Ceartă pentru încredințarea Pieței care nu poate funcționa fără semnătura de la Minister


Tensiuni și astăzi în Consiliul local pietrean, pe marginea subiectului Piața Centrală. Cele trei proiecte care vizau preluarea obiectivului pe bază de protocol, încredințarea spre administrare temporară către Urban SA și caietul de sarcini pentru organizarea unei licitații pentru desemnarea unui nou administrator- au fost respinse din nou, pentru a patra oară, de alianța majoritară PSD-PMP-ALDE. Doar consilierii PNL au votat, ca de fiecare dată, în favoarea tuturor proiectelor, opțiunea lor nefiind însă suficientă pentru ca acestea să treacă.
De altfel, discuțiile în contradictoriu s-au purtat pe un ton destul de înalt, cel mai vocal fiind liberalul Valentin Ciobanu. În repetate rânduri, acesta le-a solicitat colegilor săi să rămână după ședință pentru a se pune de acord asupra unei variante care să ducă la rezolvarea situației. „Suntem în derizoriu, râde România de noi. Mă opresc oamenii pe stradă și mă întreabă ce se întâmplă cu Piața. De ce nu rămânem peste program astăzi, să rezolvăm odată pentru totdeauna problema asta?”, a punctat liberalul.
La rândul său, social-democratul Victor Marghidan a invocat o serie de nereguli în ceea ce privește caietul de sarcini întocmit de aparatul tehnic, asupra cărora trebuie să se intervină. Totodată, acesta a propus ca aleșii locali să se întâlnească în cursul săptămânii viitoare, pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Replica a venit tot din partea lui Valentin Ciobanu, care a tăiat-o din scurt: „De ce nu ați spus nimic până acum despre aceste lucruri? Insist să rămânem peste program, să îmi explicați punct cu punct fiecare neregulă și să cădem de acord… Dar de fapt, cred că nu se vrea (redeschiderea, n.red.). Dacă nu se vrea, nu se vrea! Asta trebuie să înțeleagă pietrenii! Până când să mai așteptăm?”, a tot repetat consilierul liberal.
Probabil e vorba despre niște interese, dacă tot se insistă atât să urgentăm”, a contrat Marghidan. N-a primit răspuns de la Ciobanu, ci de la Dragoș Chitic: „Singurul interes este acela al pietrenilor. V-am propus proiectele de atâtea ori și de fiecare dată nu a fost nimic”, a spus primarul.
Așadar, situația rămâne neschimbată: piața este finalizată, însă nu poate fi deschisă, cel puțin deocamdată. Chiar dacă se pot face zeci și zeci de proceduri, din punct de vedere legal niciuna dintre ele nu poate să își producă efectul până nu ajunge protocolul semnat de Ministerul Dezvoltării. Este opinia secretarului municipiului, juristul Florin Fecic. Contactat de reporterul Vestea, acesta a precizat că „din punctul meu de vedere, pot fi puse în mișcare toate procedurile, însă cu condiția ca ele să devină active abia în momentul în care va veni documentul semnat de la București”.
Alex SÎRBU