Ce fumează Ministrul Dezvoltării? „Verificăm stadiul lucrărilor” de la Podul prăbușit

Ministrul Dezvoltării din Guvernul PNL-PSD-UDMR are probleme serioase în ceea ce înseamnă perceperea rațională a unor situații, iar o dovadă în acest sens este comunicatul absolut penibil și infantil dat de subordonații lui, imediat după prăbușirea Podului din Neamț, de la Luțca, de peste Siret.
Publicăm mai jos comunicatul respectiv (emis joi, 9 iunie), nu înainte de a tușa doar câteva dintre aberațiile scrise de subordonații lui Cseke Attila:

1. Cică e un INCIDENT.
Prăbușirea unui pod abia reparat cu suma de 8 milioane de lei e considerată de Ministrul Attila un „incident”. În „incident” un om a fost rănit, au murit strivite vreo 16 oi. Pentru bugetarii de lux din Minister, în frunte cu Ministrul lor, e vorba doar de un incident. Ca și cum ospătarul ar fi vărsat 3 picături de cafea din ceașcă pe farfurioară…
2. Fără finalizare dar cu utilizare.
„Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor”, scriu oamenii lui Attila, parcă cu copy-paste după comunicatul dat de însuși Arsene.
Dar ministrul UDMR nu mai dezvoltă: finalizat sau nu, era normal ca podul să fie deschis circulației publice? Nu mai trebuie vorbit de riscuri, ele s-au văzut, bine că nu a fost un bilanț cu morți. Unde erau cei din Minister, inclusiv cei din Inspectoratul de Stat în Construcții, când Arsene a anunțat redeschiderea podului „nefinalizat”? Dar când oamenii și presa din Neamț au avertizat, cu luni de zile înainte de prăbușire, că podul ăla al lui Arsene scârțâie din toate încheieturile?
De ce el, ministrul, nu a venit joi, la fața locului?
Putea fi pe agenda unui Ministru al Ministerului care a finanțat o lucrare (fraudă, eșec) ceva mai important în ziua aia încât să nu merite amânat?
3. Verifică „stadiul lucrărilor”. Pe bune?
Panseul de la finalul comunicatului („Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor”) e unul tip de Gâgă. Ce lucrări să mai verifice măreții inspectori? Ce stadiu? Lucrările alea prăbușite în apă? cablurile ruginite văzute de o țară sau bucățile de polistiren?
Ministrul nu spune însă altceva interesant: dacă în comisiile care au făcut recepțiile parțiale (în bază cărora s-au făcut plăți pentru cea mai mare parte din suma din contract) au fost și reprezentanții beneficiarului și ai Inspecției de Stat în Construcții? Și dacă au fost și aceștia, dacă au semnat pentru recepțiile parțiale sau dacă au făcut opinie separată.
Asta trebuie să spună Ministrul din Ministerul care este cel puțin complice la afacerea lui Arsene cu acest pod… Și că trimite o altă comisie care să verifice de ce au tăcut complice cei din Inspecția de Stat pentru Construcții.

Mai jos, comunicatul absolut mediocru și manipulator al Ministerului Dezvoltării.

<<Ca urmare a incidentului survenit, astăzi, 9 iunie, prin care podul rutier dintre comunele Sagna și Luțca (jud. Neamț) a fost avariat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației face următoarele

PRECIZĂRI:

Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor.

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice>>.

D.V.

One thought on “Ce fumează Ministrul Dezvoltării? „Verificăm stadiul lucrărilor” de la Podul prăbușit

  1. Din fotografiile si filmele existente pe internet de la podul de la Lutca, se observa greseli de constructie a podului in urma cu 50 de ani. Toti pilonii au fost retezati in aceeasi sectiune unde diametrul pilonilor se micsoreaza. Armarea cu bare de otel a fost insuficienta ca numar de bare, continuitatea barelor de armatura nu s-a realizat între partea de jos mai groasa si partea de sus mai subtire si pilonii au cedat. In aceste sectiuni a existat o intrerupere a turnarii betonului. Betonul de jos nu s-a legat cu betonul turnat ulterior la partea de sus a stalpilor, cu un diametru mai mic. Lucrarea de reabilitare din 2021 trebuia inceputa cu consolidarea pilonilor. Cine a dat proiectarea firmei SC Alido si executia firmei Sc Darcons care nu au experienta in lucrari de poduri ar trebui sa raspunda. Aceste firme au avut lucrari de drumuri si acelea realizate cu mari greseli. Lucrarile de poduri cer calificare inalta. Ultimul expert tehnic avea 84 de ani cand a elaborat expertiza. Majoritatea expertilor tehnici atestati de MDRAP au 75 de ani sau mai mult. Ei trimit pe teren la constructiile expertizate colaboratori mai tineri care verifica si scriu in expertiza atat cat se pricep. Mult mai putin decat expertul care are mare experienta si pregatire tehnica inalta. Expertiza si proiectul la podul de la Lutca au fost elaborate superficial fara calcule de rezistenta. Consolidarea pilonilor podului care erau elementele principale ale structurii de rezistenta era obligatorie deoarece din 1969 cand a fost proiectat podul normativele de proiectarea seismica indicativ P100 au marit coeficientii seismici de cateva ori. Va rugam sa intrebati pe Ministrul Atila Cseke de profesie jurist dar si pe altii secretari, subsecretari de stat o fi vreunul inginer, daca ei stiu ca expertii trimit ingineri de 25-35 de ani sa analizeze constructiile expertizate pe teren sa intocmeasca expertizele si domniile lor le semneaza uneori fara a le citi. Daca stiu ca expertizele tehnice si proiectele de reabilitare a podurilor majoritatea nu contin calcule de rezistenta care sunt obligatorii pentru estimarea capacitatii de rezistenta si a sigurantei podurilor. Daca stiu ca majoritatea expertizelor tehnice si a proiectelor pentru reabilitarea podurilor nu contin calcule de rezistenta obligatorii pentru estimarea capacitatii portante la cutremure si a sigurantei seismice ale podurilor. Daca stiu ca cele doua expertize tehnice de la podul Lutca nu au continut aceste calcule. Daca ar trebui ca toate expertizele si proiectele la podurile in curs de reabilitarea ar trebui sa fie verificate si completate daca nu contin calculele conform normativelor de proiectare a podurilor..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.