Ce țeapă și-a luat Ludovic Orban cu Dragoș Chitic!

Demisia lui Dragoș Chitic din funcția de președinte PNL Piatra Neamț este o „țeapă” pentru mul’i care meritau un dram de respect din partea primarului care a candidat sub sigla PNL. De la colegii din organizația locală până la cei din organizația județeană, de la simplii cetățeni ai orașului (cărora le explica el acum un an de ce se bate pentru funcția politică) până la Ludovic Orban care s-a dat peste cap ca să repare fix ce stricase Chitic și câșiva de la organizația municipală în relația cu cea județeană, toți ar fi meritat și o altă atitudine dar și un mesaj clar, nu o „formă fără fond” aruncată pe facebook ca scuză la normă.

Incoerent cu el însuși (acum un an nu erau la fel de importante administrația locală și proiectele? dar care sunt acele „proiecte cu fonduri europene” aflate în implementare?), Dragoș Chitic a reușit un subiect de dramoletă ieftină aruncată vineri seara, la ora 20, pe piață, pe facebook adică, după care nu a mai răspuns nici măcar la telefoanele date de jurnaliștii care s-au încăpățânat să spere că pot căpăta un răspuns rațional.

Întrebări retorice sunt multe. Meritau colegii din PNL Piatra Neamț, chiar cei din Biroul Local să afle de pe facebook și de pe siteuri de știri că șeful lor de partid și-a luat jucăria și a plecat din funcție? (explicăm altădată care jucărie…). Meritau cei de la județ (care la insistențele lui Ludovic Orban au șters cu buretele derapajele anterioare) să fie sunați de presă, să li se ceară detalii și să recunoască că nici ei nu știu nimic, că domnul lider local nu a lăsat vreo demisie la partid, în scris (cum e normal și civilizat) și trăiește politica (ca și administrația) pe facebook?

Merita Ludovic Orban – omul care și-a pus chezaș cuvântul său pentru Chitic și conducerea organizației locale atunci când fuseseră date sancțiuni de conducerea județeană PNL – ca primarul și colegul pentru care a garantat și în fața organizației Neamț și în fata colegilor din conducerea centrală să dea un asemenea bobârnac tuturor, inclusiv lui, lui Orban, ca lider național?

Desigur, întrebările de mai sus sunt retorice. Vor fi unii care vor spune că poate dușul primit acum de la Dragoș Chitic e meritat, că unul care a înșelat o dată niște așteptări (la nivel colegial) o va face și a doua oară și a 10-a oară.

Presa din Neamț vorbește pe față că „decizia edilului vine in urma unor presiuni la care acesta a fost supus in ultimii 2-3 ani de catre liderul consilierilor locali PNL Piatra- Neamt, Romel Bîrjoveanu, unul dintre cei mai apropiati oameni ai primarului Chitic”. Unii, și din afara PNL dar și din interiorul acestuia au vorbit și vorbesc chiar de lucruri mai grave. Vă mai aduceți expresia „domnul Chitic este condus de o minte bolnavă”?

Maniera în care acesta a ales să-și anunțe demisia, situația jenantă în care i-a pus pe liberalii onești, de la municipiu și județ până la Ludovic Orban (repetăm, anunț pe facebook, vineri seara și fără răspunsuri la telefoanele jurnaliștilor) arată deja că Dragoș Chitic este într-un alt film, în niciun caz în rețeta politico-administrativă corectă, civilizată, de bune practici. Vor fi unii care vor spune că acesta, probabil, a clacat. Ooo, chiar așa? Dar de ce a ajuns în stituația asta? Vom reveni zilele viitoare cu câteva știri mai vechi care arătau de cel puțin un an că Dragoș Chitic era lider doar de formă, că era prostit pe față și el spunea cu nonșalanță că „Știrea din Vestea e un fake”. Ne întrebau atunci cititorii, chiar membrii de partid din PNL cu ce l-ar avea unii la mână, cu ce îl șantajează de refuză să vadă realitatea și nu știam ce să răspundem… Nici dacă e adevărat că ar fi șantajat sau nu…

Demisia de vineri seara arată ceea ce știa toată lumea. Chitic nu mai conducea demult partidul. Iar PNL Piatra Neamț este doar o umbră. În sondajele umflate cu drojdie avea 53 la sută, la alegerile locale obținea 35 la sută iar la alegerile generale „Chitic și minunata lui echipă” obțineau 15 la sută la Piatra Neamț. Și nu au căzut capete atunci iar apoi când organizația locală a fost transformată într-un fel de AF (apropos, unde sunt liberalii pietreni care trăgeau din greu la alegerile prezidențiale de acum 5 ani?), Chitic și băieții au avut mereu spate. Ultima dată chiar de la Ludovic Orban.

În seara aceasta, în prag de campanie oficială pentru alegeri, Ludovic Orban a aflat că omul pentru care și-a pus obrazul și cuvântul e „oleacă” obosit politic așa că se dedică doar administrației locale. Aia care de 3 ani înseamnă câțiva morcovi portocalii în Precista, desființat cateva treceri de pietoni și înființat câteva sensuri giratorii (unul în fața blocului Primarului). Aia în care o stradă este lărgită și stâlpul de pe trotuar ajunge în mijlocul drumului, cu girul Primăriei și al Comisiei Rutiere (din care face parte același superperformant consilier local Bârjoveanu).

Probabil că în noaptea asta se consumă tone de minute pe telefoanele liberalilor din Piatra Neamț, din județ dar și de la Centru. Unii îl numesc trădător pe Chitic, alții victimă dar în acest moment PNL Piatra Neamț este într-o problemă care e mult mai mare chiar și decât marja de eroare de 18 la sută din sondajele contrafăcute. Probabil că Ludovic Orban are motive de regrete. Dar liberalii de la Piatra Neamț sunt obligați la întrebări existențiale. Adică să se decidă dacă rămân aceeași masă de manevră pentru câțiva filfizoni, purtători de genți și stâlpi de cafenele sau își asumă să fie persoane nu cifre.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Ce țeapă și-a luat Ludovic Orban cu Dragoș Chitic!

  1. Daca ar fi mai gospodar nu te uiti la culoarea politica dar orasul arata jalnic. Strazi sparte, tomberoanele de gunoi sunt de o mizerie de neimaginat la fel ca si masinile de gunoi, trotuare sparte, nu gasesti un wc public !

Lasă un răspuns