Cel mai îndrăzneț proiect urbanistic, prezentat de viceprimarul Gavrilescu! Pasaj subteran la Piața Ștefan cel Mare

După ani de zile în care în Piatra Neamț nu se întâmplă nimic interesant ca investiții (pardon, să nu uităm de 2-3 giratorii și de „morcovii” din Precista), viceprimarul Bogdan Gavrilescu anunță un proiect curajos care, dacă va obține finanțare, ar schimba în mod major și imaginea centrului orașului prin apariția unei zone pietonale dar fără afectarea circulației rutiere.

Este vorba despre un proiect care prevede realizarea unui pasaj subteran în Piața Ștefan cel Mare (de la Teatru până la Altex), lucrare care ar permite ca suprafața să rămână una pietonală. În linii mari ar fi vorba de o replicare la pasajul subteran din Strada Ștefan cel Mare (liceul Petru Rareș – Primărie) dar, de data asta, „replica” ar fi mai importantă decât originalul și prin dimensiune și prin poziționare.

„În doi ani centrul orașului Piatra Neamț ar putea arăta cu totul diferit. Ne dorim să realizăm un nou pasaj subteran în centrul orașului, pe sub strada Piața Stefan cel Mare, cu două benzi de circulație, noi locuri de parcare și extinderea parcului central cu 4000 mp. Proiectul vizeaza și modificarea parcării din fața hotelului Ceahlău și dublarea numărului de locuri atât pentru autocare, cât și pentru autoturisme”, a anunțat pe internet viceprimarul PMP.

Bogdan Gavrilescu arată și că este vorba de un proiect care urmează să fie depus pentru solicitare de finanțare: „A fost deja pregătită documentația pentru accesarea de fonduri europene, prin programul POR 2014 -2020, Axa 4, perioada limită de depunere a proiectelor fiind până la data de 31.12.2018. Lucrările vor fi deschise după sensul giratoriu din fata hotelului, la intersecția străzilor dintre Mihai Eminescu și Piața Ștefan cel Mare, până în fața Teatrului Tineretului, unde se va realiza un nou sens giratoriu. Pasajul subteran se va intinde pe parcursul întregii străzi Piața Ștefan cel Mare, pe o lungime de aproximativ 150 m și va avea o înălțime standard de 4,80 m. Pasajul va include pe ambele părți circa 200 de locurile de parcare, dublându-se practic numărul existent al acestora. Acest proiect va reconfigura întreaga zonă pietonală, va fluidiza traficul autoturismelor din centru și, nu în ultimul rând, parcul va fi extins cu noi spații verzi, plantări de arbori și arbuști”.

În afară de detaliile tehnice de mai sus, Gavrilescu spune și care este suma pe care conducerea Primăriei speră să o atragă și care ar fi termenul de execuție dacă se va întâmpla minunea ca proiectul să fie aprobat la finanțare și să înceapă lucrările: „Valoarea proiectului se ridică la 4 milioane de euro și ar putea fi finalizat până la finele anului 2020. Dacă va fi aprobat, am luat deja în calcul ca dupa 6 luni să putem da în circulație noul pasaj, urmand ca  lucrările să continue pentru realizarea parcărilor, a zonei pietonale și a parcului. De asemenea, vor fi desființate parcările din fața Teatrului Tineretului și vor fi reamenajate stații de microbuz cu alveole”.

În exclusivitate pentru Vestea, viceprimarul Gavrilescu a recunoscut că este vorba de un proiect de suflet pentru care își va canaliza toată energia.

D.V.

 

One thought on “Cel mai îndrăzneț proiect urbanistic, prezentat de viceprimarul Gavrilescu! Pasaj subteran la Piața Ștefan cel Mare

  1. Idei crețe și mărețe. În loc sa restricționeze accesul mașinilor în buricul târgului,, nu mai știu cum să ne sufoce! La cât teren este, se pot face parking uri mari la cele 3 intrări în oras, iar în oraș se poate circula cu microbuze electrice și biciclete. Parcul se poate extinde și fără sapaturi mâncătoare de bani. Teatrul a scăpat de extraordinara reabilitare. Poate reușesc sa-l dărâme acum, săpând la temelie. Alte soluții nu sunt? Sa facă tunel pe sub strada Mihai Eminescu. Măcar n-are conexiuni în viraj.

Lasă un răspuns