Cei 4 candidaţi PDL-işti au rămas doar 3, dar doar Enache (ALDE) e anunţat oficial

Una din glumele din ultimul timp din spaţiul nemţean se referea la campania electorală pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ în care s-ar putea întâlni vreo 4 foşti PDL-işti: Marius Irimia-USR, Ciprian Enache-ALDE (desemnaţi oficial şi anunţaţi public), Adrian Niţă-PSD, Vasile Panaite-PNL (încă măsuraţi şi cântăriţi de propriile partide, deci având statutul oficial de „candidaţi de candidaţi”).

USR Neamţ abia ce a produs o dovadă de răzgândire-viteză şi a anunţat că nu îl mai susţine pe candidatul propriu anunţat pentru Primăria Piatra Neamţ, spunând acum alt nume, de pe la PLUS, cvasinecunoscut.
Ciprian Enache încă rezistă, este tot candidat la ora scrierii acestui articol, ba s-ar şi bucura de o susţinere optimistă din partea nucleului ALDE de la municipiu (specialiştii britanici – ca să facem o glumă – nu ar băga totuşi mâna în foc şi pentru 1-2 mini-lideri care s-ar fi considerat senatori de drept şi care chiar ei ar fi trebuit până acum să dezvolte organizaţia ALDE Piatra Neamţ).

Sursele neoficiale (că PNL şi PSD Neamţ, parcă în amintirea răposatului USL, au aceeaşi neSTRATEGIE de comunicare) spun că vin tare pe turnantă şi Panaite şi Niţă. Prezenţa de sâmbătă a lui Panaite în emisiunea moderată de jurnalistul Cezar Filip pare a fi ori un fel de anunţ neoficial, ori un asalt final, iar Niţă pare a fi un fel de motoraş nerăbdător căruia i-a ascuns cineva bateriile până la momentul T.

Ce a câştigat sau a pierdut USR prin tragerea pe linie moartă a lui Irimia se va vedea la alegerile locale (sau poate nu se va vedea, că e greu de analizat cu „dacă”), cert este că ultimul comunicat de la USR care anunţa des-hirotonisirea candidatului precedent nici măcar nu dădea şi o fotografie OK cu cel cu ultima binecuvântare…

Cu jumătate de gură, liderii judeţeni de la PSD şi PNL au spus că vor anunţa candidaţii până la finele lunii februarie. Dacă Niţă are parte, probabil, de propriile tălpi din zona PSD-istă neasumată (cuvânt cheie, „teze”), nici Panaite nu pare lipsit de grija unor posibile surprize care ar putea veni inclusiv dinspre actualul primar (liberal dar suspendat din partid pe motiv de neasortare cu statutul partidului, pe partea de anti-corupţie şi criterii de integritate).

În rest, prin retragerea lui Irimia de către colegii săi care au preferat să pluseze la CJ, primul candidat anunţat oficial devine Bogdan Gavrilescu de la PMP. În zona şi echipa căruia se văd deja organizare, ceva acţiuni de pre-campanie.

La Pro-România, rămâne de văzut daca alesul intern va fi sau nu Liviu Harbuz, variantă care (şi ca persoană şi prin liderul suprem Ponta) ar putea capacita felia cea mai mare din voturile din zona alegătorilor PSD dezamăgiţi. Orice candidat al unui partid generează un val intern de dezamăgire, mai mic sau mai mare, voturile respective se duc spre mai toţi contracandidaţii… Din acest punct de vedere, desemnarea lui Niţă ar putea fi „răul cel mai mic” în comparaţie cu alte variante social-democrate…

E puţin probabil ca alte partide să conteze real în ecuaţia alegerilor de la Neamţ, mai ales de la Piatra Neamţ. Ex-PACT-iştii Burduja şi Carabelea şi-au găsit şi ei locşorul în primitorul PNL aşa că, a trecut ziua de Valentin’s Day, trece acuş şi Dragobetele, şi 1-8 Martie şi, până pe la Paşti, pietrenii au şanse să ştie clar oferta electorală pentru alegerile locale.

D.V.

 

Comentarii Facebook

One thought on “Cei 4 candidaţi PDL-işti au rămas doar 3, dar doar Enache (ALDE) e anunţat oficial

  1. Foarte buna observatia d-lui Vinca, toti candidatii sunt fosti PDL-isti!Chiar nu au gasit altceva PNL si PSD, nu se pot desprinde de influenta lui Pinalti?Orasul asta chiar nu poate avea un primar educat si desprins de gruparile interlope?!

Lasă un răspuns