Ce nu s-a spus în campanie… / Dacă e joi, e Şerban Strătilă

coperta-vestitori-stratilaZilele acestea suntem bombardați cu tot felul de informații despre cine intră și cine nu intră în noul Parlament, despre majorități și potențiali prim-miniștri și cu tot felul de știri picante din interiorul partidelor.

Mai mult, asistăm la un joc penibil de-a telefonul și consultările politice fără obiect, ca să nu mai vorbesc de bâlbâielile administrative și guvernamentale de sfârșit de an.Campania electorală s-a încheiat (chiar dacă unii nu au aflat asta!) fără a se insista foarte mult pe programele concrete ale competitorilor electorali.Unii nici nu au avut asfel de programe sau au prezentat niște încropeli care mai de care mai fanteziste ori au preferat varianta, mult mai comodă, a recitării la nesfârșit a unor sloganuri despre justiție, anticorupție și „înnoirea” clasei politice.

Parcă nu s-a înțeles momentul foarte dificil prin care trece România, atât în plan intern  cât și în context internațional și nici nu s-a dorit abordarea unor subiecte delicate electoral dar de mare interes pentru societate.

De exemplu, niciun partid nu a vorbit foarte clar despre perspectiva aderării României la zona euro.Foarte mulți au impresia că aderarea la moneda euro înseamnă automat prosperitate garantată.Poate o fi așa pentru bugetarii „de lux”, dar mare parte din industrie și  din servicii riscă să treacă în zona de necompetitivitate, ceea ce va genera un șomaj masiv!Exemplele Italiei, Greciei și Portugaliei sunt cât se poate de elocvente în acest sens, dar noi continuăm –în mod aberant , după mine-  euro-izarea economiei românești…

Nimeni nu a atacat problema pensiilor speciale, decât în contextul politicianist al pensiilor parlamentarilor.Nu se vorbește despre legile schimbate pe ascuns și de manevrele la limita legală prin care unii bugetari din instituții de forță și justiție iși alocă în ultima lună de activitate venituri suplimentare pentru a ieși la pensie (de pe la 50 de ani) cu pensii de 7.000 -20.000 lei lunar , uneori chiar cu 120% peste salariul din ultima lună!Cred că s-a depășit demult orice limită a bunului-simț și dacă nu se face rapid ceva pentru stoparea acestui fenomen și reconsiderarea tuturor pensiilor speciale prin plafonare și trecerea treptată la un regim contributiv, vor fi iremediabil afectate  tocmai pensiile celor care contribuie la sistemul public.

Politicienii s-au ferit ca dracul de tămâie să vorbească despre restructurarea obezului aparat de stat!Toate măsurile de așa-zisă „debirocratizare” constau doar în achiziția de softuri pe care se plătesc zeci și sute de milioane de euro, în timp ce birourile administrației centrale și locale sunt ticsite de funcționari care cu greu își găsesc obiectul muncii.Nu putem vorbi de o reală de-birocratizare fără reducerea la jumătate a ministerelor și aparatului acestora, fără desfințarea multora din agențiile și „oficiile” de tot felul care parazitează societatea noastră.

Deși pe alocuri s-a mai spus câte ceva, niciun partid nu a prezentat vreo soluție clară și concretă de a opri exportul nerușinat al profitului realizat de unele multinaționale din România.Nu s-a vorbit nici de vânzarea de către bănci a creanțelor către „rakeții bancari”  la procente de pînă la 5-8 % din valoarea creditelor neperformante, nici de jaful din telecomunicații și din domeniul utilităților.În ce țară din lume mai este permis ca prețul unor produse și prestații să fie exprimat în altceva decât în moneda națională?!Pot să spun că numai în România consumatorul este furat prin plata în echivalent euro (la un curs de multe ori stabilit arbitrar) a unor rate , produse ori tarife.

Cred că, din păcate, aceste subiecte nu vor fi abordate frontal nici de noua guvernare, indiferent care va fi aceea, fiindcă e mult mai simplu să „omenești” aparatul de stat și să arunci câte o ciosvârtă la restul  în loc să îți asumi niște măsuri mai puțin populare, dar  absolut necesare pentru dezvoltarea sănătoasă a țării.

Şerban STRĂTILĂ

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Ce nu s-a spus în campanie… / Dacă e joi, e Şerban Strătilă

  1. DACA DL. SERBAN STRATILA RAMANEA IN POLITICA, ACUM NE ASEMANAM CU GERMANIA,RESPECT!!!

  2. A preferat un loc caldut si bine platit. Vedeti ce venit are, si pe urma faceti comparatia cu cei din tara. Eusor sa vorbesti din pozitia lui. Sa vedem dupa ce nu o sa mai fie eurolparlamendar d.na Norica. (pentru care au muncit liberalii, asa rai cum sunt).

Lasă un răspuns