Ce mănâncă și ce beau URȘII DE LA ASĂU, la Roznov, în a doua zi de Crăciun?Sunt capul de afiș al oricărui Festival de Datini de iarnă, prestația lor atrage ca un magnet privirile spectatorilor, și pe scenă dar și în parada care precede evenimentul. Sunt vedetele. Sunt URȘII DE LA ASĂU!

De obicei vedetele au fițe. Sau anumite pretenții, poate nu exagerate dar care dau bătăi de cap organizatorilor. Dincolo de onorariu, unul vrea apă plată produsă musai în Italia, alta vrea un cort de 40 mp numai ca să schimbe ea o toaletă, unul pe care oricum nu sar fanii să-i rupă hainele pentru autografe vrea 6 gărzi de corp (să vadă lumea cât e el de OBLIGAT să se protejeze), alții ar vrea antemergător cu girofar etc. Ar putea fi scrisă odată o carte, pe baza relatărilor organizatorilor de evenimente din Neamț…

Ei bine, Urșii de la Asău nu sunt din lumea asta cu sticlă fadă. Nici nu ar fi ei înșiși, din moment ce tradiția moștenită și promovată de ei este cea a supravietuitorilor de la marginea satelor care se învecinau cu pădurea. Pădurea cu urși…

Citeste si Urșii de la Asău, dau iama mai întâi la Roznov: a 2-a zi de Crăciun, Festivalul de Datini

Așa că „finețurile” pe care miercuri, la festivalul de Datini de la Roznov le vor mânca și bea Urșii sunt: ceai, vin fiert, tocgitură, colaci. Adică fix ce vor avea pe masă toți ceilalți participanți la manifestare. Nimic în plus, nimic în minus. „Nu au cerut niciodată ceva aparte. Doar ne-au rugat să avem mereu ceai pregătit pentru că au cu ei și copii și la efortul depus – blănurile acelea au zeci de kilograme – și, la frigul de afară, aceștia, ca toți ceilalți, trebuie hidratați”, spune primarul Ionel Ciubotaru de la Roznov.

Ca detaliu, de obicei organizatorii cer Urșilor să aibă ei ultima parte a programului. Adică după ore întregi de la paradă. Și pentru că ei, Urșii, sunt brandul dar și pentru că – place sau nu altor ansambluri – după ce evoluează Ceata de la Asău, o parte a publicului pleacă acasă.

Urșii de la Asău vor fi prezenți la Roznov, în a doua zi de Crăciun, și în parada care pleacă la ora 11 din fața Primăriei dar și, după ore bune în care pe scenă vor fi alte formații, la finalul spectacolului. Pentru a fi siguri că nimic nu-i oprește din drumul lor spre locul în care sunt așteptați, cei 60 de oameni ai trupei se îmbarcă mâine în autocar la ora 7 dimineața. Pentru că mereu ajung cu o oră mai devreme. Doamne ferește de o pană sau de altceva, își spune prevăzător, Daniel Nicodim, șeful trupei. Pentru a fi la ora 7 în autocar, majoritatea dintre ei se trezesc cu o oră sau chiar două mai devreme. Inclusiv copiii care fac parte din trupă în care sunt urși mici, urși mari, dobari, fluierași etc.

Citeste si Urșii de la Asău, dau iama mai întâi la Roznov: a 2-a zi de Crăciun, Festivalul de Datini

O blană pe care o cară un copil în spate are circa 30 de kilograme. Ale adulților au peste 50 de kilograme…

D.V.
Foto – arhiva Vestea

dadada

dadad

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns