Ce palmă pentru Camera de Comerţ: „Nu mai vreau corturi ţigăneşti, cu celofane şi cârpe, ca-n Bangladesh!”

Târgurile şi expoziţiile organizate de Camera de Comerţ au, de acum încolo, interdicţie la Roman. Primăria Roman a anunţat, prin vocea edilului Laurenţiu Leoreanu, că renunţă la colaborarea cu Camera de Comerţ şi Industrie pentru aceste manifestări, informează siteul de ştiri romanulfinanciar.ro.

<<Mai multe manifestări organizate de către Camera de Comerț și Industrie Neamț, în centrul municipiului Roman, au lăsat un gust amar conducerii administrației locale și romașcanilor. Pe toată perioada târgurilor, romașcanii și nu numai, au putut „admira” tot felul de comercianți adăpostiți „la umbra” unor așa zise corturi pestrițe, cu găuri acoperite cu pungi multicolore, mașini transformate în dormitoare, parcate în plin centrul municipiului, pe spațiul verde, și saltele de relaxare chiar în fața primăriei, pe iarbă, să poată fi privite de funcționarii publici>>, descrie siteul citat ineditul decor implementat la Roman de CCI.

„Înainte de ultimul târg, i-am rugat să aibă grijă cu aspectul din centrul orașului, că trec mașini, pe E85, din toate zonele, și nu aș vrea să vadă niște corturi țigănești în centrul orașului! Am discutat cu Camera de Comerț Neamț această problemă și a fost exact cum nu mi-am dorit: corturi de toate culorile, cu tot felul de cârpe atârnate, saci de celofan, etc… Frate, unde suntem, în Bangladesh?” – este rechizitoriul făcut de Leoreanu organizării şi managementului celor de la CCI.

Decizia conducerii Primăriei Roman şi a celor de la Direcţia Pieţe-Bazar-Obor este ca pentru Zilele Municipiului Roman (care vor avea loc în perioada 15-21 mai) să se ocupe personal de partea de organizarea căreia până acum se ocupau cei de la Cameră: vor fi achiziţionate corturi (care vor fi inscripţionate cu sigla Primăriei), pavilioane, mese etc. Mai mult, din ce spune primarul Leoreanu, până acum, la manifestările organizate de CCI, administraţia locală nu încasă niciun ban, mulţumindu-se cu un sperat beneficiu de imagine. Între timp, edilii romaşcani s-au lămurit cum e cu imaginea asigurată graţie Camerei de Cormerţ şi s-au decis să organizeze direct totul şi, în acest fel, şi încasările să devină venit la propria direcţie care se ocupă de târg şi obor.

Din păcate, afirmaţiile lui Leoreanu nu reprezintă o acuză izolată. Şi pietrenii au început să se lămurească despre profesionalismul marca CCI care stă în spatele unor astfel de târguri sau manifestări similare. De exemplu, periodicul târg de îmbrăcăminte şi încălţăminte organizat la Pavilionul Expoziţional a devenit un fel de bazar îndoielnic în care oferta principală rezidă în chiloţi, şosete, lenjerii de pat, fiind ediţii la care nu puteai găsi de cumpărat o pereche de pantaloni sau o cămaşă. Mai mult standuri întregi expuneau marfă demodată demult, un fel de solduri de care încearcă să scape de ani buni unii producători autohtoni.

La Zilele Municipiului Piatra Neamţ, altă marfă dar aceleaşi metehne anti-client. Comerciantul harghitean care a montat mai multe corturi la care vindea preparate la grătar a amplasat listele cu preţuri (zeci de preţuri pe o foaie A4) pe barele din spatele corturilor. Adică la 3-4 metri distanţă de ochii clientului care astfel era nevoit să comande „în orb”. Şi cum preţurile erau cu 50-100% mai mari decât cele cu care pietrenii erau obişnuiţi, nu au lipsit scenele penibile sau amare în care oamenii îşi dădeau seama că nu şi-au bugetat bine comanda, spre supărarea familiei, chiar a copiilor, fiind nevoiţi să renunţe. „Preţuri de japcă şi ascunse în fundul grădinii”, comentau pietrenii astă-vară şi – ciudată coincidenţă – comercianţii aduşi de Camera de Comerţ nu au fost deranjaţi timp de 4 – 5 zile nici de Garda Financiară, nici de ANAF, nici de Protecţia Consumatorului.

Nu ar fi rău ca viitoarea administraţie pietreană să ia exemplul celei de la Roman. Pentru că tot mai clar, comercianţii aduşi de Camera de Comerţ pe criterii cel puţin dubioase impresionează doar prin lipsa de respect arătată nemţenilor şi prin concurenţa neloială făcută, în buricul târgului, graţie unei înţelegeri mai mult decât suspecte de care par să se bucure din partea autorităţilor.

Daniel VINCA

cop cci

Comentarii Facebook

One thought on “Ce palmă pentru Camera de Comerţ: „Nu mai vreau corturi ţigăneşti, cu celofane şi cârpe, ca-n Bangladesh!”

  1. Aroganta e cuvantul de ordine peste tot , din masini scumpe nu se vede realitatea din teren .

Lasă un răspuns