„Ce-mi faceţi voi mie! Dar de data asta nu mai plâng!” / Primele vorbe spuse de Victor Purice după premiera „Cinema, mon amour!”

victor

O nebunie a fost aseară, la Dacia Panoramic, la finalul filmului „Cinema, mon amour”. Cu lumina încă stinsă în sala, în secundele în care pe ecran curgea distribuţia şi echipa de realizatori, cei peste 630 de oameni din sală au explodat în ovaţii şi aplauze.

În faţa sălii, M.C.-ul (interpretat de regizorul pietrean Andrei Dăscălescu) i-a chemat şi pe cei care au realizat filmul dar şi pe protagoniştii acestuia, cei 4 „nebuni” care, în ciuda tuturor problemelor (lipsă de bani, frig, condiţii improprii etc) au ţinut acest cinematograf în viaţă.

Numele personajului principal din film, Victor Purice a fost ultimul strigat şi a fost prilej pentru o nouă serie de aplauze şi ovaţii.

Au vorbit pe rând şi „vinovaţii” de producerea filmului, şi personajele şi, la final, Victor Purice. Cu faţa în palme, printre lacrimile care i-au ţâşnit instant din ochi, cel care şi-a legat destinul de cinematograful pietrean, abia a reuşit, întru început, să murmure: „Ce-mi faceţi voi mie! Dar de data asta nu mai plâng! Am plâns în Germania, la festival, nu mai plâng şi aici”, a spus Purice care cu o mână îşi ţinea microfonul şi cu cealaltă îşi tot ştergea picăturile rebele care nu ascultau dorinţa lui.

Pietreanul a anunţat apoi, în aplauzele sălii că speră ca instalaţia 3D promisă de conducerea RADEF să ajungă cât mai repede la Piatra Neamţ şi să fie montată la începutul lunii ianuarie şi, de asemenea, a transmis şi un mesaj pro-implicare: „În toţi anii aceştia am înţeles că nu putem doar sta să ne plângem ci şi trebuie să facem ceva”.

Înainte de Victor Purice, la microfonul „gestionat” de Andrei Dăscălescu, au povestit despre chinul facerii filmului regizorul Alexandru Belc, directorul de imagine Tudor Panduru şi monteorul Ioachim Stroe dar şi cei 3 colegi de muncă şi suferinţă ai personajului principal din film.

La finalul finalului, adică după film şi scurtele discursuri, la fel ca la un mare eveniment, zeci şi zeci de spectatori au ţinut să-l felicite pe eroul principal şi pentru film, şi pentru bătălia dusă de el în toţi aceşti ani, pentru salvarea cinematografului. Nu au lipsit nici solicitările de fotografii împreună cu cel care şi-a jucat în acest film propriul rol.

D.V.

cop purice