Cine va conduce Inspectoratul Școlar dacă pleacă Stan la deputăție?

A demisionat Ioan Munteanu și urmează să-i ia locul unul din supleantii de pe lista PSD de la alegerile parlamentare. Viorel Stan, Luminița Vîrlan, Vlad Angheluță, Victor Marghidan, Ioana Iordache – aceștia sunt supleanții respectivi și, teoretic, oricare dintre ei își are șansa bastonului de parlamentar când va fi luată deciyia PSD Neamț.

Analize și speculații pot fi făcute cu carul. Cert este că Luminița Vîrlan ar putea ajunge deputat doar dacă PSD vrea să facă un cadou PNL și să ofere funcția de viceprimar la Piatra Neamț, Angheluță ar sta bine la Apaserv care nici nu e departe de Prefectură iar varianta, acum, cu unul dintre cei doi supleanți din coada listei ar putea fi riscantă (în ipoteza în care un alt deputat ar ajunge secretar de stat, șef de angenție, mai demisioneayă vreunul din alt motiv etc…).

La prima vedere astrele par să se alinieze întru saltul lui Viorel Stan, din biroul de șef ISJ spre fotoliul de deputat.

Cine i-ar putea lua locul, ca inspector șef interimar? Oricine vrea Ministrul Educaíei dar cutuma a mers, în astfel de cazuri, spre unu dintre adjuncții inspectorului general. La Neamț sunt, oficial, doi, Ioan Milea și Elena Laiu dar nu trebuie uitată nici Florentina Moise, directoarea de la Casa Corpului Didactic, funcție asimilată cu cea de inspector general adjunct.

Ce i-ar recomanda pe oricare dintre cei 3 de mai sus pentru o eventuală numire, dincolo de clasicile „vocea și talentul”? Și, atenție nu vorbim doar de calități manageriale ci și de susținere politică dar, la polul opus, și de vulnerabilități.

Milea a ajuns la ISJ cu sprijinul aripii PC din actualul ALDE. Nu pare a avea șanse reale pentru un asemenea salt, și nu doar că nu a mai trecut pe la ALDE de când tabăra care l-a susținut nu mai contează. Cine a citit unele articole de presă poate înțelege de ce…

Elena Laiu are „originea sănătoasă” politic, dată de zona de proveniență (Tîrgu Neamț), dar ceea ce poate fi o calitate la prima vedere, în fapt poate fi o vulnerabilitate și pentru ea și pentru alții. Care se poate adăuga altor vulnerabilități, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Florentina Moise nu a fost pusă de PSD-ul din care face acum parte pe funcție, ea fiind la CCD de pe vremea fostului UNPR. Dacă ați crește singură copiii în 2017 este o bubă la dosar, se poate spune că și ea are o vulnerabilitate… În rest, cum-necum, a reușit să țină, în premieră față de directorii anteriori, instituția departe de tradiționalele scandaluri din Învățământ, detaliu care nu poate fi cuantificat la ceilalți doi…

Teoretic însă, rămâne de văzut mai întâi dacă după ce iese fum alb din PSD Neamț pe tema noului deputat, Stan va fi cel ales. Iar apoi ar urma ca viitorul ministru al Educației (adică actualul Pop sau poate Andronescu) să scrie, cu pixul, un nume. Evident că, de fapt, numele vine scris sau șoptit de la Neamț. Cin’ să fie?

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns