Cea mai aşteptată lege de către elevi şi părinţi a intrat în vigoare! Senatoarea Arcan, iniţiator!

Una dintre cele mai aşteptate măsuri legislative, cerută imperativ şi de către elevi şi de către părinţi, a intrat de 2 zile în vigoare. Este vorba despre modificarea Legii Educaţiei care reduce numărul de ore săptămânal, mai ales la ciclul gimnazial. Unul dintre iniţiatorii acestei corecţii este senatorul PSD de Neamţ, Emilia Arcan. 

Elevii din învățământul primar vor face începând de anul școlar următor, în medie, 20 de ore/săptămână, elevii de gimnaziu – 25 de ore săptămânal, iar cei de la liceu – 30 de ore săptămânal. Cel mai mare impact al acestei legi va fi la gimnaziu, unde sunt tăiate peste 5 ore din orarul săptămânal al elevilor. 

Legea stipulează şi introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale. 

În urmă cu o lună, după ce legea plecase din Parlament pentru promulgare, senatoarea Emilia Arcan preciza că: <<Este extrem de important să ne gândim la viitorul copiilor noștri și să luăm măsurile necesare pentru ei. Evident, copiii sunt adevărați experți când vine vorba de modul în care le sunt respectate drepturile și aspectele cele mai importante pentru ei>>.

Legea stipulează şi introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite. Potrivit legii, violenţa psihologică – bullying-ul este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. 

Legea mai prevede că „unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal”.

O nouă reaşezare a numărului de ore din orarul elevilor a fost cerut cu insistenţă în ultimii ani de Asociaţiile de Elevi dar şi de cele ale părinţilor. Orarul foarte încărcat însemna că în multe şcoli (mai ales la cele cu profil vocaţional), unii alevi ajungeau la 7-8 ore pe zi, ca să nu mai vorbim şi de ghiozdanele care erau comparate cu rucsacul militarilor profesionişti.

 


D.V.

 

Lasă un răspuns