Cine va fi noul șef al Poliției Neamț? Împuternicirea comisarului șef Catană încetează pe 3 iunie!

Mandatul de șef al Poliției Neamț (nu prin concurs ci prin împuternicire) al comisarului șef Neculai Catană încetează de drept pe data de 3 iunie. Într-o țară normală în care transparența nu este clamată doar de cei flați în Opoziție, opinia publică ar fi trebuit să fie informată din timp cine este cel care va prelua funcția de la Catană sau dacă, în mod excepțional (după cum prevede legea) acesta primește o nouă împuternicire, de data asta cu aprobarea Ministrul de Interne ceea ce echivalează cu o recunoaștere a faptului că e vorba de un polițist-șef agreat politic.
Pentru că este evident că, în acest moment, în județul Neamț nu este nicio situație de excepție, mai puțin cea de la Slobozia-Roznov, unde chiar IPJ-ul condus de comisarul-șef Neculai Catană a mințit impardonabil opinia publică și chiar și pe prefectul județului atunci când, prin purtătorul de cuvânt (subordonat șefului inspectoratului) anunța în mod fals că niciun polițist de la Roznov nu a fost anunțat despre acel episod.

Numirea lui Catană în această funcție, la începutul lui decembrie, prevedea în mod expres termenul de „6 luni”:

„Prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române, cu data de 3 decembrie a.c., comisarul-șef de poliție Catană Neculai a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni, să asigure îndeplinirea atribuțiilor funcției de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.
Cu aceeași dată, prin dispoziție a inspectorului general al Poliției Române, comisarului-șef de poliție Vlad Costinel-Victor i-a încetat împuternicirea din funcția de adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Neamț”. (IGPR –  3 decembrie 2019)

Iar articolul 20 din Ordinul 298/2011 spune la fel de clar că un astfel de mandat de șef interimar (că asta este, în esență, împuternicirea, numirea fără concurs pe o funcție, în mod provizoriu) este de maxim 6 luni, excepția (derogarea) trebuind aprobată de ministrul politic din fruntea Internelor:

ARTICOLUL 20
Perioada de împuternicire
(1) Împuternicirea se poate face pe o perioadă de maximum 6 luni.
(2) Niciun polițist nu poate fi împuternicit pe același post pe o perioadă care să depășească termenul prevăzut la alin. (1).
(3) Prin excepție, în situații extraordinare, împuternicirea poate fi prelungită cu maximum 6 luni peste perioada prevăzută la alin. (1), cu aprobarea ministrului administrației și internelor.

Evident că și conducerea IGPR e una agreată politic (așa a fost mereu în România) dar o nouă împuternicire pentru același beneficiar ar trece acum din pixul teoretic tehnocrat al șefului IGPR în pixul colorat politic al unui Ministru asumat politic. Mai pe românește, dacă va beneficia de o nouă împuternicire (sau de prelungirea celei actuale) prin aprobarea de către un ministru politic, comisarul șef Catană devine și de formă (nu doar de fapt) om al unui partid în fruntea IPJ Neamț.

Evident că până la această oră, IPJ Neamț prin purtătorii de cuvânt (subordonați direct chiar șefului de inspectorat) nu au anunțat cine va conduce, de miercuri, această instituție atât de importantă. Nu e vina lor, probabil nu au primit încă nicio informație concludentă pe această temă pentru că unii chestori din IGPR sunt mai interesați decât de sigurana nemțenilor de „cenaclurile” de bancuri și șpriț de pe terasele Cabanelor Romsilva de la Neamț.

Vom reveni.

Comentarii Facebook

6 thoughts on “Cine va fi noul șef al Poliției Neamț? Împuternicirea comisarului șef Catană încetează pe 3 iunie!

  1. Din surse neoficiale se pare că noul șef al IPJ Neamț va fi actualul șef al serviciului economic.Intamplator sau nu, actualul șef al serviciului economic este cumătrul lui Matache (nașul fiului său).Întrebare retorica:Ce va fi Matache? Locțiitor (adjunct al IPJ Neamț)?A naibii ,,cumatreala”! Mai vreți să se schimbe ceva in IPJ?NEVER!!!😂😂😂

  2. Urmatorul sef IPJ va fi tot Catana, cel putin in urmatoarele 6 luni, dupa care va reveni Tablan ce mai mult ca sigur va castiga procesul cu MAI privind demiterea ilegala.

  3. Nu are absolut nicio importanta cine va fi noul sef!Mentalitatea este aceeasi in toata politia:prietenie cu interlopii si camatarii, pulanul pe spinarea celor cinstiti!In afara de pensii speciale , ciubucareli, sprituri si femei, nu ii intereseaza nimic!Chiar si cei mai mici in grad ,care mai comenteaza, nu vor decat sa ajunga cat mai rapid la naravurile sefilor…

  4. Domnule Ion, cu deosebit respect te anunț că Tablan e istorie (că văd că tare ii mai iei partea).Acum la putere sunt alte ,,cumetrii”.Vine rapid Matache din urmă pe turnantă.Mai știi, poate chiar la șefia IPJ!Că acum pentru putere se bat doar incompetenții.Si mai sunt și promovați.Nu se vede? Ăștia slabi și incompetenți care pot fi manipulați sunt buni.

  5. Și încă ceva domnule Ion!Dl.Tablan probabil că se va pensiona.Probabil că pe caz de boala că din 5 diagnostice la Spitalul Gerota(cap, coloană și alte cele) are de unde alege.Vin alții din urmă cu ,,cumetreli”. Pepiniera de cumetrii la IPJ Neamț.

  6. sa revina soric ca numirile sunt numai politice. eventual unul mai bun ar fi falau

Lasă un răspuns