Cine salvează PNL Neamţ de impotenţa organizatorică? plumbul zilei

Lume, lume, mare miting mare în judeţul Neamţ organizat de liberali. PNL Neamţ dă cu Dragnea şi cu Guvernul PSD-ALDE de pământ… Cam aşa sunau înaintea mitingului de luni seara anunţurile pompieristice de pe facebook şi din presa arodantă partidului.
Neoficial, înainte de protest, anumite voci din PNL Neamţ  – răspunzând suspiciunii mele că nu va fi prezenţă wow şi că acţiunea va fi un fiasco – mi-au dat cifre de 2000 de participanţi şi apoi am aflat că targetul stabilit pe organizaţii locale ducea spre un total de 1600 de oameni.

Când am ajuns luni seara la locul faptei – recunosc că am avut o întârziere de vreo 10 minute – şi când am văzut numai vreo 200 de participanţi, primul gând a fost că restul au plecat deja în mars prin oraş şi că în faţa ochilor am ceva grupuri de întârziaţi. Dar, no, ăia erau toţi. Toată floarea cea vestită a activismului liberal din Neamţ.

Primul idee mi-a zburat la Carabelea. Că tot spuneau unii cuvântători PSD că mitingurile resist nu adună oameni care ies pentru că aşa simt ci pentru că îi cheamă Carabelea. Şi la mitingurile resist erau seri cu 500-1000 de participanţi. Pe logica acelor propagandişti PSD rezultă că Andrei Carabelea e mai tare decât tot activismul liberal nemţean.

Lăsând gluma la o parte, din cei 200 de participanţi, vreo 50 erau tineri şi adolescenţi chemaţi/aduşi/convocaţi de Radu Secuiu. Alţi vreo 40 de protestatari de la Piatra Neamţ, alţi cam încî pe atâţia de pe la Roman, câţiva consilieri judeţeni, câţiva de prin comune şi cam gata! Cică PNL Piatra Neamţ trebuia să mobilizeze 600 de oameni. Ei, aş!

Pe bune vorbind nici nu au fost prezenţi toţi consilierii locali de la Piatra, nici toţi cei de la Roman, nici toţi aleşii judeţeni. Poate că unii chiar au avut treabă, erau plecaţi din judeţ, erau răciţi dar cu singuranţă mulţi şi-au pus piciorul în ghips pe metoda Stănculescu. Ca şi mulţi lideri de organizaţii locale de prin comune. Mai ales cei care au avut şi rezultate dezastruoase la locale dar pe care, în ciuda avertismentelor, partidul i-a păstrat. Nu pentru că nu ar fi avut ce pune în loc (decât cu paraziţi probaţi în atâtea runde de alegeri mai bine rişti pe mâna unui tânăr…) ci pentru că organizarea de dinainte de alegerile locale (cu tot cu desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de primari) a fost, în destule cazuri, pe principii de pile, cumetrii, relaţii vechi.

Din relatările de pe net ale presei locale din România, media participanţilor la mintigurile din capitalele de judeţ a fost undeva la vreo 7 sute de oameni. Au fost multe judeţe cu peste 1000 de oameni scoşi de PNL în stradă şi doar câteva cu 200-300 de oameni. În Regiunea Nord-Est fruntea a fost tot Suceava lui Flutur, cu peste 1000 de oameni, Botoşani, Bacău, Iaşi au avut fiecare câte 500-600 de oameni, doar la Vaslui (faină comparaţie!) au fost tot 200, ca şi la Neamţ.

Iar dacă PNL Neamţ nu a reuşit să-şi mobilizeze membrii cu indemnizaţii de aleşi locali (sau pe cei cărora le-a dat diverse sinecuri prin administraţiile locale – directori, membri AGA, CA etc), ce pretenţie să mai aibă să scoată cetăţeni non-membri de partid în stradă?

Drept e că ce tragere de inimă ar putea să aibă un anti-PSD-ist să iasă să strige anti-Dragnea când e invitat de o organizaţie de partid care, de vreo jumătate de an, se remarcă mai mult prin bătăliile interne (vezi şi episodul cu junele prezident TNL Piatra Neamţ care îi spunea colegului de la judeţ că „trebuie să dovedească…”), prin fărâmiţarea internă în găşculiţe formate în jurul parlamentarilor sau primarilor de municipii?

De aia e tare PSD în Neamţ. În fond, nu pentru că real ar fi tare PSD Neamţ ci pentru că, pe bune, PNL-ul e cam somalez. Iar alt adevăr pe fond este că în partidele din Neamţ (de la organizaţii judeţene până la cele locale) nu există democraţie reală. Birourile sunt puse, pe hârtie, la alegerile locale sau la alegerile interne dar, indiferent de partid, dacă mergi într-o comună oarecare vei afla că aceste Birouri Locale nu funcţionează real. Ele sunt un fel de PFA-uri ale primarilor (acolo unde un partid are primarul) sau ale preşedinţilor (consilieri locali sau nu). Când un partid sau alianţă e pe val (vezi USL sau PSD), obţine scor de rupe totul în jur nu pentru că organizaţiile locale ale acestuia sunt mari şi tari ci pentru că cele ale adversarilor sunt fantome. Excepţiile de la regulă nu fac decât să confirme vorba că „omul sfinţeşte locul” şi că, în caz de val pro-adversar, dacă nu poţi câştiga măcar nu pierzi ruşinos (vezi 14 la sută la Piatra Neamţ, scor obţinut de PNL la alegerile parlamentare).

În acest moment, PNL Neamţ trebuie salvat. Nu salvat de la atacurile duşmanului cu „ciuma roşie” ci de el însuşi, de PNL. Pentru că cel mai mare duşman al liberalilor nemţeni este ce se întâmplă în propriul partid, incapacitate şi impotenţa organizatorică. Se mulţumesc cu puţin. Se mulţumesc să se dea mari, ei între ei, în şedinţe. Unii poate chiar muncesc. Dar şi mai mulţi trag chiulul, dau replici papagaliceşti. Să fii capitală de judeţ, să ai primar şi cel mai mare grup de consilieri locali, să ai mitingul la tine în curte (deci nu ai problema de deplasare a celor de la Roman sau din alte colţuri ale judeţului) şi să aduni 40 de oameni la miting este de tot râsul. Da, nu e uşor să aduni oamenii precum învârtitul pixului prin sondaje contrafăcute. Trebuie ceva calităţi ca oamenii să te urmeze…

Deci cine salvează PNL neamţ de el însuşi? Nu ştim. Până la urmă e treaba lor, a liberalilor din Neamţ dacă vor să fie partid serios sau o simplă sumă de PFA-uri. Şi dacă înţeleg că facebook-ul şi siteurile neamurilor îs ca şi sondajele alea cu marjă de eroare de 15 procente. Şi dacă au minima creativitate de a pricepe că trebuie să fii cel puţin retardat în comunicare să crezi că scoţi oamenii în stradă cu mesajul PCR-ist vehiculat în ultimele zile. De aici încă o diferenţă cu mitingurile rezist (până să fie confiscate politic, economic etc), alea chiar aveau mesaje faine, idei creative nu golănia ieftină de a-i spune lui Dragnea să se sinucidă… De fapt, acel mesaj idiot transmite în fond speranţa PNL-iştilot impotenţi: trebuie să moară PSD-iştii ca ei, liberalii, să ajungă la guvernare. Altă şansă nu au…

În loc de concluzie amintesc răspunsul dat de un liberal la întrebarea mea referitoare la absenţa unor consilieri judeţeni sau locali din cele două municipii: „Au treabă. Dar s-au învoit, de la domnul Mugur, sau de la domnul Eugen, sau de la domnul Laurenţiu, sau de la domnul Dragoş…”. Da, în PNL Neamţ, când e vorba de treabă, fiecare se învoieşte de la pila lui…

Daniel VINCA

Nota Bene – Toate cele de mai sus nu scuză dar nici nu sunt scuzabile de idioţenia de la centru a PNL. Să scoţi oamenii în stradă, pe frig, la o moţiune de cenzură care are şanse de 1000 la sută să pice reprezintă o gândire nu doar şubredă ci efectiv o mentalitate super-comunistă. Scoţi oamenii în stradă să ce? Să piardă timpul pentru o moţiune de cenzură făcută doar ca exerciţiu politic sau de imagine? Cel care a propus mitingăraia asta naţională inutilă şi din start păguboasă este cu siguranţă cretin. Dar cât de inteligenţi sunt cei care au transformat propunerea în agendă şi ordin de partid dat de la centru spre teritoriu?

 

 

 

 

 

Comentarii Facebook