Ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria!

Sărbătoarea Maicii Domnului – pe care creștinii ortodocși o serbează mâine – a căpătat de-a lungul vremurilor și valente care țin de obiceiuri populare sau chiar de superstiții care nu au nicio legătură cu religia.

Astfel, folclorul de pe uliță a stabilit reguli transmise din generație in generație despre ce e bine să faci sau nu în ziua de Sfânta Maria Mare.

Este interzis!

În această zi, bătrânii spun că sunt câteva reguli care trebuie respecate cu sfințenie, Din categoria AȘA NU, menționăm:

-Este interzis scăldatul în apele curgătoare.
-Fetelor le este interzis să-și taie părul și să-l arunce la gunoi.
-Atât bărbaților cât și femeilor le este interzis din această zi dormitul pe prispa casei sau afară.
-Nu lucrați în această zi! Vi se vor îmbolnăvi vitele și vi se va destrăma gospodăria!
-Mergeti numai înainte! Mersul înapoi în această zi atrage tristețea Maicii Domnului.

Obligatoriu!

-Fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.
-Femeile însărcinate se roagă în aceasă zi Maicii Domnului pentru ajutor în sarcină, iar pruncii cărora le vor da naștere să fie sănătoși și binecuvântați de Dumnezeu.
-Tot fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic dar și să culeaga flori din grădini și să le ducă la biserică.
-Femeile măritate  vor duce la biserică, dis de dimineață, fructe din recolta de struguri și de prune, pentru a fi sfințite de către preoți şi împărțite apoi credincioșilor.
-Dupa slujbă, se vor tămîia mormintele celor adormiți.

Din 15 august, bărbații vor schimba pălăria cu căciula și începe și sezonul nunților, acesta ținând până  la intratrea în Postul Crăciunului.

Ilinca BRAD

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns