Ce desen, ce mesaj pentru actori! „Sunteţi minunaţi pe aripile Îngerului!”

Un desen cu Îngerul-Actor, prelucrat (cu chipuri de actori aşezaţi pe aripi) face furori pe internet. Deşi nu-i aparţine, cel care l-a adus frontal în atenţia iubitorilor de teatru din Piatra Neamţ este Petrică Diaconu (pictor şi specialist în grafică, unul din primii patroni de firmă de profil din Piatra Neamţ) care a adăugat la desenul cu update şi un schimb de replici, la subsol.

Diaconu postează sub desen un mesaj al actriţei Sabina Brânduşe („scuturarea aripilor de înger de praf ar face zborul mai înalt”) şi-i dă şi un răspuns („E bine să-l scuturăm dar nu cred că-i bine să-l aruncăm. După cum se vede sunteţi minunaţi pe aripi de înger!”).

Desenul cu chipurile de actori pe aripile Îngerului-Actor a fost postat, tot astăzi, la începutul unui articol publicat chiar pe blogul Sabinei Brânduşei. „Dacă am gândi cu mintea noastră” – acesta e titlul respectivului articol în care actriţa îşi spune părerile absolut laudative despre festival şi despre calităţile manageriale ale noului director. Fiind vorba de un articol (majoritar) de opinie, nici nu ar fi prea mult de comentat.

Vestea îşi permite, totuşi, două scurte remarci (şi chiar vă invităm să citiţi articolul scris de actriţă):
1.”Scuturarea aripilor de înger de praf ar face zborul mai înalt” e un mesaj care, pe fond, aminteşte de cel al imberbului care spunea că dacă tot doresc spectatorii păstrarea Zburătorului ca emblemă, atunci şi instituţia ar trebui să se numească Teatrul Bătrânetului. Evident, Brânduşe o spune mai elegant…
Da, orice produs, concept, personaj, entitate are nevoie de inovaţie. dar nu prin totală demolare, prin băgarea buldozerului în tot ce a fost înainte.
(A recunoaşte şi ce au făcut bun cei dinaintea ta e un semn de maturitate). Iar la aşa-zisul „Teatrul Bătrânetului”, cu mai bine de un an înainte de venirea noii directoare, erau angajaţi vreo doi regizori şi şapte (7!) actori tineri. Numele actorilor angajaţi la începutul anului 2016: Catalina Balalau, Cristina Mihailescu, Aida Avieritei, Valentin Florea, Andrei Merchea, Emanuel Becheru, Sonia Teodoriu. Tot în ultimii ani de mandat ai lui Liviu Timuş au mai fost angajaţi Sabina Branduse, Mircea Postelnicu si Florin Hritcu. Da, aţi citit bine. Sabina Brânduşe a vrut să lucreze şi a fost angajată într-un teatru despre care spune că mai trebuie scuturat de praf şi un alt fan al aceleiaşi tabere spune că e „Teatrul Bătrânetului”.
2.Gianina Cărbunariu „a avut grijă să nu includă în textul spectacolului aniversar mărturiile spectatorilor sau ale unor foști angajați care puneau într-o lumină nefavorabilă directori sau colaboratori din trecut”, spune Sabina Brânduşe. Întregul spectacol aniversar (de peste 2 ore) are totuşi vreo 40 de minute în care actorii de altădată erau prezentaţi mai puţin în lumina realizărilor (sau neîmplinirilor) artistice şi e vorba exclusiv de şpriţuri, băute (restaurant, barul de la subsol), afinităţi pentru femei şi invers etc. Ori simţul critic al Sabinei Brânduşe a reţinut doar ce i-a plăcut ei din spectacol, ori… Iar despre vorbele frumoase dedicate şi foştilor actori dar şi foştilor directori, Vestea a dat deja 2 exemple pe care cei care nu le-au văzut le pot evalua cum cred ei de cuviinţă:

„Florin Piersic – vulgar, afemeiat, nu a făcut prea mulţi purici pe-aici!” VIDEO din spectacolul aniversar al Teatrului Tineretului
VIDEO Fost director şi actor al TT, DESFIINŢAT ŞI UMILIT pe scena şi în teatrul unde a slujit 40 de ani!

Dacă astfel de atacuri nu înseamnă „lumină nefavorabilă”, atunci o fi vorba de aprecieri obiective, aprofundate documentar? Sau artă? Sau ce?

Revenind la Îngerul redesenat de mai sus. Pentru oricine a deschis în viaţa lui un Photoshop sau un Corel este evident că acest desen presupune şi mai multă muncă şi mai multă idee de cât chinezăria pusă pe steaguri, actualmente, în faţa TT. Şi la fel de evident că cel care s-a jucat cu plasarea chipurilor de actori pe aripile Îngerului nu a încasat banii luaţi de cel care a pus cu copy-paste nişte pătrate sau nişte cerculeţe care nu transmit nicio emoţie, nu au nicio amprentă identitară. Şi nici nu a generat, în aval, alte cheltuieli pentru alţi băieţi deştepţi (anunţate iniţial la vreo 83.000 de lei de noua directoare, între timp reaşezate cu o economie de vreo 20 la sută, dacă informaţiile Vestea sunt corecte).

Sabina Brânduşe a vrut să transmită un mesaj (şi prin textul ei şi prin montajul grafic aferent). I-a ieşit, ba chiar şi ceva în plus: că nu poţi da cuiva să facă un logo despre un teatru cu decenii vechime, în locul unui simbol care are şi el o istorie de vreo 40 de ani, dacă respectivul nu ştie nici istoria instituţiei, nici partea de gând şi suflet a comunităţii care ăţi asumă simbolul şi care manifestă şi o evidentă criză de creativitate. desenul promovat de Brânduşe, dacă ar fi privit ca un update la simbolul clasicizat, e cu 7 clase peste mâzgâleala care seamănă cu un logo de mall. Sau de sală de păcănele…

Aşa că Sabina Brânduşe chiar merită felicitată. A reuşit să transmită ceea ce graficianul plătit a fost incapabil: un mesaj care chiar are legătură cu identitatea unui teatru.

Daniel Vinca

 

 

 

vav

 

Comentarii Facebook