Cea mai scumpă şi mai dorită „amantă”. Autostrada fantomă!

E cea mai scumpă amantă care are legatură cu judeţul Neamţ. Toţi îşi asumă public că o doresc, că o vor, că se gândesc numai la ea. Se ceartă unii cu alţii care cum sa aibă declaraţia de dorinţă cea mai aprigă. Oameni de afaceri, politicieni, simpli cetateni, tineri sau bătrâni spun în gura mare că – o, da! – o vor şi o viseaza chiar. O cânta grămăticii şi cronicarii… Cin’ sa fie?

Şi-ar dori mulţi să aibă ocazia să-I taie pănglicuţa, în văzul lumii. Să moară dujmanii de ciudă! Să fie pozaţi, filmaţi, daţi în reviste de ştiinţă sau de scandal, numai să vadă lumea imagini în care apar alături de ea. Şi nu ar fi mare problemă dacă s-ar bucura şi alţii de aceste graţii… Cin’ să fie?

E chiar ea, Autostrada! Autostrada Moldova – Transilvania! De fapt, autostrada-fantomă, că nimeni nu a văzut-o până acum. E prezentă doar în poveşti (numite proiecte sau promisiuni electorale sau guvernamentale) şi în tablouri scumpe (anexele de la studii de fezabilitate, care au costat zeci de milioane de euro). Iar pănglicuţa aia pe care i-ar tăia-o „iubiţii”, v-aţi prins!, ar fi banda textilă de la inaugurare…

La Neamţ, au promis-o poporului, cu surle şi trâmbiţe, toţi. PNL-iştii au şi „intabulat-o” în proiectul lor electoral din 2016 (Neamţ 2020). Bine, au aflat din Vestea că proiectul avea dată de începere sau de finalizare în Masterplanul de la Ministerul Transporturilor prin 2030… PSD-iştii ţipă şi ei de ani buni pe subiect, mai anunţă că a mai fost făcut un studiu, a mai fost semnată o hârtie. Paşi inerenţi, birocratici, mulţi şi foarte scumpi, dar care în ciuda declaraţiilor nu schimbă cu nimic situaţia de fapt: nicio cupă de excavator nu a muşcat din terenul pe care va fi construită (când) #multvisataşidoritaautostradă.

Evident că şi PMP-işti, UDMR-işti, USR-işti, PACT-işti etc o vor pe ‘mneaei, Autostrada. “A promite şi a spune că iubeşti nu costă nimic”, spunea un politician, odată. Iar pentru că e vorba de un subiect despre care poţi trăncăni fără să faci nimic (mai ales dacă nu şeti la guvernare), tot felul de partiduleţe şi ONG-uri, existente sau în chinurile facerii, când vor să iasă în evidenţă şi să apară prin presă trec la refrenul Autostrada. Nişte exaltaţi s-au cocoţat cu un banner în care îşi declarau dorinţa chiar pe Muntele Ceahlău, în ziua în care alţi exaltaţi aveau întîlnire (ratată) cu holograma piramidei. Ce naiba să cauţi cu „Autostrada” în vârful Muntelui? Răspunsul e simplu: ştiau că va fi şi presa prezentă, că vor fi făcute multe poze care ajung pe internet. Deci era rost de publicitate.

Aceeaşi exaltaţi (înţeleg că e vorba de un grup de iniţiativă de pe la Iaşi, care ar pregăti şi un partid politic numit Forţa Moldova) dau acum sfoară în ţară că vor face un fel de protest pe traseul Fantomei. Un fel de marş leşinat cu un autocar şi câteva autoturisme. Bravo lor, orice semnal de alarmă e binevenit. Dar, ca orice semnal leşinat, nu va aduce nimic concret (nu, nu în rezolvare, nici măcar în a atrage atenţia asupra problemei) ci va fi încă un exerciţiu de imagine. Vor fi destui care, sătui de atâtea promisiuni şi atâta agitaţie vor da a lehamite din mână. Dar vor fi şi unii – irecuperabili visători – care vor aplauda „copchiii ăştia care se implică”. La câte petiţii online au fost, declaraţii politice de elogiu sau de critică, ce mai contează un marş cu viaţă de insectă (apare şi moare până seara fără să mai vorbească nimeni de el)?

Când va apărea pe scenă super-Amanta asta – un nou studiu, proiect etc – vor mai zbura din vreun buget public câteva milioane de euro. Un fel de vedetă de lux la care dai o groază de bani numai să o vezi de la distanţă. Şi mulţi din cei care bocesc acum de dor şi jale sunt şi ipocriţi. PNL-iştii îi toacă pe alţii, dar au avut Ministerul Transporturilor (cu ministru chiar actualul şef naţional, Ludovic Orban) şi nu au turnat un cancioc de mortar. PSD-iştii l-au avut pe aceeaşi funcţie pe Şova şi, la ce bun?

Iar bieţii şoferi şi transportatori speră… Tot speră. De pomană, până acum şi la fel de inutil mulţi ani de acum încolo. Iar amanta e iar prezentă pe buzele tuturor politicienilor prezenţi sau care acum pun de câte un partiduleţ, ca o curvă penală care se plimbă dintr-un pat în altul…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns