Cazul copiilor doctoriței Smicală, tema audierii ambasadorului Finlandei într-o comisie din Camera Deputaților

Cei doi copii minori luați de lângă mama lor (Camelia Smicală) și dați în grija unei instituții a statului – acesta a fost subiectul audierii ambasadorului Finlandei în România, Paivi Pohjanheimo, la Comisia pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaților. Audierea a avut loc astăzi iar ambasadorul finlandez a dat doar răspunsuri de principiu în care a vorbit la modul general despre respectarea drepturilor copiilor de către țara sa, aspect care i-a făcut pe membrii Comisiei să decidă o deplasare în Finlanda, anunță Mediafax.

„Observăm în acest caz încălcări ale legislației finlandeze în mod inclusiv, chiar dacă doamna ambasador și-a declinat orice responsabilitate de a comenta cazul respectiv. Și am încercat să aflăm care au fost demersurile făcute de autoritățile finlandeze pentru a elimina toate încălcările care au fost înregistrate până în prezent. Spre exemplu, doamnei Smicala nu i s-a oferit un traducător, așa cum se procedează în orice țară normală. În plus, copiilor nu li s-a oferit un avocat din oficiu, așa cum prevede legislația finlandeză”, a precizat la finalul discuțiilor președintele Comisiei, Constantin Codreanu (PMP).

Parlamentarul respectiv a subliniat că acest caz este unul evident de  încălcare a drepturilor unui cetățean roman: „Și noi avem obligația să ne ocupăm de acest caz și să înlăturăm aceste nedreptăți. (…) În acest caz a fost încălcată legislația finlandeză. Și vrem să readucem acest caz pe agenda publică. (…) Ne dorim să ajungem, cu o delegație a Comisiei a comunităților pentru românii de pretutindeni, ca să vedem la fața locului despre ce este vorba, chiar dacă doamna ambasador ne-a asigurat că Parlamentul finlandez nu are competențele necesare ca să se implice în acest caz. În același timp, vrem să avem întrevederi și cu Ministerul Justiției din Finlanda, cel care este autoritatea centrală în acest caz și vrem să avem în delegația noastră și reprezentanți ai Autorității pentru protecția copilului din România. Vrem să vedem și punctul de vedere al autorităților finlandeze și să vedem ce putem face pentru că, dacă informațiile venite din partea doamnei (n.r. Smicala) sunt confirmate, avem de-a face cu un abuz”.

Deputatul PMP a subliniat și că “Din păcate, Ambasada României din Finlanda nu a ajutat-o” pe Camelia Smicală.
D.V.

Lasă un răspuns