Cel mai important artist din istoria Vacanțelor Muzicale! Eugen Doga, compozitorul valsului „Gingașa și tandra mea fiară”, din patrimoniul UNESCO

Dacă ești iubitor de muzică adevărată și din serialul „Vacențelor Muzicale” nu poți participa ca spectator decât la o singură seară, atunci, cu siguranță, că vei alege seara de miercuri, 3 iulie, când pe scenă de la umbra Turnului lui Ștefan, în cadrul secțiunii Portret de Compozitor, urcă Eugen Doga.

Da, chiar basarabeanul Eugen Doga care, de la Moscova până în cele mai strălucitoare capitale occidentale, este văzut ca un monument al compoziției muzicale din secolele 20 și 21, iar dincolo de performanțele lui recunoscute, de piese care au devenit celebre sau chiar au dat sunet unor filme cunoscute, celebrul vals ”Gingașa și tandra mea fiară” din filmul rusesc cu același nume a fost inclus de UNESCO în în lista celor patru mari capodopere ale secolului XX.
Cântată pe toate scenele importante ale lumii, celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.
De asemenea, o altă piesă a celui considerat cel mai mare compozitor român în viață, Valsul Gramofon, este pe locul 83 în Top 200 Classical Music Pieces

Eugen Doga va urca pe scena Vacanțelor Muzicale de la Neamț împreună cu Orchestra simfonică a companiei „Teleradio Moldova”.

Este membru al Academiei din Republica Moldova dar și al celei din Rusia, a primit numeroase premii dar și medalii oficiale, de stat, atât din partea celor două țări dar și a României.
În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia), Ordinul Dinamo România în grad de Comandor, Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX”.
Este compozitorul Imnului Chișinăului iar Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugeniu Doga”.

Iată cum îşi explică maestrul căutarea neostoită a perfecţiunii muzicale: Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba râvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea”.

Mai jos, o primă invitație adresată publicului de către organizatori (Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, Consiliul Județean Neamț)

<<„VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ”, EDIŢIA A XLVI-A

În perioada 30 iunie – 6 iulie, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ organizează cea de a XLVI-a ediţie a „Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ”. Timp de şapte seri, ţinutul Neamţ va fi cuprins de acorduri ale celor mai diverse genuri muzicale: simfonic, pop, operă, rock, jazz, muzică veche, corală sau camerală.
Deschiderea ediţiei curente se va petrece în atmosfera medievală a Cetăţii Neamţ, loc istoric în care va performa Orchestra Simfonică Bucureşti.
De luni, 1 iulie, şi până vineri, 5 iulie, municipiul Piatra-Neamţ va găzdui în cadrul „Vacanţelor” câte două evenimente pe zi: de la ora 19:00 la sala mare a Teatrului Tineretului, şi de la ora 21:00, pe platoul Curţii Domneşti, sub secularul Turn al lui Ştefan cel Mare. Publicul meloman va putea să audieze artişti precum celebrul muzician basarabean Eugen Doga, însoţit de membrii orchestrei simfonice a companiei „Teleradio Moldova”, precum şi pe Alexandru Tomescu, Sânziana Mircea, Omar Massa, Bianca şi Remus Manoleanu, Corala „Universitas” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, tânăra şi talentata pianistă pietreană Alina Azario (Azaharioaiei), care va fi însoţită de violonistul Adrian Iliescu, Ansamblul cameral „Musica Viva”, Andrei Tudor Band, Orchestra „Camerata Clasică” Bucureşti, Ansamblul de muzică veche „Codex”.
Finalul ediţiei programează, în seara zilei de 6 iulie, de la ora 21:00, pe platoul de la Turn, o excepţională seară de operă, a cărei protagonistă va fi pietreanca Anda Louise Bogza, solistă a Operei de Stat din Praga. Ea va fi însoţită muzical pe scena „Vacanţelor” de orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, la pupitrul dirijoral urmând a se afla Adrian Morar.>>

Mai jos, doua versiuni interpretative ale Valsului ”Gingașa și tandra mea fiară”

……

D.V.

Nota Bene – evident că eticheta de „Cel mai important artist din istoria Vacanțelor Muzicale!” este una neocolită de o firească doză de subiectivism a autorului. Oricum, tehnic vorbind, performanțele artistice ale maestrului Eugen Doga sunt validate de specialiști reputați din întreaga lume și nu există alt compozitor de pe ambele maluri ale Prutului sau care să mai fi fost până acum pe această scenă care să aibă asemenea performanțe, asemenea glorie.

 

Lasă un răspuns