Ce spectacol a făcut, la Taşca, Corul de la Finteuşul Mare! FOTO

Super-spectacol aseară la Taşca, concertul de colinde şi cântece patriotice al Corului Bărbătesc de la Finteuşul Mare având toate şansele să fie „the best” în seria de manifestări similare din Neamţ care au loc, tradiţional, la sfârşitul anului.
Sala arhiplină – peste 250 de spectatori – a devenit aseară un adevărat templu al românismului şi ortodoxiei, simbolurile creştinătăţii fiind înlănţuite, în cânt şi mesaj, nu doar de membrii celebrului cor înfiinţat în urmă cu 99 de ani ci şi de ceilalţi artişti sau vorbitori care au urcat pe scenă.
Evident că momentul culminant a fost colindul de final, celebrul „Vin colindătorii, cum veneau odată…” (pe versurile Poetului Pătimirii, Radu Gyr), cu toţi oamenii din sală cântând alături de bărbaţii şi flăcăii de la Finteuş. A fost cântul care a încununat o repriză de 45 de minute de colinde româneşti.

Prima parte a concertului susţinut de acelaşi cor a fost dedicat cântecelor patriotice. „Ştefan, Ştefan, Domn cel Mare, „Crăişorul Munţilor” – Avram Iancu, Mihai Viteazu dar şi alte figuri emblematice ale istoriei României au defilat pe scena Centrului Cultural de la Taşca. Nu au lipsit „Treceţi batalioane române Carpaţii” sau alte cântece şi marşuri de aceeaşi încărcătură emoţională. Un amănunt nu lipsit de importanţă: Corul de la Finteuşul mare şi-a început prestaţia artistică cu intonarea Imnului de Stat al României.

Lecţia de istorie de pe scena instituţiei din Taşca a fost completată de un expozeu de 10 minute al preotului şi poetului Dorin Ploscaru (cu parohia la Vaduri, ginere al unui fost dirijor al Corului din Finteuşul Mare) care a amintit de „vremea colindelor” de versul eminescian, de români ca primul popor creştinat, de tricolorul ascuns în sobă de românii de sub ocupaţie habsburgică etc.

Şi tot între cele două reprize ale corului, pe scenă s-a derulat şi un mini-recital de folk , susţinut de un grup de copii din cadrul Asociaţiei EU CRED dar şi de trioul poliţist-preotese (Cristina Marin, Elena Ropotoaie, Marius Coşerariu).

Reprezentantul VESTEA a primit o diplomă pentru sprijinul acordat în promovarea activităţilor culturale de pe Valea Bicazului iar tombola dedicată spectatorilor a avut drept premii cărţi ale unor autori nemţeni.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţiile RADA (Piatra Neamţ) şi EU CRED (Taşca). În sală au fost prezenţi preoţi din Taşca şi din zonă, protopopul de Piatra Neamţ – Valentin Tofan, primarul de Taşca – Daniela Ursache, chiar şi candidaţi angrenaţi în campania pentru alegerile parlamentare (care – lăudabil! – au avut decenţa să nu amestece campania cu actul cultural). Circa un sfert dintre spectatori au fost din Bicaz şi tot cam atât din Piatra Neamţ.

D.V.

cop-finteus

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns