Ceremonii militare și depuneri de coroane de Ziua Independenței! FOTO


Zi de sărbătoare în întreg județul, astăzi, la 140 de ani de la proclamarea Independenței Principatelor Române. Atât la Piatra Neamț, cât și la Roman și Roznov, momentul istoric ce consemnează jertfa ostașilor români pe câmpurile de luptă a fost marcat prin ceremonii religioase, depunere de coroane de flori în memoria eroilor neamului, precum și prin parade militare. Mai-marii județului, șefi ai administrațiilor publice locale, consilieri județeni și locali sau cadre militare, cu toții au făcut deopotrivă un recurs la istorie și au vorbit despre îndatorirea fiecăruia dintre noi de a vorbi și simți românește, după câștigarea acestui drept prin jertfa de sânge a mii de ostași ce au luptat pentru neatârnarea neamului românesc.


Primul care a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 mai a fost prefectul județului, Vasile Panaite. Prezent la ceremoniile din Piatra Neamț și Roznov, trimisul Guvernului în teritoriu a adus mesajul primului ministru în aceste momente de sărbătoare.

 


Sărbătorim astăzi trei momente istorice fundamentale. Ne aducem prinosul de recunoștință și respect pentru ostașii care s-au jerfit pe câmpurile de luptă și care, cu gândul la generațiile viitoare, au contribuit la conturarea statului român modern. Românii au făcut pași importanți pentru transformarea societății în beneficiul cetățenilor. La mulți ani marii familii europene, la mulți ani dragi cetățeni europeni din  România și din toate statele membre”, a spus Panaite.


Poporul român sărbătorește astăzi momente importante pentru noi toți. Pentru fiecare dintre noi, data de 9 mai reprezintă o schimbare a destinului, când am devenit o națiune de sine stătătoare, ieșind de sub jugul otoman. Celebrăm totodată sărbătoarea românilor dintr-o Europă unită. De aceea, tuturor vă transmit un sincer La Mulți Ani”, a precizat și vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Ion Asaftei.
Astăzi celebrăm o zi cu o multiplă semnificație istorică – Ziua Independenței României, Ziua Europei, dar și aniversarea a 140 de ani de la înființarea celebrului Regiment 15 Războieni. Suntem datori să aducem un pios omagiu eroilor noștri căzuți pe toate câmpurile de luptă”, a spus și Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov.


La zeci de kilometri distanță, și primarul Romanului a vorbit, la rându-i, despre însemnătatea zilei de astăzi. „De fiecare dintre noi depinde să facem lumea mai bună, să gândim, să simțim și să acționăm românește, pentru interesul general. Vă asigur că, pentru fiecare dintre noi, va fi un privilegiu dacă, peste zeci de ani, copiii și nepoții noștri vor vorbi la fel despre noi. Ca despre niște buni români”, a spus printre altele Lucian Micu.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns