Cazul AZILUL GROAZEI RĂZBOIENI / DGASPC o bolmojește, CJ e cu Politica Struțului

Cazul cu Azilul Groazei de la Războieni arată cum, în astfel de situații, instituțiile responsabile și șefii acestora refuză să comunice concret sau doar mimează informarea opiniei publice. La mai bine de 24 de ore după ce subiectul a bubuit efectiv în presa centrală, principalii responsabili din Neamț se ascund sau zic că ar spune dar nu pot sau aruncă spre opinia publică informații nerelevante, diversiuni și manipulări.

Astfel, în timp ce directoarea acelui Centru spune că nu are nimic să-și reproșeze (deși imaginile cu rezidenții ținuți în jeg, muște, urină și fecale sunt oripilante), CJ Neamț nu a emis niciun punct de vbedere public iar DGASPC Neamț doar a mimat comunicarea.
Astfel, într-un comunicat remis miercuri, DGASPC începe cu o formulatre tip OMERTA („Pentru că în acest moment verificările Consiliului de Monitorizare și ale altor instituții sunt în desfășurare, nu putem furniza informații suplimentare” – în ce lege scrie asta?) pentru ca apoi să povestească despre un proiect cu termen de finalizare decembrie 2024, care ar crea condiții mai bune pentru 25 de rezidenți (deși cei care au făcut controlul au găsitm, claie peste grămadă, 52 de oameni în loc de 32).

În stilul comunistoid al ascunderii gunoiului sub preș, același comunicat nu zice nicio silabă despre proprii angajați ai DGASPC, cu funcții importante (și lefuri pe măsură) care se ocupă de „asigurarea serviciilor de suport, coordonare și îndrumare metodologică”. Cum se oferă aceste activități (îndrumare, coordonare etc), din birou?, din moment ce această situație tipică pentru un lagăr de exterminare nu a fost descoperită de responsabilii de la DGASPC ? CJ ci de controlul realizat de o terță entitate?

Mai jos, pentru o completă informatre a opiniei publice, punctul de vedere al DGASPC Neamț care relevă un regres evident față de bunele practici în comunicare cu pe care instituția respectivă și le asuma altădată.

„Ca urmare a celor apărute în spațiul public cu privire la Complexul Rezidențial pentru Servicii Sociale Războieni, precizăm:

Pentru că în acest moment verificările Consiliului de Monitorizare și ale altor instituții sunt în desfășurare, nu putem furniza informații suplimentare.

Menționăm totodată că DGASPC Neamț a demarat o anchetă internă și a trimis echipe de verificare în toate centrele pentru persoane adulte cu dizabilități. DGASPC Neamț are ca atribuții asigurarea serviciilor de suport, coordonare și îndrumare metodologică pentru toate centrele rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități.

CRSS Războieni este o unitate cu personalitate juridică aflată în structura DGASPC și în subordinea Consiliului Județean Neamț. În conformitate cu prevederile legale, deciziile privind administrarea unității, asigurarea funcționării și a standardelor de calitate ale serviciilor destinate  beneficiarilor aparțin în totalitate managementului centrului. Facem mențiunea că unitatea are asigurate toate resursele necesare acordării serviciilor destinate beneficiarilor, conform prevederilor legale.

CRSS Războieni este un centru destinat persoanelor adulte cu dizabilități cu afecțiuni psihice severe. Din cauza specificului bolii, beneficiarii nu pot fi îngrijiți în familie și nici în alte centre, ei necesitând anumite condiții de siguranță. Pentru a rezolva o parte din lipsa locurilor pentru astfel de beneficiari, DGASPC Neamț are în implementare un proiect cu finanțare națională prin intermediul căruia se construiesc 3 locuințe protejate cu o capacitate de 24 de locuri care să preia excedentul de beneficiari. Termenul de finalizare al acestui proiect este decembrie 2024.

DGASPC Neamț”

Deocamdată, o singură întrebare: proiectul menționat (termen dec. 2024) și altele similare justifică atentatul la sănătate și la viață comis prin condițiile inumane asigurate acelor rezidenți?

D.V.
sursa foto – POG