Cine-l pedepseşte pe Iacoban să preia “cocoaşele lui Tărâţă”?

coperta cocoase

De două zile, în mediile interesate de zona administrativ-politică din Neamţ, despre Constantin Iacoban (preşedinte interimar CJ) se vorbeşte cu compasiune. Cu milă ca despre un om care “vrea să facă altceva decât a fost până acum dar nu e lăsat…”.

Subiectul care a turnat gaz pe foc şi îl transformă pe Iacoban din virtual cavaler al unei administraţii ok într-un fel de victimă condamnată să care în spate cocoaşele administraţiei Tărâţă a fost legat de numirile de la Cabinetul Preşedintelui.

Ecuaţia iniţială era simplă: din 4 membri la Cabinet, doi de la PSD şi alţi doi de la UNPR. PSD i-a anunţat pe Iulian Jugan şi Adriana Bâzgan şi aici lucrurile sunt clare.

La UNPR însă artimetica s-a dilatat: cei doi au devenit… trei, adică Vasile Vişan, Mihai Hanganu şi Irina Corduneanu (ultimii doi, cu câte jumătate de normă),

Dacă mutarea cu Vişan (fost secretar al municipiului şi, după pensionare, consilier personal al primarului de Piatra Neamţ) pare a fi una de şah-mat (inclusiv un avertisment pentru secretarul judeţului, Daniela Soroceanu, cea acuzată de atâtea ori de autosuficienţă şi care acum ar vrea să arate că înţelege că există viaţă şi după epoca Tărâţă), preluarea tandemului Hanganu-Corduneanu e ca un pumn în plex pentru imaginea noului preşedinte.

Image 18Cine e Mihai Hanganu?

Poate pentru politicienii şi jurnaliştii mai tineri (sau mai puţin pregătiţi), imaginea lui Mihai Hanganu e cea intens promovată în ultima perioadă: un profesionist în domeniul protecţiei copilului, cu preocupări literare… Un adevărat personaj bonom şi boem, nu?
Pentru cei cu ceva mai multe amintiri decât imaginile retuşate cu sârg în ultimii ani, numele lui Hanganu mai înseamnă şi altceva: un om pe care Revoluţia din 1989 l-a prins ca activist de frunte, în Casa Alba, în aparatul represiv condus până cu puţin timp în urmă de Maria Gheorghe. Reconvertit imediat, de mugurii capitalismului postrevoluţionar, în Director General la… Agroindustriala SA, firmă de stat, care avea, printre active, ferme de vulpi şi nutrii, fostul Hotel (şi Restaurant) UCA de Partid, Ferma de Partid de la Zăneşti etc.

Condusă glorios de directorul cu educaţia socialistă la purtător, firma Agroindustriala a falimentat în glorie: din fermele care produceau blănuri nu a rămas … nici părul, UCA a ajuns la Bancorex (gaj pentru credite neperformante), iar Ferma de Partid de la Zăneşti a fost cumpărată de Culiţă Tărâţă.

PDSR-ul (actualul PSD) nu l-a lăsat de izbelişte: fostul activist, fostul manager cu firma de stat falimentată en fanfare a fost reprofilat în specilialist grijuliu pentru semenii cu probleme şi uns Director General la Direcţia de Protecţie a Copilului. După un scandal legat de pensionare – contestaţie – revenire – iar plecare, Hanganu a ajuns la binemeritata pensie.
Inamicii i-au fost pe dreapta politicii, sprijinul a venit mereu din ograda PSD. Şi şi-a arătat recunoştinţa: între localele şi generalele din 2012, a lăsat PSD-ul baltă şi a ajuns consilier (primul numit şi anunţat, la începutul lui iulie 2012!) la Cabinetul lui Culiţă Tărâţă, care câştigase preşedinţia CJ cu APEL (alianţă UNPR-PDL-PNTCD). Da, acelaşi Culiţă Tărâţă cu Ferma de la Zăneşti care şi el plecase din PSD (după alegerea lui Victor Ponta).

Hanganu nu a fost niciodată văzut ca un UNPR-ist ci ca “omul lui Tărâţă”, de aceea păstrarea lui la Cabinet (în detrimentul vreunui UNPR-ist care poate chiar a muncit prin campanii electorale) este văzută (cel puţin) ca o crasă ciudăţenie.

director-ApaSer-Irina-CorduneanuCine e Irina Corduneanu?

La prima vedere, o distinsă doamnă, inginer chimist de profesie. Care nu a ieşit în luminile rampei până în vara lui 2012, când Culiţă Tărâţă a câştigat alegerile pentru CJ.

La întrebarea “cine e doamna?”, cel mai lămuritor răspuns a fost “soţia lui Corduneanu. Ăla, colonelul. Securistul!”.

Pe scurt, era şi este vorba despre Dan Corneliu Corduneanu (fost ofiţer de Securitate; reconvertit în SRI; ajuns şef la SRI Neamţ; expulzat din sistem după celebrul scandal “Timofte-KGB” când nume cu ştaif din SRI au fost acuzate că au contrafăcut un dosar, au măsluit probe împotriva senatorului Timofte care – amară ironie a sorţii – le-a ajuns şef) care, trecut în civilie, a devenit om de casă a lui Culiţă Tărâţă (implicat oficial şi neoficial în conducerea unor firme ale familiei Tărâţă, în conducerea postului EST TV – gherila media a fostului preşedinte – şi bănuit de muuulte activităţi pe care neiniţiaţii le cataloghează, simplu sau simplist, “metode securiste”).

Irina Corduneanu a fost numită iniţial la Cabinetul lui Tărâţă apoi, când fostul preşedinte a avut un scurt moment de glorie în bătălia dată pentru preluarea conducerii ApaServ, a fost trimisă imediat la Compania de Apă, pe post de Director General. Nu pentru scurt timp, întrucât Justiţia a spus că manevrele care au dus la numirea ei au fost nelegale. Aşa că Irina Corduneanu s-a întors la Cabinet Preşedinte.

În cei doi şi jumătate de “bugetar al lui Tărâţă” s-a remarcat o singură dată, când ca vremelnic director ApaServ a repetat, copy-paste, discursul preşedintelui cu apa prea scumpă. Discurs şi atât…

Numele i-a mai apărut apoi în presă doar când adversarii ex-preşedintelui doreau să desfiinţeze Cabinetul: “Cel de al patrulea consilier care ar putea rămâne fără loc de muncă este Irina Corduneanu, om de bază al preşedintelui Tărâţă, care s-a întors pe funcţia de la Consiliul Judeţean Neamţ după ce UNPR nu a reuşit să o ţintuiască pe funcţia de director la Apa Serv Neamţ” (Evenimentul de Iasi, 11.03.2013).

În rest, oricât ai scormoni pe google să mai găseşti vreun rând despre activitatea inginerei chimiste cu soţ fost securist, rezultatul e nimic-nimic-nimic (cu excepţia unei referiri la o comisie, de recepţie, parcă…).

Este posibil ca Irina Corduneanu să fie chiar un profesionist. Nu doar în chimie, poate şi în administraţie. Sau în furnizare de apă. Sau în investiţii. Sau în recepţii. Din păcate, mentalul colectiv e parşiv: leagă numele consilierei de mandatul lui Tărâţă şi de numele mai cunoscut (şi evident, plin de pete) al soţului.

Iar Dan Corneliu Corduneanu este şi rămâne în percepţia publică drept un securist care a trecut de la sistemul oficial, de stat, la cel paralel, unde în privat a folosit cunoştinţele dobândite spre a hărţui oameni.

Astfel că – poate nemeritat – numele Irinei Corduneanu rămâne legat de imaginea absolut mizerabilă a soţului în spaţiul public. Un om ale cărui metode de conducere şi presiune au făcut ca postul EST TV să fie numit CAZARMA TV. Un “Moş Teacă” ajuns în media din Neamţ care a îndepărtat profesionişti din redacţie pentru a pune în loc executanţi fideli, dispuşi oricând să încalce orice norme deontologice (să măsluiască informaţii, să producă ştiri contrafăcute, să extragă din context, să mintă, să manipuleze – nu ne referim la TOŢI ci la UNII).

Un “Moş Teacă” care a dus lupta stăpânului său la cota supremă de abjecţie media (promovarea în prime-time a unui filmuleţ chipurile pornă şi compromiţător pentru un adversar, sau atacul bazat nu pe probe ci pe asemănarea de nume cu ţinta).

Din acest punct de vedere, având ghinionul ca, de acum încolo, cariera sa publică să fie legată de numele de tristă rezonanţă a soţului, Irina Corduneanu este şi ea o piatră de moară pentru preşedintele interimar. Repetăm: nu pentru ce ştie sau nu să facă ea ci pentru că, în Neamţ, Corduneanu este sinonim cu mizeria absolută a unui atac, a unei dispute.

Concluzie: aducerea juristului Vasile Vişan la Cabinet a fost o mişcare inteligentă a lui Iacoban. Şi un semnal că nu se va mulţumi cu aberaţiile juridice care îi pot fi băgate pe gât de secretarul Daniela Soroceanu (cea cu “nu aţi votat amendamentul ci o teză”, adică “v-am păcălit!”). A fost mişcarea de 1-0 pentru Iacoban.

Păstrarea celor “două cocoaşe din mandatul Tărâţă” (Hanganu şi Corduneanu) reprezintă, însă, două autogoluri. La scorul de 1-2 în ultimele zile, ori Iacoban ţine musai să-şi dea cu stângu-n dreptul, ori în spatele său este un arbitru care îl pune să se autofaulteze.

Daniel Vinca

Nota Bene – Credem că este evident că autorul rândurilor de mai sus nu are nimic de împărţit nici cu Constantin Iacoban (care e apreciat pentru echilibrul său uman şi politic), nici cu Irina Corduneanu (care, suntem convinşi, nu ştia despre filme de toată jena pregătite de soţ sau când, tot la ordinul lui, prin cutiile poştale din Dărmăneşti sau Precista erau plantate fel de fel de mizerii), nici cu EST TV în ansamblu (unde lucrează ŞI UNII colegi demni de toată stima, care muncesc din greu pentru o pâine chinuită şi uneori udată cu lacrimi).
Este vorba doar de un semnal de alarmă, clar şi asumat:
ASTFEL DE OAMENI, LIPSIŢI DE CEL MAI ELEMENTAR CARACTER, DE ORICE SCRUPUL, SUNT CANCERUL ACESTUI JUDEŢ. CU NUME ŞI PRENUME: DANIELA SOROCEANU, MIHAI HANGANU, DAN CORNELIU CORDUNEANU.
Şi, poate, astfel de oameni, dispuşi să încalce orice principiu sau normă pentru a da bine în faţa unui stăpân sau altul sunt, mai devreme sau mai târziu, mai vinovaţi decât adversarii pentru înfrângerile (de orice fel ale) stăpânului.

 

12 thoughts on “Cine-l pedepseşte pe Iacoban să preia “cocoaşele lui Tărâţă”?

 1. Initial, chiar eram tentat sa cred ca lucrurile intra pe un fagas normal si in Neamt. Se pare ca nu e asa, se afunda mai rau in mocirla unor caractere ilustrate perfect in acest articol. Daca e adevarat, exista o impunere pt Iacoban, nu vom vedea nicio schimbare in bine!

 2. Articolul contine niste neadevaruri. Domnul Hanganu a fost sef de birou la Agroindustriala, nu director general. Cand firma a falimentat acesta era inspector la Inpectoratul Judetean Pentru Persoane cu Handicap. Iar cu Maria Gheorghe a fost in opozitie, avand divergente de notorietate la acea vreme. Si oricum, in acele vremuri conducerea era mai profesionista si mai putin represiva decat cea de acum, nu se promovau toate lichelele si pupincuristii cu trei clase mai mult ca trenul. Sunt curios daca veti posta acest comentariu. Informatii detaliate voi trimite si altor publicatii ce au mai mult de 100 de cititori…Mai documentati-va inainte de a publica ceva. PS: Propun un subiect de ancheta jurnalistica: firma carui consilier al Domnului Pruteanu a castigat contractele de publicitate din cadrul proiectelor CJ Neamt finantate cu fonduri UE?

  ADMIN: Banuiesc ca aveti numele de familie Hanganu. Subiectul cu ancheta jurnalistica propuneti-l alcuiva. Se vede ca e doar un rever ieftin. Bateti-ti campii, dupa principiul „hotul striga hotii”. Am si eu o intrebare: lucrati cumva la o institutie bugetara? Aveati obiceiul ca din timpul serviciului, de pe un mail al institutiei, sa munciti din greu ca POSTAC, trimitand mailuri cu linkuri absolut jenante, adica un fel de tiganisme despre tiganisme? 🙂 🙂 🙂

  N.B. – Forseti = Hanganu Mihai Gabriel, fiul lui Mihai Hanganu. q.e.d. (asa, de la unul cu trei clase mai mult ca trenul)

  • Domnul activist-poet Hanganu Mihai ar trebui intrebat CUM a intrat in posesia vilei de sute de mii de euro in centrul orasului in care locuieste .Ar mai trebui intrebat de baiatul lui…. Gabriel Hanganu de unde a avut bani sa-si construiasca o vila de sute de mii de euro in orasul Piatra Neamt din salariu de bugetar???.Si ar mai trebui intrebat domnul Hanganu cum a ajuns baiatul d lui sa ocupe tot felul de functii publice banoase inclusiv la Agentia de Dezvoltare?

 3. Ce tupeu au activistii acestia care au nenorocit un popor intreg!!! Si ce caracter infect – dupa ce au fost profitorii unui regim abject, acum se dau dizidenti…
  Iar beizadelele lor, care nu stateau la coada la lapte cum stateam noi, copiii ai caror parinti plecau cu Coloana la schimbul 1, ar trebui sa aiba bunul simt sa taca!
  Iar domnul acesta, Hanganu senior, de ce daca este pensionar si e plin de harnicie nu merge in sistemul privat? De ce sa ocupe locul pe care ar putea munci un tanar bine pregatit? Ca nu toti au norocul, ca fiul lui, sa prinda posturi pe la Agentii de Dezvoltare…
  Domnule Vinca, o sa va caut pe chat privat sa va dau si eu niste sugestii de anchete jurnalistice. Si cu tatal si cu fiul…

 4. Ce aroganta! „Hanganu in opozitie cu Maria Gheorghe”! Bai Forseti nu ti-e greata? Hanganu era unul din primii pupincuristi ai Primei Doamne. La fiecare sedinta, cand intervenea el dupa ea, ce osanale ii mai inchina, ce ode gretoase.
  Comunistilor, plecati acasa!

 5. ADMIN: @ Forseti
  Pai daca siteul asta are doar 100 de cititori, de ce te turezi, domnule asa? 🙂 🙂 🙂 Inseamna ca acest articol nu va fi citit de prea multi… 🙂 🙂 🙂 Chiar poti verifica, undeva la inceputul fiecarei postari scrie cati oameni au intrat si citit.
  Iar de la unul nepriceput si cu putine clase, pentru tine, unul multiscolit si plin de diplome:vizitatori vestea

  Dar tu nu trebuie sa crezi graficul de mai sus. Zi ca e o minciuna ordinara, o facatura comunista. Ups!

 6. cred ca in titlu mergea ,,codoaşele lui Tarata,,…CODÓȘ, -OÁȘĂ, codoși, -oașe, s. m. și f. (Pop.) 1. Persoană care mijlocește prostituția; proxenet. 2. Codiță (2). – Din tc. kodoș.

 7. UAU, ce tare e faza cu Gabi Hanganu care vorbeste despre tacsu cu „domnul Hanganu”… Mai Gabi nu te credean atat de naiv sa crezi ca poti posta orice ca si cum ai sta de vorba cu un copil de cativa ani sau cu vreo domnisorica la un suc.
  Asa vorbeai cu taicatu si cand iti aranja ceva? „Domnu Hanganu, domnu taicameu…”!!!!!! Hahahaha

 8. Aveam o impresie buna despre dl Iacoban asa ca raman surprins ca vrea sa conduca acest judet de brat cu securistii si activistii comunisti care si-au batut joc de parintii si bunicii nostri. Domnule Iacoban, treziti-va!

 9. Da daca e asa de bun si meserias acest comunist Hanganu de ce nu se duce el sa lucreze in sistemul privat? De ce toate reptilele astea comuniste vor numai locuri caldute pe al institutii? Si daaaaaa!!! cred ca fiusu a luat pe bune concursul la ADR!!! Numai noi restul lumii suntem prosti si comunistii si odraslele lor sunt cei mai destepti…

 10. Oameni buni, intelegeti ca Tarata s-a inconjurat cu tot felul de lepre care sa-i faca lucrurile murdare. Din aceasta sleahta de oameni dedati la rele, in primele randuri au fost: activistul Mihai Hanganu, securistul Danut Corduneanu, oportunistul Gabriel Farcas, specialistul in cumetrii Gelu Moldovanu, plus unii care nu mai sunt ca Huianu sau Spiridonescu, plus limbistii din presa care pentru o ciorba, un pahar de vin, o publicitate sau un “ajutor” in plic faceau din alb negru si din negru alb.
  Turnatorul de Hanganu il astepta la Consiliul Judetean pe Tarata cand presedintele se intorcea cu ,,, listuta. Foarte ordonat, punctul si omul!

 11. Chiar se astepta careva sa faca ordine Iacoban prin oamenii lui Tarata? Iacoban nu-i ala care xxxxxxx directoarei de la cultura care isi repara masina gratis la servisul cu marar?

Comments are closed.