Cea mai fiabilă soluție pentru redeschiderea Spitalului Județean: COVID-ul mutat la Tîrgu Neamț!

Redeschiderea Spitalului Județean Neamț este o decizie clamată de politicienii nemțeni de toate culorile dar, cu siguranță, dorită cel mai sincer de pacienți și aparținători.
Vineri după-amiaza, după tot a întors pe toate părțile problema, conducerea Spitalului Județeana  remis DSP o propunere de funcționare „non Covid / Covid” care evident că este departe de ce prevăd normele în vigoare. Pentru că, în atare situații, fiecare secție și fiecare colțișor din spital ar trebui să aibă trasee diferite pentru non Covid, Covid și suspect Covid. Și cum corpurile de clădire de la SJU au vechimi cuprinse între un secol și jumătate de secol e clar că practic nu ai cum asigura condițiile impuse de reglementările la zi.
DSP va analiza luni și această variantă cu Spitalul Județean „mixt” (Covid – non Covid) dar și variantele de relocare totală a pacienților cu Covid. Spitalul Bisericani (are și acum are pacientți Covid dar exclusiv asimptomatici) nu îndeplinește condițiile de a deveni spital Covid (adică să asigure și tratament și îngrijire și pentru bolnavii cu forme grave). Și cel de la Bicaz e cam tot în aceeași situație.
Rămân spitalele din Roman și Târgu Neamț.
Cel de la Roman este supraaglomerat pentru că a devenit, de facto, Spital Județean. Cel de la Tîrgu Neamț are ocupate doar un număr din paturi, deci, ar fi cel mai fiabil ca soluție pentru această variantă. Mai mult, luând în calcul pasii (1.golirea noului Spital Covid, 2.transferarea pacienților de la SJU Neamț la noul Spital Covid, 3. dezifectarea SJU si pregătirea lui pentru revenirea la problematica generală) este iar evident nu ar fi deloc simplu cu declararea celui de la Roman drept spital Covid. Pentru că o rocadă nu s-ar putea face instant. Muți pacienții cu Covid la Roman dar ce faci cu cei de la Roman până e dezinfectat cel de la Piatra Neamț?
Plus că Spitalul Roman asigură deservirea a aproape 40 la sută din populația județului și iarăși ar fi un nou handicap pentru pacienți, legat de distanțe, așa cum a fost până acum cu cei din zona Piatra Neamț.
Directorul DSP Neamț, Radu Firăstrău a declarat duminică seara pentru Vestea că luni, specialiștii instituției vor analiza și propunerea venită de la SJU Neamt, cu circuitele respective dar și eventualele soluții de relocare a pacienților COVID. În caz că se va merge pe soluția relocării, urmează ca DSP să facă propunerea respectivă către Minister (luni dar cel mai probabil marți) și, din acel moment, decizia este în pixul Ministrului care va emite Ordinul necesar. Și vor urma toți ceilalți pași menționați mai sus.
Dacă treburile ar merge rapid, Spitalul Județean Neamț și-ar putea redeschide ușile pentru pacienții cronici dar și pentru urgențe în circa 2 săptămâni. Dar cum trăim în România (unde nici termenul de livrare a unor containere nu este respectat), rămâne de văzut cât va trece până când se va trece de la vorbe la fapte…

Daniel VINCA

2 thoughts on “Cea mai fiabilă soluție pentru redeschiderea Spitalului Județean: COVID-ul mutat la Tîrgu Neamț!

  1. Poate ca ar fi bine la Spitalul Bicaz, o parte din angajați au fost deja infectați datorita lipsurilor și nepriceperii, au o anumita imunitate, anticipam ce se poate întâmpla cu restul
    Cu atât mai mult cu cât, se lucrează la demolări și este un zgomot și o mizerie de nedescris peste tot, interior și exterior
    Covidul nu ar avea pretenții, ar putea suporta dezordinea, lipsurile și nepriceperea

Lasă un răspuns