Ce mâncăm în Postul Paștelui ca să nu cădem din picioare

In Postul Pastelui credinciosii se abtin de la anumite alimente, precum carne, oua, peste, branza, lapte. Credinciosii, totodata, adopta o atitudine spirituala, fiind indemnati la rugaciune si purificare sufleteasca.

De asemenea, in Postul Pastelui este recomandat sa nu se consume untdelemn, iar fumatul si alcoolul nu sunt permise.

Pe parcursul intregului post exista asa-numitele dezlegari la peste, cand cei care postesc au voie sa consume mancaruri din peste.

Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.

In Saptamana Mare se mananca doar seara, paine si se bea apa si in Vinerea Mare se tine post negru.

Atentie la alimentatie

Din dorinta de a tine post foarte multe persoane apeleaza la alimente total nesanatoase din comert care sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional.

Pateul vegetal, mezelurile vegetale, chiftelele prajite din soia, cartofii prajiti, covrigul sau diversele combinatii de fainoase (sticksuri, covrigei, inelele de paine prajita cu diverse arome) nu trebuie sa ocupe cea mai mare parte din alimentatia ta chiar daca ti-ai propus sa tii post.

De asemenea, nici excesul de paine alba sau cartofi nu constituie o optiune tocmai buna pentru o perioada lunga de timp, deoarece organismul nu va avea zilnic nutrientii necesari pentru a functiona la capacitate maxima.

Pentru mesele de pranz si cina inlocuieste preparatele din carne cu ciuperci, oleaginoase crude, leguminoase, quinoa, orez integral, paste integrale care vor oferi consistenta mancarii si un plus de nutrienti.

Ce alimente nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie

Pentru ca organismul sa beneficieze de vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, grasimi bune si proteine de calitate este esential sa ai o alimentatie diversificata pe perioada postului.

Iata ce alimente este bine sa consumi

1. Fasolea boabe
2. Nautul
3. Mazarea
4. Lintea
5. Verdeturile crude (spanacul, patrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde)
6. Legumele crucifere (broccoli, conopida, varza) si orice alte legume care sunt pe placul tau7. Nucile si semintele neprajite
8. Orezul integral (brun) sau basmati
9. Ovazul
10. Hrisca
11. Fructele proaspete
12. Avocado si uleiul de masline sau de floarea-soarelui presate la rece

Ce vitamine si minerale putem lua in Postul Pastelui

Iata cateva produse ideale recomandate consumului in aceasta perioada si elementele esentiale sanatatii si siluetei pe care dorim sa o dobandim sau sa o mentinem. Pentru aceasta urmarim sa avem in dieta anumite vitamine, minerale, fibre si macronutrienti.

Proteinele vegetale-sursele cele mai consistente sunt ciupercile, cartofii, painea integrala, orezul, spanacul, broccoli si conopida, alunele, untul de arahide, tofu, soia, lintea, nautul, mazarea, fasolea.

Grasimile-dietele vegetariene sunt sarace in lipide. Pe de alta parte, grasimile vegetale genereaza colesterolul bun, ce protejeaza peretii vasculari, ceea ce explica incidenta scazuta la boli cardiovasculare la vegetarieni. Surse de grasimi vegetale ce se utilizeaza frecvent in post sunt: uleiul de masline si floarea soarelui, nucile, alunele, untul de alune, semintele de floarea soarelui,migdale, fistic, avocado si nuca de cocos.

Vitamina D nu se gaseste in alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare timp de 15 minute, de 2-3 ori pe saptamana, este suficienta pentru sinteza vitaminei D.

Calciul este mineralul necesar unui sistem osos sanatos si echilibrat; se gaseste in: broccoli, frunze de salata, ruccola, leurda, divesre frunze verzi (spanac, loboda, stevie etc), tofu, seminte de susan, soia, smochine.

Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, in cantitate suficienta. Se gaseste in cereale neprelucrate, legume proaspete si nuci. Fierul se gaseste in fasolea uscata, legumele verzi, lintea, soia, mazarea, prunele, smochinele, strugurii si pepenele.

Absorbtia fierului este favorizata de prezenta vitaminei C, deci se recomanda consumul acestora in compania citricelor, diverselor alte fructe si legume bogate in vitamina C.

 

Elena Petrea
/ prelucrare documentare POG /