent, Arsene anunță că este o nouă alianță majoritară formată din PSD-PMP-Pro România care are alte două propuneri, Ion Asaftei și Dragoș Chitic.
Urmează pauza pentru tipărirea buletinelor de vot și, profitând de acest respiro, cei de la PNL și USR/PLUS decid acum ei boicotarea ședinței (ca să verifice alianța pe care știau că o au sau, poate, ca o încercare disperată de a nu-i da pe tavă o victorie PSD.
4.Surpriza prinde contur, aleșii PMP și Pro România rămân în sală.
5.Mai apare o surpriză, mai ales că toată lumea înțelese că atunci când a spus Arsene PSD s-a referit și la cei din alianța electorală de la locale (ALDE și PPUSL): cei doi PPUSL-iști (Dulamă și Văcaru) părăsesc și ei sala.
6.Din 20 pe care miza Arsene, în sală au rămas astfel după „defectarea” lui Dulamă și tovarășului lui de partid doar 18, dar suficienți pentru ca Arsene să câștige.
7.Circul nu se oprește aici: nici Arsene nu își adjudecă victoria, votând pentru cele 2 propuneri ale sale (Asaftei și Chitic) doar 17, un vot fiind nul.

Însă, înfrângerea lui Arsene cumulată cu cea a taberei PNL-USR/PLUS are efectul de a-l ridica pe Arsene pe val. După votul de la CL (care verificase pozitiv validitatea și seriozitatea alianței inițiale, PNL-USR/PLUS-Pro Romania-PMP) prea puțini mai credeau că șeful PSD mai are vreo șansă să întoarcă acest marș triumfal al adversarilor lui.
Pe acest val, probabil că e chestiune de zile, sau chiar de ore până ce Arsene îl „împacă” pe rebelul Dulamă de azi. Ce, lui Dulamă nu i-ar sta bine (de exemlu) drept director la Drupo? Sau în alt loc călduț, cu responsabilități mari și facturi la decontare pe măsură?
Cu siguranță, circul de la CJ continuă. Încrâncenarea lui Arsene de a nu scăpa din mână pe cei doi viitori vicepreședinți are nu doar o miză politică sau de imagine: aceștia îi vor ține locul și vor semna facturi în locul lui, când el este plecat – firește, cu treburi importante! – la București sau prin Europa…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns