Ce tablou, ce privire, ce decor! Premiile Nicolae Milord 2021

O privire vie trădată doar un ochi, jumătate de față fiind acoperită de un voal încropit dintr-o haină, un decor de seară post-apus, un cer rupt de tonurile de albastru ale unor nori irascibili – acesta este tabloul care a câștigat (în ziua de Buna Vestire!) marele premiu al Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”, organizat de Centrul Pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.

„Vis lucid” se numește tabloul care aparținei Mariei Androniu (din Brăila) care amintește prin tumultul cerului de celebrul „Atacul de la Smârdan” al lui Nicolae Grigorescu.

Privirea personajului surprinsă de artistă pare a fi într-o cheie deschisă: poate fi furie dar și speranță, dorința de răzbunare dar și nădejdea într-un nou început care lasă în urmă totul. Nu e un tablou pe care-l poți contempla – ca pe un peisaj cu un apus de soare, ca pe un tablou cu o vază de flori și să poți adormi apoi imediat ci e unul care îți stârnește întrebări. despre ea, despre drumul ei, despre haina pusă în cap (aluzie la refugiați?), despre alb-albăstruiul care acoperă o parte din chip (masca?).

Iar contrastul dintre clarul din prim-plan și blur-ul planului secund duce cu gândul și la arta fotografică în care maestrul poate folosi această tehnică drept ramă care pune în valoare personajul, trăirea, privirea.

Iar dacă opiniile de mai sus sunt ale unui amator în ale artei plastice, faptul că juriul (format din specialiști) a acordat marele premiu al concursului acestei lucrări nu face decât să confirme că și detaliile profesioniste și artistice sunt cu adevărat meritorii pentru această desemnare.

Mai multe detalii, în comunicatul de mai jos remis de Centrul pentru Cultură:

………………………..

PREMIILE CONCURSULUI „NICOLAE MILORD” 

Astăzi, 25 martie, a avut loc procesul de jurizare pentru desemnarea premiilor ediţiei a cincea a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”. Proiectul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, care îşi propune promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, s-a desfăşurat pe două secţiuni – grafică şi pictură.

În competiţie au intrat, anul acesta, optzeci şi nouă de artişti plastici amatori reprezentând nouăsprezece şcoli de artă din întreaga ţară: Alba Iulia, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Timişoara şi Piatra-Neamţ.

Condiţiile desfăşurării concursului de anul acesta au fost unele speciale, date de actuala stare pandemică din lumea întreagă. Astfel, şcolile de artă din ţară nu au mai trimis fizic lucrările, precum a fost cazul celor patru ediţii anterioare, ci doar fotografii de calitate înaltă, jurizarea fiind făcută pe baza imaginilor recepţionate de organizatori.

Juriul care a decis premianţii a fost compus din Emil Nicolae, Ştefan Potop, Lucian Tudorache, Radu Cristian Macavei (artist plastic şi coordonatorul activităţii Şcolii Populare de Artă) şi Carmen Elena Nastasă (managerul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ).

Despre concurs şi concurenţi, trei dintre membrii juriului şi-au exprimat câteva opinii.

Emil Nicolae (critic de artă): „Făcând parte din juriu şi la celelalte ediţii, pot spune că m-am familiarizat cu nivelul învăţământului artistic, vorbind despre şcolile care au trimis lucrări. Eu n-aş spune că pandemia, pentru artişti, e o mare nenorocire. Uneori e o binefacere, pentru că te obligă să meditezi, să fii mai puţin furat de tentaţiile exterioare artei. Sigur, a fost o dificultate pentru juriu să aleagă, neavând lucrările fizic în faţă, aşa că a trebuit să ne rezumăm la imagine. Pe de altă parte, date fiind modalităţile de lucru propuse şi expresivitatea artistică, putem bănui talentul şi munca artiştilor. Ceea ce am constatat eu este faptul că ceea ce ne-au propus aceşti artişti în devenire are o calitate importantă. Cel puţin în privinţa premianţilor, consider că îi putem urmări mai departe, ei constituind deja o promisiune.”

Ştefan Potop (preşedintele filialei Neamţ a U. A. P.) a ţinut să-i felicite pe toţi participanţii „pentru că noi, juriul, am fost puşi în postura de a alege o poveste mai frumoasă bazându-ne mai puţin pe calităţile artistico-plastice, pentru că, aşa cum ştim cu toţii, arta trebuie apreciată nemijlocit.”

Lucian Tudorache (artist plastic, vicepreşedinte al filialei Neamţ a U. A. P.): „Arta în vreme de pandemie. De aici s-a plecat la această ediţie a V-a a Concursului «Milord». Mă bucur că, vizionând toate creaţiile înscrise în comptetiţie, am găsit lucrări bune şi foarte bune, lucrări cu un simţ al compoziţiei şi al culorii, cu o diversitate de tehnici, cu un rafinament al liniei grafice. Le urez succes atât laureatei şi premianţilor, cât şi tuturor participanţilor!”

Configuraţia premiilor ediţiei a V-a, martie 2021, arată astfel:

Marele Premiu: MARIA ANDRONOIU – „Vis lucid” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu”, Brăila).

Secțiunea pictură

Premiul I: Sulfiniţa AILENEI – „Timp încremenit” (Școala Populară de Artă Piatra-Neamț);

Premiul II: Daria Maria APROTOSOAIE – „Ferestre a la Gaudi” (Școala Populară de Arte „George Enescu”, Botoșani);

Premiul III: Roxana VIZITIU – „Bocancul” (Școala de Arte „Octav Enigărescu”, Târgoviște);

Mențiuni: Mariana CHIRILĂ  –„Meditatie’’ – (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Școala de Arte Galați);

Iuliana CUCU – „Casa doctorului” (Şcoala Populară de Artă Focșani);

Ana-Maria ȘERBAN – „Transparență multicoloră” (Școala de Artă București).

Secțiunea grafică

Premiul I: Georgiana Geanina SUSANU –  „Riduri de viață” (Centrul Cultural „Dunărea de Jos” – Școala de Arte Galați);

Premiul II: IOANA FETCU– „Portret de fată” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Cornetti”, Craiova);

Premiul III: Călina NICOLESCU VESELU – „Now” (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu”, Brăila).

Mențiuni: Radu COVACI – „Lumina în fereastră” (Școala de Arte Satu Mare);

Tatiana Gabriela POPA – „Primăvara” (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba);

Ioana NICULAE – Centrul Judeţean pentru Cultură Prahova – „Hope” (Şcoala Populară de Arte Ploiești).

……….

D.V.