Cinci proiecte ale primarului Chitic au picat ca spicele!  

Ședința Consiliului local din această după amiază marchează o premieră în administrația publică pietreană de după 1990. Cinci din cele 20 de proiecte de hotărâre propuse pe ordinea de zi au fost respinse de opoziția din Consiliul local, de către consilierii PSD, PMP și ALDE.
De departe, cele mai mari dispute s-au dat pe proiectul pentru aprobarea PUZ-ului necesar construirii noului hipermarket Kaufland în Piatra Neamț și care, în urma ședinței de astăzi, are cele mai mari șanse să pice. Discuțiile au început în momentul în care comisiilor de specialitate li s-a cerut să își dea avizul pentru acest proiect. „Există unele documente care lipsesc de la dosar, iar prezența lor era obligatorie”, a punctat consilierul local Adrian Ciubotariu. Prezent la ședință, Gicu Gânscă, reprezentantul firmelor care ar urma să se ocupe de construcția noului Kaufland a precizat că la dosar există doar ceea ce s-a cerut și că absolut toate documentele care i se vor cere vor fi puse la dispoziție imediat.

 

DSCN0358
Trecând peste faptul că unele terenuri pe care ar urma să fie construit noul Kaufland se află în litigiu, și, din punct de vedere legal, nu poți obține autorizație de construcție dacă nu ai un PUZ  care să specifice impactul asupra zonei, reprezentantul SC  ACI Bistrița SA și SC Grup 4 Instalații SA a marșat pe palmaresul firmelor pe care le reprezintă  – magazinul Baumax din Cluj, cel puțin 3 hipermarketuri LIDL și campusul școlar din Beclean – și a spus că deschiderea unui nou Kaufland la Piatra Neamț ar însemna, înainte de toate, și crearea de noi locuri de muncă. Cu toate încercările reprezentantului celor două firme de a-i îndupleca pe consilieri,  aceștia au respins proiectul de hotărâre. Cu adevărat interesant este faptul în întâlnirea pe comisii, care a avut loc în urmă cu două zile, consilierii au aprobat înscrierea proiectului pe ordinea de zi, pentru ca astăzi, aceeași consilieri să se opună votului. „Din punctul meu de vedere, un proiect care trece de discuțiile de la nivelul comisiilor este clar pregătit pentru a fi aprobat”, a precizat primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic. Mai mult decât atât, edilul a apreciat că membrii comisiilor puteau cere, la momentul consultărilor, documentele care considerau că lipsesc. „Se blochează o investiție de 5 milioane de euro, se blochează crearea unor noi locuri de muncă, se blochează un proiect care ar fi generat taxe și impozite la bugetul local. Fac un apel la colegii din comisii să fie prezenți la întâlnirile consultative și să stabilească, încă de atunci, neclaritățile legate de un proiect sau altul. Ceea ce s-a întâmplat astăzi face ca termenul de onorare a obligațiilor de către constructor să se depășească și este puțin probabil ca lucrările să mai continue”, a mai punctat Chitic, vizibil deranjat de atitudinea consilierilor locali din opoziție.
Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Luminina Vârlan, spune că proiectele de hotărâre au putut fi consultate de către consilieri doar cu două zile înainte de ședința de astăzi – în condițiile în care termenul legal este de minimum cinci zile – n. n. și că ar aceștia ar fi putut veni cu amendamente. „Nu încerc să scuz sau să acuz pe cineva, ci doar prezint o realitate. Chiar dacă avizul în comisii nu are decât caracter consultativ iar votul din ședință este cel care contează cu adevărat, faptul că s-a dat un aviz favorabil și s-a votat altfel, nu este un lucru pardonabil, din punctul meu de vedere.Luminița Vârlan pune totul pe seama repeziciunii cu care se mișcă lucrurile în municipiul reședință de județ. „Când am început să lucrez în primăria Piatra Neamț, mi-am dat seama că lucrurile se mișcă foarte repede. Din dorința de a sprijini cât mai multe investiții, suntem nevoiți să lucrăm câteodată așa, tocmai pentru ca aceste proiecte să poată merge mai departe”, a încheiat viceprimarul municipiului Piatra Neamț.

 

Alex SÎRBU

2 thoughts on “Cinci proiecte ale primarului Chitic au picat ca spicele!  

  1. Supermarketurile ar trebui construite la 3-5km de oras ca in toate orasele civilizate pt care primariile lupta pentru cetatenii orasului si sprijina comertul local. Vezi exemplul ungariei. La noi nu se termina piata si se construiesc supermarketuri dupa supermarketuri in inima orasului. Ar fi bine cautarea unor investitori in alte domenii nu in colectarea banilor nemtenilor si trimisi direct in germania austria etc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.